Thursday, November 25, 2010

untuk hati


hari ni cari ketenangan minda
sebab biasa lah kerja banyak, otak tension so baca2 benda ilmiah dan dapat tambah knowledge sket
biasa aku memang rajin usha iluvislam
sebab kita kene sedar. diri ini ilmu2 kebaikan ni kurang. tanduk setan aku ni cepat je panjang.
so skrg sila potong tanduk tuh sebab masa nya sudah sampai untuk kau berubah !!!
paham !!! jangan nak semak kan otak fikir benda2 tak berfaedah!!
warghh marah diri sendiri nampak
padahal dalam otak dah plan nak ber-wayang dan ber-karok dengan adik2 aku
keh keh keh itu xpe kot. dengan family kan. xde lah aku bertenet ke dengan pakwe ke apa ke
pakwe??? ape tuh??? euwwwww

so aku ada 1 artkel pendek nak share
dah lama jugak artikel ni
tapi kot2 korang pernah baca. yang pernah baca tuh, buat2 x pernah
yg malas baca, sila tekan pangkah kat atas tuh





original dari iluvislam

Istimewa untuk hati yang sedang bersedih, jiwa yang sedang berduka, minda yang sedang berkecamuk, inilah petua terbaik buat mengubat resah dan gundah:

Amalkan tasbih, tahmid dan takbir - Inilah petua yang diberikan oleh Rasulullah SAW kepada anaknya Siti Fatimah.

Berdoa - Mohonlah kepadaNya. Ingatlah, doa itu senjata bagi orang mukmin.

Sibukan diri dengan sesuatu - Lakukan aktiviti yang boleh melupakan segala kekusutan seperti perbanyakan membaca al-Quran & pelbagai bahan bacaan, terlibat dengan aktiviti usrah, kemasyarakatan dan sebagainya.

Luahkan perasaan anda - Bermacam cara boleh digunakan untuk meluahkan perasaan. Carilah seseorang yang paling anda percaya (sebaiknya yang ada pertalian darah atau orang yang arif dalam agama), menulis diari atau catatan harian, menulis blog dan sebagainya.

Senyum - Apabila berada dalam tekanan, cubalah untuk senyum. Senyumlah dihadapan cermin dan lihatlah diri anda yang sedang tersenyum. Ia mampu menenangkan fikiran dan hati.





credit : google


lets klik !!

15 comments:

pakcik gumbira said...

tq share liya kaler

mahira oya said...

lya: cheer up...tenangkan hati jiwa yg kacau tu tau..

sahromnasrudin said...

SALAM..TERIMA KASIH atas perkongsian ini...

y@n@ M!B said...

aku berterus terang la kn..aku ngelat je bc artiker itu..ngee~ =P


tp daku juga memerlukn something utk improve hati ku..ecehh~ dah mula rasa malas nk dtg keje nih..grr~ =_=

miss nina said...

wee..wiit..banyak aura positif dari entri ni
baguslah lya ni..boleh buat menantu :)


~salam jumaat lya

Mak Su said...

tq dgn perkongsian ni, kebetulan minggu lepas adalah minggu bersedih

tahniah, dpt keychain dari mdt :)

makdara TERdiva said...

kalaulah boleh direnovate hati ni mcm renovate rumah..alangkah bagusnye...

dan kalaulah masalah dalam hati ni boleh dibuang macam buang hingus..
oh mesti best.. :)

Insan Biasa said...

Salam sejahtera ....

Afzainizam said...

♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kami DAtang Ziarah Blog Anda
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫

wooooo aku nak gak renovate hati aku ni mungkin banyak rosak dan perlu diperbaiki segera.... eeemmm sungguh menginsafkan aku...

rATu kEBaYA said...

tq lya..

tahniah dapat keychain dr MDT

oya said...

semoga hati bertambah kuat..
lepaskan je lya..

☆aDihAys☆ said...

=)..thnkz for the tazkirah..

lalink7 said...

caiyok2 lyaa...pakwe tue ape?? bila dah ade pakwe baru tau itu apa..hehe

Adeqq said...

Salam.

Thanks for sharing dear. Lama x masuk sini. Hope x lupa kawan2. HEHE. ^___^

Kuatkan hati dear. Tabah. And always ingat DIA. Allah Maha Mengetahui segala sesuatu. =)

DuniakuAbstrak said...

bleh plak potong2 tanduk