Wednesday, June 16, 2010

AYAH SAYA

dah lama x story pasal ayah aku kan
siapa yg rajin follow story aku tau lah bahawasanya ayah aku lately asik kuar masuk hospital je
tapi actually aku x cerita apa yg sebenarnya berlaku pon
sebab aku tau adik aku yg jauh nan beribu batu tuh selalu intai2 blog aku
aku x story la kat sini sebab x nak dia risau
macam masa mula2 ayah aku kene dialisis kidney 2 years ago pon kitorang x bgtau dia
balik2 je tgh ayah kurus. bila cite abis kau melalak2 bagai

ari tuh aku da cakap dgn mak aku, yg kene cite sebenarnya la kat adik aku tuh. sebab nanti balik tgk condition baba dah lain, kene pakai wheel chair bagai, harus lah perempuan tuh amukan kenapa x nk bgtau awal2 bla2 kan

so, the day before yesterday, dia call mama. sbb dia mmg tau ayah kat hospital tp kitorang just cakap yg kene tahan ward sebab gula tinggi. padahal lain..


ok cerita nya kene guna gambar. baru senang korang nak bayangkan



bayangkan ni kaki ayah aku. abaikan je lah gambar2 mata ke organ yg ade kat kaki tuh. aku main rembat kat google jerk

ayah aku ni ada kencing manis. so tau2 je lah kan. org sakit kencing manis ni, if ade luka sket je kat kaki, if x jaga betol2, atau dlm masa kaki luka, gula dlm darah tinggi, akan mendatangkan mudarat. luka kecik je pon, atau kaki melecet sbb pakai kasut pon bleh effect. so masa aku darjah 6, ayah aku kene potong part yang nombor 1 tuh. sebab, kaki kene karat paku, masa tuh kejar ayam serama belakang umah je. kene sket je pon. tapi nak buat mcm mana, lama2 kene potong.

itu dulu. ini selepas beberapa tahun, last 2 month aku rasa, tiba2 kene potong part yg nombor 2 tuh, sebab mula2 melecet sket je. tapi doc kata kene potong sebab tulang mcm dah rapuh. then xpe lah. potong. jaga2 elok2 luka tuh. hari2 dressing luka dgn klinik kerajaan. tapi ye lah kan, paham2 je la klinik ni. x payah cakap pon sume tau. dressing pon bodoh ke apa kan, cuci pon pakai air biasa. wtf. luka pada operate yg potong tuh x cantik. and masok hospital sebab doc kata ada 2 jenis kuman kat luka tuh. tuh yg sebulan duduk hospital. siap dgn pakej kene demam2 lagi. demam bukan calang2. demam sampai suhu badan 39 ! gila x gila. pastuh ada la kawan2 ayah jumpa bomoh, cakap ade orang hantar benda. bla2. sampai ade sekali tuh, dlm 1 ari, ayah aku berak kuar darah je. sampai blood pressure gila low. muka pucat2 suma. masok 4 beg darah. and after dah stabil, kuar ward.

ayah aku ni jgn ckp la. dulu dia mmg kuat ubat2 yg org rekomen ntah apa2 ni. daun ape la, air itu la ini la. tapi skrg jgn harap, everything sila rujuk doc pakar. sebab since transplan kidney,kene jaga sume aspek especially pemakanan. so anything, baik ubat2 an , hatta nak operate kan kene bius, sila tny doc pakar dulu. sebab if operate, macam nak potong jari tuh kan, x bleh bius 1 badan. sebab risikonya adalah sgt tinggi jika bius 1 badan. so bius hanya di kawasan kaki sahaja...

ni demi nak jaga luka yg kene potong tuh, macam2 krim doctor suggest ayah aku beli. ada 1 pelekat ni, xtau la ape function dia. dia macam koyok yg besar nya half a4 paper. which cost RM440 for 12 pieces. tapi x sempat pakai pon, maka sabtu lepas, after ayah mengadu kaki dia sengal2, terus warded ke hospital. and after doctor do their whatever bla2, doc cakap, kene potong. so potong la nombor 3. so begitulah al kisahnya. kira kaki ayah aku belah kanan, dah tinggal half je.

so skrg, kira kat umah aku pon mmg mcm hospital. mcm 2 alat ade. korang nak cek blood pressure, cek gula dlm darah, body temperature, sila dtg ye. hehe. dari ke tongkat ( kaler pink lagi tew), sampai lah wheel chair dan walking frame, sume dah ready untuk beloved daddy. untuk kesenangan dia. nasib lah ayah aku bukan jenis degil nak ke hospital. kalo x, lagi parah la jadi nya. itu pon dia dah benyeh2. yela kan, dia sakit dia jadi sedih la. nak2 bila tgk anak2 dia ari2 dtg. oh whatever yg terjadi pon, aku mmg akan dtg hari2. x kira lah betapa susah parking kat hospital tuh, aku rela parking area bawahhhh sekali yg dekat dgn bilik mayat tuh. walauponnnnn T.A.K.U.T .......



