Tuesday, August 24, 2010

itu lah padah nya... degil

every year ada je kes2 mercun ni bila nak menjelang raya
raya puasa la especially kan
raya haji x plak kau nak pumpangg pumpanggg main mercun

ni kat umah aku ni, belum pon half month puasa, baru seminggu je kot, dah ada si bodoh2 main mercun dalam tin tuh
dia letak mercun dlm tin, dia bakar
eh tak takut ek budak2 ni
kot2 bersepai tin kene muka kau
tak raya weyhh

sian la kat mak bapak tuh ye wahai adik2
mak bg duit belanja sekolah, suoh beli buku
yela puasa2 ni kantin tak bukak kan, abis simpan la duit belanja tu
nanti nak raya leh la beli kasut raya ke, spender raya ke
kurang sket beban ke mak ayah
ye tak
yang aku tiba2 bukak syarahan tak tentu hala ni apehal

semalam baca paper, rasa nya 2 kes kot akibat mercun ni
tuh belum lagi kes kat terengganu, yang stor simpanan mercun meletup, budak umur 6 tahun jadi mangsa. mayat tersangkut kat pokok
gila sedih weyh baca. tak sangka ajal dia macam tuh. yela ajal maut ni kita tak tau dalam bentuk apa. tapi bila ada kes macam ni, kita turut bersimpati la

hari ni baca metro online pon ada 1 kes jugak. kat kelantan. hai tak serik budak2 ni ek
yela nak marah pon bukan adik aku. kot la adik aku kan..
eh adik aku pon pernah kene dulu
masa tuh dia darjah bape ntah
main mercun pokemon. macam bentuk bola la
mercun tuh tak meletup, dia pergi bukak nye mercun tuh, pastuh pergi bakar serbuk tuh
great. bagus kan. sape ajar ntah. nasib takde apa2. melecur sket je

tapi ni masing2 dah besar, takde la nak main mercun ke apa.
tapi ayah aku beli jugak. memang every year beli. ntah dari stokis mana dia dapat.
tapi bukan ktrg main la.anak2 buah dia la main. aku ni, nak pegang bunga api pon gigil. ini kalau bagi mercun, harus mercun belum sempat cucuh api aku dah baling. hahahaha


tapi apa2 pon, nak main mercun ke bunga api ke sukati korang lah kan
tapi jgn la buat cara2 bodoh
bakar dalam tin la apa la
bising tau tak
kalo malam raya boleh accept lagi
ni orang tgh terawih, tepi surau kau pegi main, tak ke melatah sume nenek2 tuh
mak nenek ini pon terkejut noks
hahahaha

lagi 1, nak main meriam jauh2 sket. main dalam hutan ke. takde la mak aku melatah masa tgh godek kuih raya nanti ye


ppssttt... takde entry makanan ye. malas nak snap. nanti orang tuh dia tekan X terus

lets klik !!

22 comments:

Adeqq said...

best laa main mercun. sukeeeee~ selalu polis rampas dorg jual balik ke? ke? ke?

huuuuu~

sahromnasrudin said...

salam..ini kes senjata makan tuan la nie..cian kat anak dia, menjadi korban kerakusan si bapa mengejar duit raya :-(

DrSinga said...

anak sendiri melambung ke pokok...
trajik!!!

eiffel said...

adeqq :: memg besh pown..
polis rampas dorg xjual..tp dorg bg anak2 dorg maen..xpown dorg sndiri maen..huhuhu

lya kaler :: nah cuba baca entry ni..kt blog ariffnape mercun diharamkn?

ei rasa betol gk apa yg diperkatakan..sebab ei pown penah jd bebudak...perasaan seronok dpt tgk dn dgr dentuman yg kuat...tp kami xpk lgsg akibatnya...tp...cuba klo ada yg bg tunjuk ajr dan cara yg betol..psti kemalangan dpt dikurangkn...dn kanak2 jg pasti gembira..

ct odah said...

