Tuesday, December 22, 2009

dah ade latest news dari baba

tadi siang baba call mama
maybe baba pon x keruan sebab kitorang xde call kan
bukan x nak call tapi takot mengganggu ke ape ke kan
skali baba yg call dulu. huhuhuhu

so terjawab la sket soalan2 yg aku nk tny baba yg aku ade post dlm entry lepas

so here we go !!

"how do u feel now baba?"
so far baba is okey. baba still pakai alat bantu nafas and still dalam icu untuk di pantau oleh pihak hospital. adik aku cakap byk wayar2 dekat baba. biasa la kan mesti la mcm tuh bila lepas bedah. walaupon bila dgr "byk wayar" tuh agak gerun kan. baba cakap bila dah balik je Malaysia nanti teros nak pegi Hospital Southern kat Melaka utk jumpa doc pakar kidney kat situ. utk periksa lebih lanjut dan if perlu rawatan susulan doc akan buat surat utk pergi kat hospital Melaka atau KL.

"u comfort wif ur new kidney?"
tgh menyesuaikan la buat masa sekarang. doc ckp, for the first 3 month, perubahan hormon akan berlaku la. macam contohnya, if donor tuh seorang yg ada jerawat kat muka, so baba pon akan kene mcm tuh. kalo org tuh jenis bulu roma byk, baba pon akan jadi camtuh jugak. x kesah la yg penting sihat

"dah dinner/lunch/breakfast?"
baba x leh makan lagi. so far baba hanya minum susu

"have u meet the donor?"
masa nak operate tuh, donor ada kat sebelah jugak. baba adalah jumpa tapi xde la borak2 ke ape kan sbb bukan dia paham pon. kalo baba ckp thank you ke, mungkin la dia paham kan.

adik aku tuh cakap, baba asyik nak nangis je. yela. sebab bila adik aku dtg tgk, bukan dia leh masok dlm wad ICU tuh. tgk dari luar je la kat cermin tuh. mau la baba x sedih kan. aku pon sedih jugak.. uuuwwwaaaaa


mama awal2 da ckp ari tuh, x bleh nk kememeh la nnt kat sana. sebab xde org nk jaga. harap nurse dgn doktor je la. sebab bila kat sini, masa baba masok hospital dulu, mmg mama jaga. siap beli kerusi malas la sbb mama stay kat hospital. and kitorang ni, hari2 mmg akan pegi jumpa baba la. so bila baba kat sana, ktrg plak kat sini, mau x kememeh kan. x dapat jumpa family. yg adik aku kat sana plak, boleh tgk dari luar je. mau x sayu plak

mula2 tadi aku nk call baba. pastuh mama kata x payah la sbb baba bukan leh ckp2 sgt. aku tny mama, baba sounds ok ke masa call td. mama kata ok la cuma cam semput2 sket. sbb baba ada ckp after operate tuh baba ada rasa susah nafas sbb doc x bg mkn ubat jantung masa beberapa hari before nak operate. so skrg doc dah bg ubat tuh, dah ok la. cuma maybe baba sounds quit penat. aku tetap x puas hati. aku nk call je dgr sendiri baba cakap cmne. tapi x bleh la nak selfish kan. mama da ckp ok tuh, so aku terima je la. esok lusa la baru call ke , cmne ke. tgk keadaan.

td byk kali tny adik aku tuh, "ko nmpk baba ok x". dia biasa la, "ok. jgn risau la. nothing worried." kalo dia da ckp cmtuh, aku terima je la. tp still x puas hati rasa nk tgk depan2 mata sendiri je kan. tp mustahil la... xkan tiba2 nk terbang ke sana plak.

apa2 pon, aku harap everything ok la. tp x puas hati je sbb x dpt tgk baba. mcm yg aku ckp td la. dulu baba masok hospital, hari2 kitorang dtg tgk. tgk depan2 mata baba ok baru puas hati. hoh..nak buat cmne. jauh...

doakan lah yang terbaik
for baba to stay healthy

__________________________________________________

sila tinggalkan komen2 anda. komen yg baik2 ye.yg mencaruts adelah di larang. =)
__________________________________________________

15 comments:

alvin takda rumah harga 8juta story.... said...

alhamdulillah...baba kau selamat..harap beliau cepat balik..sbb kau mmg ngah rindu beliau...

whitedaisy said...

hoho....takut nye dgr pasl operate ni....

pape pon mga smuanya berjalan lancar ye..sy doakn yg terbaik untuk baba kamu..

hantumakan said...

alhamdulillah, harap all ends well. :)

BuLaN iTu aKu said...

bulan percaya..
baba kamu seorang yang kuat..
bulan doakan kesejahteraan baba

maiyah said...

alhamdulillah.. kan ok tu ;)

ct odah said...

alhamdullillah..da de pkmbangan...harap cepat sihat dan leh blik mlk cepat....

Cik Mawar said...

alhamdulillah... :)
banyak2 kan doa ja lya..
insyallah..dipermudahkan segalanya.
amin..:)

Fahim 'n Alin said...

uhh.. alhamdulillah.. rjin2 doa

greenhall said...

alhamdulillah.. jgn stop doa.


susah x nak cari donor kidney tu?


baba dapt sebelah je?

Lya Colours said...

to green hall

x susah la sbb kat china org dia hidop susah. so yg miskin2 ni willing to give out their kidney la
dpt sebelah je sbb dgn sebelah kidney je pon dah ok ekceli

Lya Colours said...

to alvin, whitedaisy, hantumakan, bulan, maiyah, ct odah, cik mawar & fahim n alin

~ baba is okey now
agent pon tgh arrange tiket utk flight pulang ke tanah air

thanx for all the doa and wishing luck. really appreciate it

hanya ALLAH je dpt balas

lebiuuuuuu

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

yeay!!baba ko da ok.
alhamdulillah...

kememeh tu ape?

Lya Colours said...

to xtion kamen

alhamdulillah
kememeh tuh cam cepat sedih la
asik nk nangis je

eKyN said...

insyaALLAH bab awk kn sehat...

kite doakan ksjahteraan beliau.

Lya Colours said...

to ekyn

thanx ekin