Sunday, November 15, 2009

santap di hujung minggu

i am so so so so so ringan tulang utk ke dapur hari ni
actually, last few days mmg da mem"plan" nk masok dapor
bukan sebelom ni x masok dapor, masok tp untuk makan je la
miahahhaaha

so td dorg sume xde sbb p umah org kawen dak tam spider tuh, so ketinggalan aku di rumah sorg. sbb aku mmg x kuasa la nk pegi. memikirkan mmg akan padat tetamu2 kan. skali mmg padatttt. mama kate dorg sume mkn kat dapor sbb meja mmg fully loaded.
*nasebb aku x pegi noks


so aku masak makaroni bakar lagi. sebab cam ngidam2 je bile recap, usha2 fp kak madiha. kak mintak halal resepi yerk !!

oh pade korang2 yg suka tgk bende makan2 n suka masak2 ni, pegi la fp die. mmg best beb! dulu aku jd silent reader je. malu2 la bajet bila masok x tinggalkan jejak kan. pastuh lantakk keliur sendiri. miahahhaha.. baru skrg berani nk tinggalkan jejak.

ok resepi pegi la carik kat fp kak madiha ok. rajin2 tgn tuh scroll. exercise jari jemari anda!


note * saye hari ni adelah over rajin.sampai pic pon nk edit2. werk xde la cantik cam tok guru cekelat. saya budak baru belajar tokk



watak utama dlm pembikinan. sila rebus makaroni smpi lembut. dan gaul lah dgn margerin ok



list of ingredients : susu HL (bukan sekotak di gunakan ye kawan2), karot, teloq, daging kisar, daun bawang dan bawang besar (tiada dlm gmbr sebab dah di campak dlm kuali)



pes kari adelah terdiri drpd serbuk kari daging, serbuk lada hitam, garam dana air. sukatan bahan2 adelah ikot diri sendiri. saya main campak2 je.
~ saya x suka mix veggie. jd sy hanya guna karot..



semua bahan2 adelah di masak kecuali susu, telor dan daun bawang. masak sampai 'masak' ye kawan2

~ di masa yg same pukul lah sedikit susu dan telor. oh, sukatan susu adelah 'agak-agak'. pandai2 la adjust

oh selepas itu, kasi campur semuaaaaaaaaaaaa ye kawan2. dan masok dlm bekas yg dah gris dgn margerin



oh ya. kami adelah hantu cheese. tp mozarella tiada dalam fridge. yg ade dlm fridge hanya lah cheddar. so kasi koyak2 dan susun lah di atas nye

~ sila bakar dlm oven ug sudah panas selama 1/2 jam. atau korang pandai2 la tgk sama ade dia da masak atau belom...


ok da siap !! bila terpandang gambar ini, terbayang pizza plak. hoih..
~ tapi saya adelah x suka meng'uli'. jd saya akan jadikan adik saya sebagai mangsa menguli utk buat pizza plak nnt.. miahahahaha



ini adelah kali kedua buat makaroni bakar. first time dulu jadi, dan sedap, cuma shape nye adelah tidak se'perfect yg kali ini. kali ini, adelah super perfect, sbb bila potong, cantik je shape nye. xde la berderai2 ke hape



lihatlah, saya amat berpuas hati dgn hasil nye kali ini
~ wah presentation mcm nk serve kat bakal mak mentua. over =P

oh saya makan dgn sos Kimball Chili Thai. dan ia adelah sangat sedap !!!!

lick lick lick ~ ~ ~

__________________________________________________
sila tinggalkan komen2 anda. komen yg baik2 ye.yg mencaruts adelah di larang. =)
__________________________________________________

14 comments:

maiyah said...

pas tu bleh ulor2 kat akak :D

Lya Colours said...

~ maiyah

bleh kak. hehehe

Afzainizam said...

Salam dari kami http://www.firestartingautomobil.blogspot.com/

eeeeemmmm cam best je sebijik macam pizza.... aku nak try lah nanti...

