Sunday, June 21, 2009

:: father's day & ahad yg bez ::

hai sume. lame x hapdet. maleh la. ehehe. ok before aku start membebel dgn panjang lebau, aku nk wish HAPPY FATHER'S DAY to my baba, KAMARUDIN YUSOH. may GOD giv u health n well. we all love u damn much! semoga sihat sentiasa dan tabah melalui liku2 kehidupan. steady la baba!!! wink ~~

ok then, ari ni aku bgn awal. kol 7 ( i x smbhyg ok, cuti!). so bgn awal study la. then mak aku ajak p breakfast kt luar. biase la my parent weekend slalu nye mmg dorg p dating berdua. tp ari ni da terlanjur aku bgn awal mama n baba ajak la skali. kejut adik skali pegi. bebel pny bebel, discuss2, so set la nk pegi alor gajah. kemain jauh lg planning. plan nk pegi pasar tani sekali la konon. so nmpk 1 warung ni ( ceh cm warung kita la plak), bhnti la. nmpk cm sodap. so order2 la. sume org mkn nasi lemak additional.. roti kosong 2 sbgi cukup syarat. nak rasa2. share2 la. kang sorg 1 x abih plak. not bad la. cume yg bad is service. masih di takuk lame. biase la kedai2 cmtuh, anak beranak yg keje. so pengkhususan keje tuh x teratur la. tp makanan marve la.





wah! ni dia menu sarapan aku di pagi ahad. nes tarik plus nasi lemak. actually aku mintak sambal sotong tp die bg sambal bilis. tp nasib baik la die x bg sbb sambal sotong die, gune sotong plastik. aku x gemau sket. kalo sotong kering, pergh!! x bleh tahan beb...




then mase tgh sarap tuh, baba kol pek tam ( bpk sedara ). kebetulan die blk kg die kt inas. inas tuh kat johol. johol kt n9. kalo x tau n9 kat mane, p lari laju2 langgar dinding. hehe. so baba plak batal kan plan nk singgah pasar tani, dgn rasa bangga nya kami 4 beranak menuju ke inas. x jauh pon. kalo dr alor gajah, lebih kurang 1/2 jam plus2 gak la.

on the way ke inas, aku da la xpenah pegi, nak2 lak aku yg drive, so slow mo la bwk, kan melarat jalan plak. tp jln die sng je, jln same nk p ke segamat, cuma masok simpak karak/kuala pilah. da masok simpang tuh, what a heaven babe! byk gila pokok2 buah, pokok2 hutan mmg la byk. sbb jln2 die bengkak bengkok, jln kg kan. mmg bez la. pemandangan gunung2, sungai, bez gila! aku da lame x lalu tempat2 camtuh. mmg heaven la. pokok mata kucing bersepah! rambutan jgn ckp la. durian bergayut2 kt pokok.

then after drive sambil memandang2 pemandangan, 1/2 hour after, sampai la ke umah pek tam kt inas. fuhhhh bez gile la. nyaman... mek tam aku ckp kalo jln depan sket je dr umah die ade air terjun. wah!!! my feveret tuh. lame x mndi waterfall. last mandi kt sagil dlu dgn my geng. then aku plan sdri la, nnt nk dtg la, mandi2. bez nye. aku da start planning dan berangan2 nk mndi waterfall ni!




ni blkg umah mek tam aku. pokok durian bergayut2 ha buah die. dpt la mkn durian kg. mmg SANGAT sedap.


then mase lunch, ktrg di jamu masakan kampung. tp x amik gmbr la. malu la den. hehe. mkn masak lemak ikan betok dgn rebung, sayur labu kuning, tempoyak dgn telor dadar. first time seumur hdp aku mkn tempoyak. sedap mmg sedap. pedas yg sedap tuh. tp mkn lame2 rase nk muntah la plak. hehe. after lunch tu la mkn durian kg. pon x amik gmbr sbb da ngappp masuk perut. hehe tp mama ade amik 3 biji bwk blk. nnt aku snap ok





haaaa ni dia buah paling laris! rambutan dan langsat. tp yg paling laris msk perut aku mst la rambutan. da nk abih baru amik gambo. ngee~~~



haa ni pon feveret gak ni. manggis yummy2!. cantik je bile aku bukak tuh, elok je bentuk. so ape lg.snap!! yg tuh tgn aku. sape nk kene pelempang, sila hubungi talian yg tertera. hehehehe



ktrg blk umah dlm kol 1 la. nk blk tuh hujan pny lebat. so drive slow la. jln pon jenis jalan "ular".



odw tuh, baba berhenti plak nk beli buah. so makcik ni antara yg bertuah la sbb kalo baba aku da bhnti, mmg lumayan la makcik tuh dpt pny sbb baba aku ni mmg la pemurah. kesian kate nye. sedekah la kire nye. so baba bli durian ( durian lagi!), buah bacang dgn manggis. bacang wt sambal belacan, sodap!!

dlm kol 2 ktrg smpi umah. biase la pemandu berhemah ni bwk. hehhehe. (perasan!)

sampai2 je umah aku terus serang durian yg baba beli td....


haa ni die raja buah. aku melantak ada la 2 pangsa tuh. buah die padat, sedap!! syukur aku xde lelah or semput, kalo x, aku mampu pandang je la. huhu...

dgn ade nye durian tuh, mama ku yg hebat telah men'transform'kan ia menjadi SERAWA DURIAN... oh heaven!. kebetulan kuih serabai semalam ade lagi, so ape lg. serang!!! mkn dgn putu mayam pon sodap. nnt da abs serabai, mkn dgn roti or biskot lemak pon jadi. serawa ini di tuju khas kepada 2 org adik aku yg berada di perantauan. fatin di perantauan pineng (jgn jeles nonot!) dan zati di perantauan mesir ( blk la ape lg! dpt melantak! hehe)

so tamat lah edisi berjalan2 di ari ahad yg mulia ini..puas berjalan menikmati pemandangan yg damai......

jap g mau mkn dinner plak. aku msk sup sayur. masok skali sawi putih yg di rembat di umah odah. thanx od for the sayur. nnt aku blnje tomato.hehehehe.. mama plak masak kuah lada ikan duri. so ape lg, serang la. hehe

ok aku stop sini dulu. to all viewers, thanx for reading n i'll update more next

:: assalamualaikum ::

No comments: