Saturday, October 23, 2010

weekend untuk berperang di dapur


okey sebelum apa2 berlaku
biar aku mention di sini
bahawa blog aku akan jadi blog mak2 pada weekend
yang berkongsi resepi untuk tatapan sume
hahaha
tapi bukan tiap2 weekend la
tgk tahap rajin =P
sebab memasak ini penting ye
lebih penting bila dah kahwin nanti
haha tetap nak sembang kahwin
mampuihhh


Tauhu Sumbat Ayam

Bahan2 (sukatan campak2 ikut suka hati)

tauhu putih
- belah dua, dan belah tengah nya (mcm nak buat tauhu sumbat biasa tuh). kuarkan isi kat tgh2 tuh. jgn kecik sgt jgn besar sgt. sedang2 elok ye

isi ayam - blend sampai hancus
bawang besar - dadu
cili merah - aku buang bijik and hiris halus
daun sup
kuning telor - sebijik je
perasa - white pepper, black pepper, serbuk cili, garam, gula




semua bahan, termasuk isi tauhu yang kita korek tengah2 tuh, gaul kasi sama rata




lepas tuh sumbat lah kan. ikut suka la nak sumbat byk mana ye





lepas tuh, kukus 15 minit


dah kukus tuh, if x sabar sangat, goreng la ye. goreng celup telur. x payah goreng lama2 sebab dah kukus kan. so agak2 kuning bleh angkat.

ni aku x goreng lagi. sbb tak rasa nak makan lagi. so dah siap kukus, terus masuk fridge





ni balance isi ayam yang nak sumbat tuh
x tau nak buat apa so buat chicken ball je
gila macam2 saiz. tak sama besar. sebab aku adalah pemalas nak bentuk elok2
lantakkkk
kasi bakar 1/2 jam




woohhooo sedap i tell u. panas2 makan dengan sos




and buat jugak olio spaghetti
sebab aku dah tak tau nak makan apa
tapi honestly, aku lagi suka bolognese la
huh lama tak buat bolognese
nanti tunggu rajin

okey itu sahaja
menu ringkas2
hujung minggu ini
even batuk heavy, period pain heavy, tetap gigih berjuang kat dapur
so skrg mau makan ubat batuk, and krohhhhhhhhhhhhhhhhhhhh



lets klik !!

10 comments:

Rowena Chasez said...

lya..
nanti aku g melaka..
aku g umah kau boleh?
aku nak bljr masak..
weee~

Heidi Shafiq said...

peh menyelerakan.. terus berbunyi perut aku.. arghh..

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

T_T

memster da blk kg
mlm ni aku xde makanan
baca pulak entry ko
wat aku rasa sgt sayu


laaapaaaar!!!!

y@n@ M!B said...

letak aa skali recipe olio tuuu..aku lg sukeeee olio dpd bolognaise..haha..bolognaise mcm muak..ngee~ slalu mkn olio kt cone pizza je..mabelesss I tell you! ^_^

zacky ~786~ said...

kenyang da g bloG nie.. hehee

DuniakuAbstrak said...

nak panggil blog nenek2 bleh tak?

haha

sahromnasrudin said...

salam..awak nak jadik chef ke???

mEiZ SHA said...

lapar plak tgk..:)
sumer enak2..
kena try ni.
hehee

ct odah said...

ASEK MSAK JE.,..BLO NK BJIMBA NI HA...

green said...

ye ke ko buat semua ni? blh caya ke? haha