Thursday, August 6, 2009

FAMILY part 2 - bbQ nite (31july) + projek mega KEK BATIK

hai.. berjumpa di edisi kedua. so edisi kedua ini, iaitu bbQ nite berlangsung pade jumaat mlm 31 july ari tuh. kitorg adik beradik sume lengkap, mama baba n maklang. n sedara mara yg lain ramai2. siap open table cina yg bulat tuh (3 table) utk makan2.

sgt bez! menu pon bez gila la! pengsan. lame gile nk gathering bbQ same2, mkn2 bagai. aku igt mase kecit dulu, bbQ tepi pantai, then mokteh wat nasi lemak yg pengsan sedap.

skrg, aku nk p pantai pon mls. actually da lame gile x mandi laut. nape ntah. tkt itam kot. mmg da itam pon, tp lebih kpda tkt kulit berbelang2.

ok x pyh byk bebel. layan pic je ok!


bakar ayam, ikan cencaru dgn yg dlm foil tuh adelah ikan pari. pengsan uollsss sedap2 lah kan. ayam tuh guna ayam kg yg ktrg bela dlm reban. bape ekor ntah jd mangsa perot2 kami kan. half buat bakar, half buat sup ayam.




wah misteri plak tibe2 jejaka pembakar otak2 ni kan. haha adik bujang ku sorg, yg menjadi rebutan odah ( hah matiklah odah jampi aku). tibe2 adik aku jadi eksklusif plak muka die cam anak maikel jeksen kan.


otak2 ni cepat je laris nye. yela sbb die bukan byk mane pon isi die. mkn 5 blom tentu puas. kira ok la. aku mkn 2 keping je sbb simpan perot nk mkn yg lain2



laki yg beso tuh ( matik kutuk kazen sdri!) org terer nih. die ade kedai mkn, adik beradik bisnes, kat puchong. die amik part buat air n roti john. sedap gile beb! abc die mmg pengsan la. sedara2 aku (belah baba), ktrg mmg jenis beso2. mantap2! hahhaa terlebih mantap ok. melaka kata, ber'depotttttt' !!!



otak2 ni beli kat medan ikan bakar baba. harus la dpt diskaun kan. haha silap2 50% less. main suka2 je kan. ayam tuh pon perap kat sane je. sume senang je skrg. suoh2 je. hahaha. yela ktrg simpan tenaga nk kenduri sabtu tuh beb



sedara mara kami. yg dlm periok tuh adelah sop ayam. senang je kan pakai periok. x pyh bekas cantik2. sedara2 je. bukan mak mentua aku dtg. wakakakakaka!! ade ke mak mentua dek nonnnn



budak ini, name die hafiz shawal. ko pantang usik, die pny jerit ngalah pmpn. tp bile jumpa geng2 yg beso2 die, men nyaring lg suara dok main2



hah ni bapak die, kazen aku, dgn anak die no 2. adik si yg gmbr di atas tuh. adik die ni pon 2x5 je dgn die. tp bile da lame2 ok la.



aku mkn ini.ini yg baru sket la.hehehehehehe.. nasi lemak + sambal sotong kering ( sedap pedas!) dgn bihun singapore. ni sume order kat medan ikan bakar baba



sambal sotong kering. mantap gile la! thumbs up!!!




bihun singapore. bukan x leh msk sdri kan. baba yg order. haha naseb la. goyang kaki masok mulot je la kami2 ni


sambal kicap + air asam + mayonis + wedges + chicken nuggets



ikan dan ayam yg siap di bakar dan sedia di ngapppppp!!!!!!!!




wedges.matik sedap la. ade sorg bini kazen aku tuh siap puji2 igt aku wat sdri la. xde makne nye aku nk buat. bli lg senang. sedap lak tuh. sila bli di mydin mall mitc ye



kazen wif her daughter. kazen aku baru keguguran, twin lak tuh. xde rezeki. mase die gugur tuh baru 4 bulan stgh. yg tuh anak die, makin hari makin embam! x larat dah nk dokong!



sosej bakar, wedges n nugget. aku name je amik byk2 pastuh mkn 2 -3 je. kenyang dowh!



wah budak geram2 ni, die sampai je berebot nk dokong. aku rembat die teros bwk msk blk. hahaha. geram2. pipi bulat! mate bulat! rambut da potong pendek, dulu, spike kemain lg.




dak ni plak, diam je. ko tny ape je, die silent stream je. da lame2 baru byk ckp. mulot comot makan cekelat



dak tembam ni lg sorg. main nak cucu (susu) sokmo la. pipi cam donat dah ha


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

sekian pasal bbQ. skrg nak story pasal projek mega kek batik ku! aku wat khamis mlm ari tuh. (30 july). ini style aku la. org len, xtau la care cmne kan, but so far, sambutan mmg menggalakkan la. haha tetibe cm berbisnes plak kan


