Friday, April 9, 2010

renung2 kan di hari jumaat ini

okey, as a student /ex-student, kita mmg x kan dpt lari dari berhutang dan bayar hutang kan
sape setuju, sila angkat hidung !!!

hutang di sini means yang meminjam la untuk meneruskan pengajian
so student, mostly mesti pinjam dgn PTPTN la

ade yg dapat pinjam full, ada yg half
masa aku study dulu, aku dapat half je
which is aku pinjam 9k for 6 semester
each sem i have only 1500. oh bukan sharp 1500 aku dpt. deduct yuran around 500 kalo x silap so balance ade la dlm 1k

kau igt 1k tuh cukup ke utk bayar buku, sewa umah, bil2, makan2 plus berjimba2 selama 1 sem. cukup ?? mesti la x kan. naseb bek baba kasi allowance every month =D

so skrg, bila da abis study, maka nya sampai la masa membayar balik pinjaman yg korang buat dgn ptptn tuh. x kira la sama ada kau dah keje atau menganggur mengangkang di rumah, hutang harus di bayar

aku da dpt statement utk bayaran pinjaman last february. and so far aku mampu bayar 100 je per month. bayar byk2 kang,aku pon miskin noks. ptptn dah merangka la flow bayaran kite tuh

let say, aku pinjam 9k
so aku kene bayar balik kalo x silap 9800++ ( x sure nanti aku cek statement)
yang 800++ tuh mungkin la dorang pnya cas perkhidmatan ke ape ke x pasti la
gila byk la cas 800. x kesah la. org da bg pinjam da cukup baik
so utk tahun ni each month aku kene bayar 90.80. tapi aku byr 100 terus la senang
next year, naik lagi, sampai la 5 tahun.
oh aku kene bayar 5 tahun je. kalo punctual bayar, cepat la abis
if x nak bayar, ade cara lain
cari la laki kaya, datok paduka ke, datuk seri ke, tan sri ke, kawen. leh bayar hutang kau cash noks

so tadi, aku ke web ptptn la. cadang nak tgk2 mane la tau ade job advertisement ke kan
skali terbaca la ini...



sila klik utk tumbesaran yg sehat dan kuat !!


kalo x nampak,xpe !! aku copy paste

“Elakkanlah dirimu dari berhutang kerana hutang itu akan menjadikan dirimu hina pada waktu siang dan gelisah pada waktu malam — Luqman Al-Hakim”



hahaha aku baca ni terasa menyimbah malu di muka . rasakan. konon nak cari advertisement, skali dpt hujah. nasib baik aku da bayar. walaupon bayar sket2, tapi at least kene bayar. ceah padahal aku tunggak 2 bulan x bayar lagi. januari dgn februari

so kat sini, adik2, akak nak cakap ( wah dgr2 aku nk hujah ni !!)
bayar lah hutang. x kesah la byk ke sket, byr la yg kite mampu. kesian org lain nak guna duit nak belajar.
kalo ade 10ribu org x bayar, x ke susah kan generasi akan dtg nak belajar.
masa kita nak pinjam, bukan main, x dapat sanggup merayu.
da dpt, da settle belajar,dgn jayanya grad, dapat keje2 bagus2, haram ko lupa je statement ptptn dtg kat umah
simpan duit sket2, jgn p karoke je(eh aku mengata diri sendiri ke ni)

so kat sini, aku nak share la info pasal hutang, aku google tadi

Akibat tidak membayar hutang bukan saja mengundang kemudaratan kepada pihak yang berhutang, baik di dunia mahupun di akhirat, ia turut memberikan implikasi kepada pihak yang memberi atau membiaya hutang.

Meskipun mereka yang tidak membayar hutang mungkin terlepas daripada hukuman di dunia ini, mereka tidak terlepas daripada hukuman di akhirat kelak.

Sabda Rasulullah SAW:

“Sesungguhnya sebesar-besar dosa di sisi Allah ketika seseorang hamba itu berjumpa dengan Allah nanti selepas dosa besar lain yang ditegah ialah seseorang lelaki yang berjumpa dengan Allah di hari Hisab dengan mempunyai hutang yang belum dijelaskan lagi.”

bayar hutang woi. kalo x nanti kene blacklist, x bleh p honeymoon kat Bali. keh keh keh keh

renung2 kan, dan selamat beramal

notakakicantikgebuzz : ari ni jumaat la. aku transfrom jadi insan baik

__________________________________________________
sila tinggalkan komen2 anda. komen yg baik2 ye.yg mencaruts adelah di larang. =)
__________________________________________________

16 comments:

Ery Farieha said...

uhuhuh
at least u lepas byr yuran dpt 1500 pn
dlu, i x lepas, 1 sem yuran 1700+. gile kan? =.="

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

aiyakk....ptptn aku pinjam 15k...kene byr 18k...mampos..

Fahim 'n Alin said...

errr ptptn..larikkkk..haha.. 2la trend skg

pakcik kordi said...

nak mujur pakcik kordi tak belajar tinggi....

maiyah said...

aku xde lalala

Insan Biasa said...

Buat je apa yg patut ..

SyuQ said...

hutang ttp hutang

tp ptptn ltk kos pentadbiran agak tinggi. bulan2 byr, mcm tuk byr kos pentadbiran je

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

aku ada utang ngan kamen 8hengget..tak bayar lagi..

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

aku ada utang ngan kamen 8hengget..tak bayar lagi..

Lya Colours said...

~ Eri Farieha
mahal nya yuran
pengsan

~ xtion kamen
byk gila ko pinjam
huhu naseb aku pinjam half
tp still skt nk byr

~ fahim n alin
larik2 x leh la
kang xleh hanimun obesi
huhu

~ pakcik kordi
huhu nak buat mcm mane kan
kene la bayo

~ maiyah
saya ada !!! uuuwwwaaaaaaa

~ insan biasa
ye. kene bayooo

~ syuq
ye lor. interest byk. tp di transfer ayat jd kos pentadbiran. wat to do meyh

~ alvin
kamen kate dia da halal kan
ehehe

Mimis said...

baca entry nih.. teringat pasal hutang PTPTN saya yg blom setel lg.. hoho..

green apple said...

hutang kad kredit....hutang kad kredit....

Afzainizam said...

Salam ziarah salam muhibbah dari
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

"hutang ohhh hutang.... nasib baik aku pun tak skolah tinggi2... tanggung jawab kita,, pinjam sendiri mau ingatlah bayar balik looo.... itu lubang cacing yu lari pun wa akan cari"

"kami mau tolong kami bukan along... tapi u aaa kasi bayar itu utang ma... orang lain mau pakai ma..."

Thanks kerana bayo walau skit-skit... kesian orang lain kan...

Lya Colours said...

~ mimis
rasa gerun je nk byr
sdri pon pokai
huhu

~ green apple
sy xde kad kredit
huhu

~ afzainizam
ya lor kesian org lain
bayar je la walaupon sket

F U N F A B U L O S I T Y said...

dun worry, kalo berdisiplin dan bertekad dlm diri nak langsaikan hutang,semuanya akan langsai nt. be fab! ;D

jack ank buah tuan guru said...

baiek punya hadith dia kasi...islamic sgt la kunun PTPT-pu tu...sial...
yg dia x terjumpe plak dalil, hadith yg menyatakan Riba' tu haram..makan Riba' tu..dibalas dgn siram api neraka!!?? &%&$%#@