Try resepi kami Makeroni cheese bakar...................
setengah bungkus makaroni
mozarela cheese ( satu adunan satu bungkus...... baru umppphhhhh.... )
lada sulah
garam secukup rasa

Bahan untuk di masak / goreng
3 ulas bawang besar - potong dadu..bukan dada hahaha
4 biji bawang putih - potong dadu halus/cincang
setengah bungkus daging ayam cincang ( jenama ramly )- saya guna daging lembu..rasa sedap gak
sayur campur & sosej ayam
cili api - kalau nak pedas taruk banyak2..minyak untuk menumis
garam & lada sulah secukup rasa

Bahan-bahan lain lagi
1 tin cream of mushroom- saya guna campbell,1 biji telur,1 cawan air
garam dan lada sulah secukup rasa.....

cara membuatnya:
Rebus makaroni sampai kembang dgn air dan garam secukup rasa.Dah kembang toskan airnya then gaul ngan butter or minyak masak sket supaya tak melekat-lekat.Bahagikan kepada 2 bahagian sama banyak.

Di dalam kuali / apa2 jela yg korang guna:
Panaskan minyak untuk menumis.. Tumiskan bawang besar sampai layu.Masukkan bawang putih.Agak-agak dah naik bau masukkan cili api, sosej dan sayur campur.
Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.
Last sekali masukkan daging ayam cincang, masak sehingga masak daging ayam.

Pastu di bekas yg lain lak:
Campurkan cream of mushroom ngan air masak.Gaul sehingga sup cendawan menjadi cair dan tak berketul.Masukkan sebiji telur, garam ngan lada sulah.Gaul sampai sebati.Bahagikan kepada 2 bahagian

Di dalam loyang lak:
Sapukan loyang ngan marjerin or butter ( supaya tak melekat..... )
Untuk 1st layer masukkan makaroni satu bahagian tadi.Pastu tuangkan satu bahagian sup cendawan tadi rata2 atas makaroni.Taburkan mozarela chesse menutupi semua bahagian markaroni.Tuangkan semua bahan yang dimasak/goreng tadi plak.Buat 2nd layer.Tabur makaroni yang sebahagian lagi tu, tuang sup cendawan & tutup ngan mozarela cheese.Kali ni cheese kena lebih banyak dari yang 1st layer tadi...baru sedap......lebih sedap kalo kita buat semua ni malam tu then simpan dalam fridge. Esok paginya baru bakar. Rasa lemak berkrim sungguhla hai sebab semua bahan2 dah meresap betul2
Bakar dalam oven suhu selama 40-50 minit
Keluarkan dr oven dan bolehla melahap...selamat mencuba ye :)

Cik Mawar said...

wah wah wah.. pagi isnin nie bikin den lapor ja ha.. huhuu.. lom cuba2 lagi resepi nie.. akan dicuba nnt.. hehehee..

pssttt- lya..sampai ado yg bagi resepi tu.. mantap lah.. heehehe

kucingorengemok said...

dah berapa kali kita copy & print resepi makaroni ni, tak pernahnya buat² :|

MiSsyLiLy said...

iskk.. sedap...
nyampah...( mode : jeles tgk org mkn sedap.. hehe )

Lya Colours said...

~ afzainizam

wah siap bg resepi lain utk di cuba ni
nyum2
nnt lya buat k

Lya Colours said...

~ cik mawar

hahaha isnin je lapar ek
hari lain, sila kenyang =P

Lya Colours said...

~ kog

hahaha itu biasa terjadi bebs

Lya Colours said...

~ missy Lily

rajin2 la kan diri anda
ceah, diri sendiri ini pon pemalas x tentu arah
hehehe

alvin takda rumah harga 8juta story.... said...

sedap nye makanan kau masak tu...bertuah kalau aku tawen ngan kau..kau pandai masak...
nape kau tak g umah tawen tam spender??kau makan hati ngan dia ker??

Lya Colours said...

~ alvin

hahaha aku akan bg kau mkn byk2 lagi kalo kite dpt tawen

miahahahha

aku x pegi. aku mkn hati die x pinang aku. hu hu hu hu

reen said...

ye kwn2..
mcm best je kwn2...
len kali wt la dlm loyang beso ye kwn2..he..

wah2...mablesnyaaaa..
akak dh lma x wt menda ni..len kali nk cuba try test ar...

Lya Colours said...

~ reen

loyang beso xde la kwn2

nnt2 la beli ye kwn2

hah ape lagi, buat la kwn2 =P