TAPI PELIK TIME RAYE CINE TADE LAK DGR YG PUTUS TGN KE APE NIH KAN...

¶A.K.I¶ said...

hurmm...
ak nak cari mercun bola yg sbb dak2 tu patah putus bagai~
nak bom apatmen aku~
hhahaahaa

c-idah said...

wt prtama kalinya xde mknnlah...:)

mercun n bunga api kalau xde diwktu raya mmng xsah!
xraya namanye!

bagus kalau ada yg putus2 jari bagai!
sukaaaa sgt!!
bukan ape!
wat contoh pada kanak2 lain..agar xmain bunga api @ mercun!
terutama wat anak2 akk......hehehe

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

bile tgn kaki hancur tu la yg jd menarik...br paper laris.hehehe

mysara said...

ble tbe time rayer sure tmbul la kes ni...

y@n@ M!B said...

sy suka men mercum..hehe..polis yg bg stok..boleh gitu? =p

sy men mercun ayu ayu je..xreti pon nk modified kunun² nk bg bunyi lg kuat and api lg tinggi ke hape..mmg cr nahas je tu =)

mahira oya said...

bahaya la mercun..aiseh x paham tol..
main bunga api sudah..hehe

Mawar_berduri said...

tu la..banyak plak yang ilang jari...ilang mata....sape nak ganti ?


ha...tula....kan..kan

makdara TERDIVA said...

apesal la dorang suka sgt bunyi2 bising tu?? ishhhh!

tp bukan nak ckp apela..adik2 akak yg bujang tu dari kecik sampai ke bujang ni ha..main meriam tanah..ok jerr...nak join jom lerr :)

Amni said...

polis selalu rampas, tapi bagi anak2 dia plak men.. selalu macam gitu...

Nurulbadiah Lai said...

haih..
i xsuke bile die main mercun time2 kite nk sembhyang..
tgah2 kusyuk2 solat..boom..
abes ilang sume..siap menyumpah2 lagi dlm hati time solat..buat ilang pahale pose i je

DuniakuAbstrak said...

sebagai bekas pemain mercun profesional yg telah bertaubat aku mengesyorkan garis panduan main mercun yg betul patut d wujudkan

kalau nak join seminar cara2 bermain mercun dgn betul aku bleh conduct

ada sape2 berminat?

haha

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

rindu aku pada merim buluh

Afzainizam said...

Kesempatan ini memohon maaf atas lama tak ziarah blog anda..
♥(¯`'•.¸(¯`'•.¸*♥♥*¸.•'´¯)¸.•' ´¯)♥
♥♥(¯`'•.¸(¯`'•.¸**¸.•'´¯)¸.•'´ ¯)♥♥
----==--Ramadan Mubarak---==----
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
(_¸.•'´(_¸.•'´*♥♥♥♥*`'•.¸_)`'• .¸_)
♥(_¸.•'´(_¸.•'´*♥♥*`'•.¸_)`'•. ¸_)♥
Salam ramadan Al Mubarak..
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

waaahhhhh ni lah time nye main meriam tanah ade main meriam buluh ada main meriam tong dram... semua tu modifide biar bikin gempak kampung aku...

gilerrrr lah saban taun kes mercun kes meriam masuk muka depan surat khabar herannnn.. herannnnn

Nerzhul said...

budak sekarang main mercun takde etika.

fatenton said...

mak bapak punye salah pun ye jugak kan lya.. patutnye kena jage anak tu..tak pun join main sekali ke..at least terjaga sket..

en_me said...

degil kanns.. uhuhu

Afzainizam said...

.•'´(_¸.•'´*♥♥*`'•.¸_)`'•.
----==--Kami Mengucapkan---==----
Selamat Hari Kemerdekaan ke 53
'•.¸(¯`'•.¸*♥♥*¸.•'´¯)¸.•'
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com

Adake main mercun kena beretika ye en Nerzhul ... adoiiii... putus hujung kuku tak pa kalau putus 5 jari mau tak raya weeehhhh