Monday, December 7, 2009

doa selamat, semoga semuanya berjalan dengan baik

semalam (ahad 6disember), after asar kat umah ade wat baca Yasin dan bacaan doa selamat utk my beloved baba yg akan fly ke China this saturday.

tp yg baca Yasin nye adalah perempuan sahaja, iaitu lebih tepat adalah Wanita UMNO, yg dr dulu lg da pesan kat baba, nnt da nk pegi dorg nk wat baca Yasin. dan kaum lelaki later on datang utk bacaan doa selamat. Alhamdulillah everything goes fine. mmg la sgt2 fine kan sebab makanan sume main order je kat medan ikan bakar sana.

so to story sket la. baba sy adalah menghidap penyakit buah pinggang, almost a year kalau x silap. masa last year lagi. mula2 adalah kencing manis. oh kencing manis adalah keturunan. *harap2 aku xde la*.. n now kencing manis baba adalah stable. tetiba last year ada kene jantung sket. dan dah stable. dan tibe2 ada high blood pressure. tp under control. and after tuh baru la kene kidney effect. sbb mula2 kencing x lawas, and mcm mane kegagalan buah pinggang untuk berfungsi di situ. so, kene lah dialisis. and it goes more than 6 months jugak la baba dialisis. oh pada yg x tau. dialisis adalah proses cuci darah bagi pesakit buah pinggang. darah akan di cuci melalui 1 mesin yg seperti "buah pinggang" yg besar la. sbb ia adalah seperti almari 1 pintu besar nya ye.

so dah lama2 dialisis, adalah rasa penat dan x larat dan mcm2. sbb dialisis ni mmg memenatkan kot. aku igt masa awal2 baba dialisis, sedih gila. menggigil2 sgt teruk weyh. kene duduk sebelah jaga sbb at certain time baba akan mengerekot mcm nak jatuh dari kerusi dialisis sebab sejuk adalah melampau.

so maka bermula dari situ, baba plan to transplan his kidney. wif quit a lot of info gain from his frenz, maka terjumpalah 1 guy ni dari Muar. muda lagi. umor baru 28 da transplan. so baba byk kali jumpa die utk bertanya2 hal transplan ini. oh lelaki itu da kawen la. huhuhuuhuhu melepas. preetttssss

so lelaki itu introduce baba kat 1 chinese guy yg menjadi ejen yg bawak lelaki itu utk transplan ke China. wif quit 'okey' cost compare to other agent yg baba search, baba pon setuju nk guna khidmat cina guy itu. actually, cina guy itu more to nak tolong la sebab die mmg selalu ulang alik ke China atas urusan bisnes.

and with cost approximately 200k, baba will fly to China wif my lil bro this Saturday. about the cost, it is really expensive kan. but to see him having a better and healthier life next, so x mengapalah berkorban sedikit. and some of the cost, ada yg di tampung oleh dana2 atau derma2 yg di perolehi dari mcm2 sumber. syukur x terkata. at least hampir separuh jugak dpt di cover dgn duit dana2 tuh suma.

baba mungkin akan ada kat sana selama 2 minggu. mengikut respon body to the kidney after transplant jugak la.

semalam ramai la yg dtg, nak bg ucap selamat semua. thanx. and here, aku harap korang yg baca ni, doa kan lah yg terbaik utk baba aku.

oh masih nk cerita menu jugak. huhuu simple jerk


Bihun Singapore. kenapa mesti Singapore???


Apam Gula Hangus


Popia Basah



Kuih Cara Berlauk


Roti Jala dan Kari Udang


Kek Coklat Lembap. makcik bawak



ohhooo musyuk2 masham saya pon ada. hoih geram2


akhir kata, aku berdoa semoga semuanya akan berjalan dgn selamat. hopefully baba pulang dgn sihat, selamat, senyuman gembira, melompat2 nnt leh p holiday. huhuhuhu. "Ya ALLAH selamatkan perjalanan ayahku nanti dan berilah dia kesihatan yang baik" amin....

kawan2, tolong doa ya. mekasih. semoga ALLAH memberkati kamu semua.

__________________________________________________
sila tinggalkan komen2 anda. komen yg baik2 ye.yg mencaruts adelah di larang. =)
__________________________________________________

20 comments:

sabariah said...

semoga dilindungiNya dan selamat semuanya dengan jayanya.. sama2 lah kita doakan yg terbaek.. insyaAllah..

alvin takda rumah harga 8juta story.... said...

semoga uncle selamat pergi dan selamat pulang...amin...
aku harap kau tade kencing manis..

maiyah said...

moga abah adik akan sembuh n sihat smula :)

Fahim 'n Alin said...

best wish from pakcik n big gal

ct odah said...

huish lapa tgk kuih2 tu..asl tak anta umah aku sket..hehe

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

waaaaa~
sgt bahaya
semoga ancle ko selamat

tp bile aku tgk makanan trus aku jadik parkinson
lapo thp gigil2 ni

INTAN said...

Semoga dipermudahkan segala urusan dan segalanya berjalan lancar..serta diberikan kesihatan yang baik amin..

kucingorengemok said...

utk tidak mengiktiraf org singapore tanpa usul periksa, kita panggil mi tu MI HUN PUTIH je, hehe... kita doakan ayah lya ok! (dan sementara tu anak² yang tinggal 2 minggu tak la makan terlebih sbb rindu kat bapak ye) ;)

Cik Mawar said...

semoga ayah lya selamat dan dipermudahkan segalanya.... selamat pergi dan selamat kembali..
amin :)

Lya Colours said...

thanx allllll

muaxx muaxxxx

makdara terdiva said...

semoga baba lya selamat pergi & slmt pulang..

Lya Colours said...

tq mak dara =D

missyzatie said...

i love n miss my baba alot!!! muuuuaahhh... best wishes baba...huhu

Lya Colours said...

best wishes apart. doakan yg terbaik sis

hantumakan said...

moga only the best will come out of it..

baba lya sihat,
sure sekeluarga gembira kan.. :)

Lya Colours said...

thanx kak dalia

pakcik kordi said...

salam knl waks!jd baba awak ke china utk berubat la ye?

pic popia basah tu tk thn tuh!

Lya Colours said...

~ pakcik kordi

haah sabtu ni
doakan yg terbaik ye pakcik

[asam]pedas said...

semoga dipermudahkan perjalanan dan urusannya k:.. :)

Lya Colours said...

amin.. thanx asam pedas