Sunday, November 1, 2009

jom main masak2


ari ni tinggal aku dgn adik bujang nan sorang tuh je kat umah
yg lain sumeeeeeeeeeee p Palong
biasa la asal weekend je ade la kan program berjalan2
mane lekat nak dok umah
so ari ni, peluang la aku nak memasak
da lame gak la x asah skill kat dapor
ceah bajet kau chef hotel 5 bintang ke nak asah skill ??

mari masak !!! Sup Kepala Ikan Merah



okey mula2 mari lah tumis kayu manis, bunga lawang dan yg kecik tuh x pasti lak name dia ape. buah pelaga ke??? (matik la kalo salah)



setelah beberapa ketika, tumis lah bahan2 rempah lain iaitu bawang merah, bawang putih, halia, ketumbar, jintan manis dan lada hitam yg dah di tumbuk (ceah cakap je tumbuk padahal aku blend je. hahaha)




dah tumis agak2 okey tuh, masok kan la air...
kemudian sila lah letak garam
oh di rumah kami, perasa tambahan adelah di larang same sekali utk di gunakan dlm masakan



mari kita masak kepala dia!! ha ha ha ha ha ha ha ha ( gelak setan)



ceahh siap thumbs up kan. okey da mendidih da masak !!!!



apekah yg bertimbun dgn bawang2 ini???
ini adelah feberet !! ikan tamban goreng
wallawehhhh mkn camtuh je pon sedap. so crunchy



ini lah name nye murah rezeki ari ahad
dpt rendang daging lagi tuh. makcik bg


okey mari makan !!!



aik !! mane sup ikan nye??
hua hua hua hua hua
mak x rase pon nk mkn sup tuh noks.
mak makan rendang tuh dgn belen nasi goreng pg td (sambil gatah2 ikan tamban)
hey mane 1 ko nk buat ni ??
nak makan ke bace novel ke tgk tv ???


petang2 ni dpt minum lemonade pon sedap...


lemon a.k.a limau budu petik kat blkg umah pusaka
panggil limau budu sbb nk makan budu kan perah limau ni sket ( oh mabeles )



kau tgk la pokok ni, sebelah da menyembah bumi
berat sgt sebelah sbb buah byk gila
tapi certain je baru masak. tuh kan da kutip sket
ade sape2 nak limau ???

__________________________________________________
sila tinggalkan komen2 anda. komen yg baik2 ye.yg mencaruts adelah di larang. =)
__________________________________________________

20 comments:

alvin takda rumah harga 8juta story.... said...

lya.....kau napa tak masak sup kepala ikan bertangan???aku tgk tangan kau pun cam sedap jer dibuat sup...abis la kau bertambah gembuzzzz...makan sambil tgk astro...huhuhuhu...selamat hari ahad yang penuh kolestrol...

Lya Colours said...

~~alvin
wah2 gurau kasar nmpk di ari ahad nih ek
tgn aku nk mkn
telinga aku nk ke

maiyah said...

sdp masakan tu, santai je tgk :D

butterfly said...

nak sikit limau tuh..:)
ikan tamban tu ikan pe?
ikan air laut ke ikan sg?

Azura Rahman said...

wah Lya... sodap tu sup ikan merah... kenapa kepala je.. mana badan dan kaki dia.. ekekeke...

ct odah said...

even nme aku tade..tp novel aku pgnti diri...hahha

c-idah said...

yuhuuuuuu...
salam tuan umah ada takkkkk..
nak mintak limau budu boleh...

wallawe....ikan merah laaaa
sedapnyeeeeeeeee.

ADAM & HAWA ehhh...
dah ku miliki dah...
hahhahahaha...

Lya Colours said...

~~ kak maiyah

wekkend's laziness
masak sup je kak

Lya Colours said...

~~ butterfly
ikan tamban tuh ikan laut la
besar sket dr ikan bilis je
sedap woo

Lya Colours said...

~~ azura

mampu beli kepala je
huahuauhaua

Lya Colours said...

~~odah
ceah
nk jugak mention novel kau

Lya Colours said...

~~c-idah
huauhaaua
mak nak kawen noks
kene pandai masak sket la

reen said...

mak kata..jngn mkn kpala ikan weh..

tp tang part pale la yg sodap..kn odah kn..hahaha..

lagi sodap mkn kari kapla ikn..
sup kapla ikn pon best gak...ye ke lya yg msk tu???..konpius akak dik non..

ADAM&HAWA??..
dh bc dah..best citeny..tangkap syok wa ckp lu..:D

Lya Colours said...

~~ reen
seems like x pcya lya msk ek
huarghhhh dtg umah i masak okey

alvin takda rumah harga 8juta story.... said...

lya...kau jgn marah aku...kau tau kan aku mmg sewel..

Lya Colours said...

~~ alvin
mane ade aku marah
aku kan perod pain dowl

Alimaz-Kembara Terasing said...

lya...best tak novel tu...

Lya Colours said...

~` alimaz
best!! best gila

Cik Mawar said...

patit lah lya gila ja.. asyik baca novel best gila.. muahhahaz..
larikkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Lya Colours said...

~~ cik mawar
hahaaha gila gila okey