biar sihat2 dulu baru balik ghumah ye. sila jgn mengentan nak balikkk je. make sure luka operate yg baru ni betol2 cantik baru balik. skrg dah ada wheel chair, nak jalan mana2 pon xpe. hihi



ini doktor peribadi baba. hehe. my mummy. setia menunggu. ayah dah bising2, bila mama makan je, mama makan sorang2 x ajak. yela. ewah2. boleh x nak makan asam pedas?? semalam pon ayah bising, hospital lauk sup ayam, mama x kasi mkn. sebab ayam x bleh makan. hahaha lagi lah bengang je dia


ayah and cik ton. cik ton is adik ayah. dan semua adik beradik baba ade kencing manis. sebab keturunan, arwah atuk dulu mmg kencing manis. tapi kira cik ton ni gula under control lagi sbb makan ubat. macam mokteh( ayah pny kakak), dah potong paras betis.


ni paling latest, operate semalam



xpe lah tinggal half pon. still boleh jalan tapi slow2 la. xpe ramai tgn anak2 yg pimpin nnt. dont worry ok




ini buku ayah saya. untuk record kadar gula dalam darah



malas nak tulis. snap je lah. click large lah kalo xnampak ye.. hipoglisemia ni, kalo gula dlm darah kurang dari 3. ayah kalo hipo dia akan gigil2. maknanya gula rendah, so kene mkn benda manis2 sket. sket je. kalo makan byk2 kang hiper teros


conclusion, kurangkan gula dlm minuman, makanan dan bla2. dan sila minum air masak byk2.


sekian.
doa kan yg terbaik untuk semua


19 comments:

green said...

sume ni ujian kan beb.
ayah ko mampu utk hadapi benda ni, sbb tu dia kena uji sampai tahap ni.

ko hati2 beb. dah ada sejarah dlm famly, so control kena lebih.

AyuZ DeathWisH said...

hurm~
sygi ayah anda~
jgn jadi cam aku

n@D3iR@H said...

nk nangis jek bace psl ayah..huhuhuh...akk doakan moge pakcik cepat sembuh yek..amin..blh tgk ank pakcik kawen nnt..

DrSinga said...

bila gula dah hokey..insya Allah cepat baik...leceh lah tapi... nak kena dressing tiap-tiap-tiap hari...
pssst... siapa kata tara buleh makan ayam??!! :P

sahromnasrudin said...

kami semua mendoakan semoga ayah awak sihat hendaknya..ameennn...

y@n@ M!B said...

kencing manis mmg sgt bahye..my uncle smpi kena strok..

one of my fren nyer ayah plak dua² kaki kena potong..erm..

just make sure kt rmh xde makanan yg dia pantang sbb klu dia tgk mesti dia teringin...

Mawar_berduri said...

mmm....sungguh tabah ayah anda...
semoga ketabahan itu sentiasa menemani nya .......


bersyukur la kita yang masih punya ayah ......

mahira oya said...

teruknya..sian ayah kamu..
semoga ayah kamu sihat k...
u too take care..

cik pingu said...

lya, aku rasa ayah ko makin kurus?

kan

kan

kan?



hemmm. tibe2 aku rasa bila tua nanti anak2 aku nk jaga mcm ko jaga ayah ko ke x...

hellioz said...

takziah

b strong babe~

maiyah said...

Ayah sorang yg kuat, dr wajahnya ttp tersenyum.. trus berikan sokongan pd ayah ya

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

ayu deadwish punya komen..
terbaik k..
syg lu lebey..


pasni kau kena la jaga pemkanan ayah kau dgn baik
tak bole la sebat bukan2 lagi...

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

lya, hope korg 1 family tabah

aku doakan ayah ko cpt sembuh

ambil pgajaran dari ape yg brlaku

ko pun ade potensi utk kene kencing manis pasal keturunan kan

so dr skg ko da kene kontrol pemakanan ko..

maaf kl aku membebel..skdr nasihat utk kwn2 yg aku syg

chill!

Dyna Yvonne said...

cik lya~
takziah dgr bite ni~
saye doakan yg baek2 utk baba cik lya~
semoga tabah ye~

Marina Monroe said...

Salam Ziarah, moga ayah cepat sembuh..

Afzainizam said...

WELCOME.WORLDCUP  
╔══╦══╗╔╦══╗  
╚═╗║╔╗║║║╔╗║    
╔═╝║║║║║║║║║ 
║╔═╣║║║║║║║║    
║╚═╣╚╝║║║╚╝║    
╚══╩══╝╚╩══╝
SAY.NO.JUDI.BOLA
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Moga Baba dalam keadaan sejahtwera sihat walafiat.. Amin

Cik Mawar said...

ya allah..
sedih sangat mawar nie..
berat mata memandang.. berat lagi bahu yang memikul
berat menahan air mata.. berat lagi org yang mengalirkan air mata
semoga baba n family cik lya
tabah menghadapi dugaan yang mendatang
amin.. :*

AyieBlog said...

Salam,takziah aly ayie doakan ayah aly sihat dan peristiwa ini tidak berulang lagi.. :)

Anonymous said...

hi, new to the site, thanks.