Bahan2 :

3 peket biskut marrie
1 ketol butter
6 biji telur
1 cawan gula
1 cawan koko
1 cawan milo
1 tin susu pekat


butter dgn gula, pukul sampai kembang. aku gune cara tradisional ye. tetibe2 lak kan. tp bukan aku yg pukul. hahaha. adik aku. aku adelah boss



then bile da kembang sprti badan kami, masok telor sebijik demi sebijik



then pukul smpi kembang2. nmpk tuh, kembang tau. kembang kembang lalalalalala~~~



then dlm 1 periok lain, koko + milo + susu pekat. then baru letak atas dapor & dgn api yg perlahan, kacau. sentiase kacau ok takot nnt hangos plak bwkh die tuh



kacau2 ok. pandai2 korang la nk kacau dgn style ape sekali pon janji x hangit.




pastuh bila koko + milo + susu dah sebati, masokkkan adunan yg korang pukol td, iaitu, butter + gula + telor. kacau rata dlm 5 minit cmtuh la



patah2 kan biskut itu. aku patah 2 je. xtau la ade yg nk patah 8 ke doblas ke kan. ikot suka korang la



pastuh masok kan dlm adunan cekelat td. (p/s: korang patahkan biskot tuh awal2 la sblm mula projek, lain la kalo korg ramai assistant yg jd tukang2 patah tu) pastikan korang gaul betol2 coklat dgn biskot tuh supaya die betol2 sebati. actually byk mane biskot tuh nk guna, korg pandai2 bajet la. ade yg nk lebih coklat2 die kurangkan biskut. cam aku, aku wat sume je, bile gaul betol2 sebati, die akan fair la. coklat dgn biskot tuh rase sebati dlm lidah mase mkn. ( oh ayat mmg xleh blah!)



then after da sebati gaul2 tuh, tutup api n masokkan dlm loyang. ini memerlukan skill meng'henyak' yg hebat. supaya die jd padat. tp jgn henyak kuat2, ade lunyai plak nnt. so, sume kene pandai2 la. da henyak2 tuh, tutup dgn plastik, n simpan dlm peti. then, MAKAN~~~ . kalo korang ikot btol2 adunan tuh, dpt 2 loyang la


apo laie, potong2 la. aku ptg 1 loyang mase mlm bbQ, 1 loyang mase kenduri. lesapppppp beb! bukan nk puji dri sdri ( absi sape lg nk puji aku??) tp mmg sedap la. pengsan! itu pon x puas mkn, sbb ramai sedara mara kan. so nnt akan buat lagi coz adik2 aku pon x puas mkn, aku lg la x puas! tp hati adelah puas sbb laris beb! sape nk rase buatan aku ini, raya dtg umah yo!


tarrraaaaaaa!!!!!!!!! sila mkn ye.


hah itu saje la entry kali ni. bapak lak pnjg gile kan.

so esok adelah episod terakhir : kenduri.

so, time kasih la bace pnjg2 ni , x pon yg tgk pic je tuh pon mekasih

hamba ngantok dah ni, tidoq dulu la ye

8 comments:

SITI RAUDAH HJ AHMAD said...

ah benci...takdo 1 pun tok aku...aku nk spcial tok aku nti kek tu...tak kire..!!hehehe

Lya Colours said...

~~ odah
yela syg nnt aku wat kain batik utk ko
muahahahha

kucingorengemok said...

byk benda nak komen, tapi sbb panjang gila, teringat yg bawah je "bila dia kembang seperti badan kami"? hahahha... oh oh, kita nak mengesyorkan org buat otak² saiz A4 supaya cepat skit kenyang, ok?

Lya Colours said...

~~ kog

haha kembang la cam kami2 ni kembangan gitu. a4 pon bleh, a3 pon bgs jugak. hihi

c-idah said...

wah!!!!
semua makanan sedap2...syokkan dapat kumpul ramai2 cam nie..

Lya Colours said...

syokk la cik idah.
makan2 menambah berat badan
hahaha

hantumakan said...

pertama2, kenapa KOG ada sini?.. muahaha , peace beb..

lya, makan2 sgt mengamcam.. saya suka tengok setail famili awak masak2.. heheee..

Lya Colours said...

~~ hantumakan

pertama : kog ade di sini sbb di blog ni utk yg kaki mkn cm kite ni. muahahaha

kedua : kitorg style masak2 cincai je. janji marve2. huhu. hidang dlm periok je. muahaha