Sunday, September 5, 2010

Oreo Butter Cake



bahang raya dah terasa
tangan mula gatal nak memegang mixer, whisker dan sebagainya
bahan2 menggodek biskut2 raya dan kek semakin lengkap
mari kita mulakan bahang ini dengan percubaan mem'baking' Oreo Butter Cake yang resepinya aku rembat kat blog sape tak ingat. mintak Halal ye =)

Oreo Butter Cake

250g butter
100g gula halus (ini da kira kurang manis. if nak manis or kurang lagi manis, sila adjust sendiri)
5 biji telur Gred A (aku guna telur biasa je) - asingkan putih dan kuning
135g tepung gandum - di ayak
1 1/2 camca teh baking powder - di campur dengan tepung gandum dan ayak sama2
1 camca teh esen vanilla
10 keping biskut Oreo - buang krim tengah2 tuh dan kisar halus (aku malas buang krim !!)

Cara Pembikinan

1. Putar mentega dengan 1/2 bahagia gula halus sampai kembang, masukkan kuning telur satu persatu dan putar sampai kembang dan ringan. Masukkan esen vanilla dan putar lagi.

2. Masukkan tepung + baking powder yang dah ayak sket2. Slowkan speed mixer anda kalau tak nak tepung terbang ke muka

3. Putar putih telur dalam bekas yang lain hingga berbuih. Then masukkan baki gula halus dan putar lagi sampai kelihatan agak pekat.

4. Masukkan putih telur tadi dalam adunan mentega dan gaul dengan cara 'kaup balik'.

5. Bahagikan adunan kepada 2. 1 adunan di campurkan dengan oreo dan gaul rata, 1 lagi biar plain.

6. Tuang dalam bekas pembakar yang dah di gris dengan butter. Tuang kan secara berselang seli. Tapi aku adalah pemalas, maka aku tuang ikut suka hati.

7. Bakar 35-45 minit dalam ketuhar yang dah panas, berapa suhu ntah aku pon tak tau, yang aku tau dah panas then boleh masukkan.



Behind The Scence









adunan butter




adunan dengan Oreo




sedia untuk di bakar !!




tengah2 yang huduh sebab cucuk2 dengan garfu nak test dah masak ke belom !




hasil yang ado2 je sebab malas nak marble cantik2 kek ni




1/4 of the cake lesap !!!



wahh da macam blog masak memasak kan
sekian. selamat menggodek2 di dapur


lets klik !!

17 comments:

makdara TERDIVA said...

pergh!!!! cayalah chef lya kaler.. :)

tp kaup balik tu ape???..kaut2 terbalik ker???

eiffel said...

wah...syok nyer...aku xsempat nk buat cookies :(

maiyah said...

wahhhhhhhhh.. bleh le nak rasa nih..

Dyna Yvonne said...

hoh..nmpk cam cedap jek..hehe

Otromen Bulat said...

nak sikit

zacky ~786~ said...

whoaa.~ sdap yerr.. t dh siap delivery kt umh yerpp .. hehe

DuniakuAbstrak said...

grrr...sedap nya..sape yg nak bertanggungjawab buatkan utk aku nih??

Insan Biasa said...

Salam ...

Kat sini banyak makanan ..
best best best ......

sahromnasrudin said...

salam..awak jual ke kek nie?? berapa regenya???

fatenton said...

nmpak mcm marble cake ler.. not bad :)

ct odah said...

smpai skang tak smpai kat umah aku..huh!

Fida Faizal said...

salam . wah . sedap ni . nak try lah :)

DrSinga said...

tu lah!!
tokojut den!!!
bila pulak reti masak-memasak kek ni???
:)

kucingorengemok said...

haha, ganas ko cucuk kek dengan garpu

¶A.K.I¶ said...

woh2!!!
rajin lak dak ni~~
pass ak sket beb!!

Bulan Di Langit Osaka Biru said...

wahh lya,..
dah macam blog shiela rusly dah..
hhehe...
senang je kan bahan2 dia.
bleh la bulan cuba nanti..

lya..
selamat hari raya..
maaf zahir dan batin..
:)

hamzah ian said...

pergh!!! kena pergi raya umah ko la ni... hahaha