Tuesday, July 13, 2010

menggelupas

ade penyakit baru lah pulak
tak tau lah nak di namakan apa
alahan ke, kulit sensitif ke, kurang air ke, cuaca terlalu panas ke



uuwwaaaa menggelupas tangan aku
teruk jugak la
if lepas basuh pinggan ke, basuh baju ke, hatta mandi sekali pon. menggelupas dia bukan main teruk
especially kat hujung2 jari
bila kering, jadi macam, wtf tangan aku ni !! gila kasar
ok yelah imagine kulit kau menggelupas, pastuh bila dia kering, and kau tergosok plak tgn tuh kat baju kurung, abis baju kurung aku tau



see kat hujung2 jari tuh
if lepas basah2 kan, especially bila kene sabun basuh pinggan / basuh baju, sumpah hodoh jari aku


sekarang kene lah jadi perempuan2 sket pakai lotion
bawak je kemana2 lotion
if kering je tgn , terus sapu lotion
terasa macam erkkkkk!!! lotion ????



buat masa sekarang, aku pakai 2 jenis ni. if kat rumah , pakai baby lotion je. hambek la teros beli yg besauuu punya. kalo keluar2, pakai yg ROSKEN. rosken ni memang sentiasa ada dalam beg la. terasa macam geli2 je bawak lotion ke mana2 kan. abis dah tgn macam hape! tension ok.

atau kau orang ade suggestion, lotion apa yg bagus untuk merawat kulit tangan aku yg menggelupas / kering ni???

31 comments:

sI tEDI said...

alahan sabun kot

Farid MOFASAD said...

>>_____________<<

Farid MOFASAD said...

ko sedang proses nak tukar jantina

Eriqa said...

try pakai losyen ape eh name die..lupe lak..ala..yg de name coconut..de jual kat watson ...try...lupe name die meyh,.

sahromnasrudin said...

alahan air kot..ada pakai water filter atau heater kat uma tak????

Lya Colours said...

~ si tedi
x pasti plak. dulu ok je kene sabun. skrg je mengada2

~ farid mofasad
weh gilo kau. dont wantttttttt

~ eriqa
oh yg butter2 tuh kan
ok nanti bleh try plak
tq =)

Lya Colours said...

~ sahromnasrudin
ada. tapi sebelom ni xde pon alahan2 gini
mencikkk

DrSinga said...

ko takde nak bersalam-salaman dengan bakal mak mentua kan dalam masa terdekat ni??!!
baik pospon dulu kalau ada...
:)
kang rejek!!

Lya Colours said...

~ DrSinga
hahaha so far xde lagi
kalo ade, kita pakai gloves okey
muehehehe

y@n@ M!B said...

klu sy suggest pakai nutrimoist from CNi http://www.mycni.com.my/buy/single/5546/

sy lebih suka pakai olive oil or baby oil dpd pakai lotion...hehe =)

Lya Colours said...

~ y@n@ M!B
ooh yang ni pernah tgk
mahaiiii
huhuhuhu

mysara said...

ada krim khas utk kulit...
dlu ayah mai slalu belikan untuk mai kat farmasi...
murah je...n elok...

Lya Colours said...

~ mysara
krim apa tuh
dpt tau best jugak ni

fatenton said...

hye..
cb try ty doct..maybe u alergic makanan or air.. get well soon..

Cik Mawar said...

nak soh tampo org tu baru baik

hahahaha. try2 tampo org yang puaka sikit.. hilang lah nnt..
poei try tampo ODAH..
hahaah
larikkkkkkkkkkkkkk

ct odah said...

pengunaan tatabahasa yg salah.....ish2...hahahha...tu tgncam tu sbb ko mmg gatal..hahha

mahira oya said...

alergic sabun basuh pinggan kot..
certain sabun leh jadi alergic..xleh yg serbuk ke..kene guna cecair ke..
gitu lah..
losyen kt m&s..hehe

Insan Biasa said...

cuba tanya kat farmasi ...

kalau pakai yg baby punya ..
lembut serupa bayi .... hihihi

Pelat said...

gua setuju cakap farid tu. lu ada rasa len tak sekarang?

syahira ariff said...

sy pernah kena mcm ni
nie sebab kurang sayur nie sis!

haa tak makan sayur ek?

PN[asam]pedas said...

macam ular nak bersalin kulit jerk!
hehehe

try gomol VASELIN kat tangan tu untuk beberapa minit semasa rehat..insyaAllah baik =)

alvin takda umah harga 8juta said...

ni namanya penyakit alfaridusparitan..
sakit angkara setan..

hiro said...

kalu laki, dua kali jumaat lg..kalu perempuan dua kali dtg bulan..

gitu la..akhirnya...sob3..heee..gurau ja.

Nashays said...

pon ade masalah camtu..
alah ngn sabun kekdahnya..
atau dr panggil contact dermatitis..

hurmm kalu salam ngn mak mertua mesti mak mertua suka
sebab tangan kasar
banyak buat kije :D

tangan mmg sentiasa berlosyen ajer
supaya tak nak ekring
klu kering dah gatal nak mgaru..

best gak berblogging ni erk leh kongsi2 info :)

DuniakuAbstrak said...

skrg baru nak jadi perempuan2? dulu ko jadi jantan2 la? kulit ko konfius tu, dia sedang mengalami krisis iedntiti kulit...lama2 nanti ok la..

kucingorengemok said...

dah gi klenet tak? hari tu kita kena jugak, doktor kasi ubat kulat! huhu, sedih yo!

tapi sudahnya memang terpaksa biar je dia mengelupas n ganti kulit baru, dalam 3 minggu settle - halus licin, selembut bayi, kih kih

eryThr0|\/|y(iN said...

proses ganti kulit yg baru...
;p

rATu kEBaYA said...

salin kulit kot dek

Insan Biasa said...

Saya pernah jumpa seorang yg masalah mcm ni ..
sekarang dah ok ..
tapai cara nya agak kotor ...

cari la cara lain dulu ....

akubukanpuitis said...

salam singgah..

la siannye tgn tu~ x g klinik ke tanya doktor.. cube try cocoa butter lotion..kat body shoppe ade.. =)

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

saya ade jgak msalah camni..
tp saya kat jari tgh jew..
lg pelik..
but g jmpe doc, dpt ubt sapu..
smakin elok la...
try g doc