Sunday, March 28, 2010

mangga muda tapi saya bukan mengidam

panas menggila ari nih
tekak plak terbayang2 mangga masam
fuhhhh cicah kicap dengan cili padi
hurmmm. ni cakap2 pon da keliur. hawau sungguh rasa nye


punya la terik panas. rasa macam nak dok dalam kolah mandi je. tapi still gigih nak kait mangga. oh pokok mangga epal. buah rendah2 je. capai guna tangan udah boleh



rembat 4 bijik. yang kecik2. adalah besa buah plum. yang kecik2 camni la best. dia pny masam pon x hyper sgt


rasakan !! dengan kulit2 aku serve. sedap. crunchy2



fuhhhh masa nak cicah tuh kau tekan2 mangga tuh kat cili padi. baru la di panggil orang melaka !!!



mahu lebih hebat makan dengan cili tuh !! fuhhh kombinasi antara rasa masam, manis dan pedas adalah mampu mempengsankan kauuu di kala panas hari


dah lama xde entry masak2 kan. kata nye tuan blog diet "konon".. maka aku rajin2 lah masuk dapur hari ni..


Vegetable Soup with Crab Ball and Noodles




(sukatan adalah campak2)

Olive oil
bawang merah, putih, lada hitam & jintan manis ~ blend
carrot, babycorn, bunga kubis, batang saderi, sawi
bihun ~ rendam dulu
bebola ketam
garam

so dah ade bahan2 ni x kan la x reti nak campak2 dlm periuk tuh kan
aku nak bgtau sket la. kira cam petua
ceah petua hotak aku
igt aku Jamie Oliver ke
xde lah. actually, aku suggest masak sup ni tawar2. no ajinomoto or cukup rasa or ape jadah haram perasa yg lain la.
so bila dah tawar2 tuh, korang akan dapat rasa manis yg keluar dari carrot dan bunga kubis. di mana rasa nya adalah sgt original gitu. oleh itu, jgn potong carrot terlampau nipis. x tebal sgt x nipis sgt.

oh saya guna olive oil. kadang2 guna minyak jagung jugak.
ini lah menu saya sekarang. kadang2 muak. abis nak buat cmno kan
sila lah tabahkan diri anda

okey nanti rajin aku update masak2 lain plak.
sebab plan nye nak buat kuih bakar pisang
tgk la bila aku rajin
sebab lately dasar pemalasssssssssss je

__________________________________________________
sila tinggalkan komen2 anda. komen yg baik2 ye.yg mencaruts adelah di larang. =)
__________________________________________________

12 comments:

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

aku suka tgk kuetiow sup tu..

maiyah said...

adoii moleleh air liur ni

Bulan Yang Menggantung Di Langit Osaka said...

http://bulanyangmenggantungdilangitosaka.blogspot.com/

pergh lyaaa...
mempelam itu sedappppp

F U N F A B U L O S I T Y said...

makk aihh-meremang bulu roma dex tgk buah mangga tu-
tgk je dah tahu masam kannn? ;D

pakcik kordi said...

meleleh!!!!aummm!!!!

Nini teDDylicious said...

mendiet!

asid byk dalam mangga tuh weyy,..

Afzainizam said...

http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Salam kunjungan salam ziarah…. uhhhh wanita tak lari ngan mangga masam.... eemmmmm

lebih sodap lagi buat kerabu mangga .... fuhhhhh 3 kali tambah nasi pun tak pe....

ko makan sampai 4 biji banyak tu wehhhhh..... dah lebih dari orang mengidam time ngandung....

Aujinz said...

tang mangga tue..tetiba air liur aku meleleh..

aku beli mangga muda..pas tue terlupa nak makan..last last..jadi mangga masak..

Jem!

greenhall said...

heh.
bila nak buat kenduri?








erk, ko makan la julap slalu. menu diet bkesan tu beb.

ct odah said...

MAK AI TELAN AIR LIUR AKU TGK MANGGA NGN KUAH KICAP TUH..LG2 CILI TUH...MAK AII

Fahim 'n Alin said...

aku ske mangge mude dan majalah mangge..err ade kaeatan ke..ngahaha

Afzainizam said...

Salam dari kami…
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

saja datang tengok resepi ko tu.... aku kata kat ko aku pun baru aje baham buah mango muda ngan kuah kicap sedap gak rupanya ye... adohhhh sakit plak porut ni