Sunday, August 9, 2009

projek mega MAKARONI BAKAR

hai sume
aku dtg lagi ni
nak update bab memasak2 plak

ari ni, bersamaan ari ahad, aku dgn rajinnya telah memasak MAKARONI BAKAR
first trial ni
so, moh la usha same2 ye



bahan2:

makaroni - dlm 250 gram
daging kisar - aku bli yg ramli punya tuh, aku gune sepeket
carrot - sebatang, potong dadu
bawang besar sebijik - potong dadu
1 sudu besar serbuk kari + 1 sudu kecil black pepper(blend) + campur air, jadikan pes.
garam
telur ayam - 4 bijik
susu uht low fat - 1 kotak kecik
daun sup


cara2 nya adelah


1) makaroni, rebus dulu sampai masak. bila da masak, tos kan dan gaul dgn butter sket

2) panaskan minyak dlm kuali, masokkan bawang merah, pes yg di buat td n tumis sampai naik bau. dlm 5 minit cmtuh kot, pastuh masokkan daging kisar.


macam ini ye. pastuh nnt masokkan carrot. n masak sampai daging tuh da rase cm ringan2 sket. bila da masak, masokkan daun sup. kacau rata n tutup api.
p/s: korang pandai2 la adjust smpi daging tuh masak. jgn lupa letak garam sekali tau. jgn byk2 nnt masin plak. ado yg kene darah tinggi kang.


3) dlm bekas yg lain, masokkan susu dan sume telur ayam tuh. pukul sket bg dia sebati.

4) then bleh la masokkan makaroni dan daging yg kita masak td sekali dgn susu dan telor. kacau rata & bg die betol2 sebati ok

5) then, leh la masokkan dalam loyang yg dah di gris dgn butter.

6) bakar dlm oven, suhu 180 ( korang pandai2 la agak bila oven da panas). bakar dlm 40 minit.

7) da siap, apo laie. makan la! mkn dgn sos adelah sedap ok



ok berikut adelah pic2 nye



makaroni yg dah rebos n gaul dgn butter




sedia utk di masokkan dlm oven







dah masak! x menyempat2 kan tibe2 da rompong sket. hahahaha
percubaan pertama menjadi! tahniah!! hikhikhikhik






makan dgn sos. sedap beb! kalo ade cheese, korang leh letak la kat atas makaroni sebelum nk di bakar. lagi mantopp!! tp ni cheese xde stok. lg 1, korang leh gak gune mix veggie tuh. tp aku x ska la sbb ade peas, so, aku guna carrot fresh je senang.



oh budak ini, dia ibarat pengadil aku la. sbb die bab mkn mmg hadoo sket kan. cerewet. x sedap x nk mkn. hampeh. so melihat dia mkn td, aku tau la jwpn die.hahaha. licin sepinggan!


ok itu je lah yg nk di hapdet.
jumpa lg di resepi lain.
tatatattaa

p/s: odah. nnt lagi skali aku buat, aku antar kat ko yerk darling. hikhikhik

14 comments:

kakyang .. said...

amboi2 lya ..

pandai masak nampak ..
rajin pulak tu ..
bakal menantu sapa laa nanti ..
hehehe ..

psssttt ..
bila mau bukak kelas ..
nak join nih ..

:P

Lya Colours said...

~~ kakyang
bakal menantu sape?
jgn la tny. malu la. wakakakakakaka

en_me said...

sodappnyerr..

Lya Colours said...

~~ en_me
apo lagi, cuba la di umah yo

SITI RAUDAH HJ AHMAD said...

oit apehal tak bwak umah aku smalam...dtg blengagng jo...hehehe

Lya Colours said...

~~ odah
ko pny nnt next trial
hehe

kucingorengemok said...

dah lama mac-bakar dok dlm list, tapi asik tak buat, tak buat, terkeluar dari senarai dan diganti dgn kambing bakar... tapi hari ni masuk balik lah! harus la buat segera sblm puasa :)

Lya Colours said...

~~ kog
buat jgn x buat
kita pon nk wat lg sekali
kali ni wif cheese
yum2

din3187 said...

wah..nak sikit bleh... :)

Lya Colours said...

~~ din3187

bleh2. dtg umah. hikhik

eimma"s said...

waaahhh...bestnya..cam sodap yo....huhu...

Lya Colours said...

~~ eimma's
try la. hehe

reen said...

mcm best jek..leh amek x resepiny ni?:)

Lya Colours said...

~~reen
bleh
sila2
antar umah sket nnt
hehehehe