Saturday, December 4, 2010

apam tembam


lain macam je tajuk ni?
hoih apa2 lah
semalam feeling artis
hari ni kita feeling Nigella Lawson
eh Nigella tau ke kukus apam ni??

this is my first time (erk!) buat apam
aku adalah takut nak buat kuih2 tradisi ni sebab actually tangan aku tak berapa menjadi sangat nak buat kuih2 ni
pastu tadi godek blog sifu2 memasak
tengok resepi apam kat blog Hana's Family, macam mudah je kan
so try je la. takut jugak tak jadi
sekali jadi uolsss
melompat2 ai kat dapur. nasib tak lompat masuk periuk kukus
ceah kau cakap macam muat je kan masuk periuk kukus
sebelah peha muat la kot. pffttt

eh sebelum aku melebih2, resepi kat sini
ye2 je kan. padahal sume orang tau buat apam kot. aku je baru jinak2 merpati. hoih



my Apam Gula Hangus (>_<)

ini first kukusan. sebab aku over, letak dalam acuan kukusan lebih dari setengah acuan, maka kembang mendadak setaman. terkejut aku bukak kukus pas kukus 15 minit, mendadak naik. hahaha.. maka hasilnya jadilah apam gula hangus XXL...




oh ye aku guna 2 jenis acuan. baru beli kat kedai 2 hengget balik keje tadi semata2 untuk apam ni !! gila excited konon. dan gila poyo siap nak belah apam tuh nak tunjuk siap ada rongga2 ok. hahaha mak excited gila nyah !! bleh buat bisnes apam pasni. perasannnnnnnnnnnn




apam love2 shape untuk cinta hati. wahh baru buat apam dah ada cinta hati. siapa ntah ekk





apam cik apam !!!
yummy..
xde kelapa parut je. tak kuasa aku nak parut2





haha periuk kukus penuh jasa ni. siap aku hempap dengan lesung batu atas tuh sebab konon2 nak bagi btol2 rapat tutup dia

okey itu aje
nak sambung main game burger back
tata ~ ~

lets klik !!

23 comments:

  1. kah3.. buat apam mmg kena guna lesung batu ea? kalo x xsedap..hehe

    ReplyDelete
  2. lya..
    tgk lya wat apam..
    pasni nk try jgk la..

    ReplyDelete
  3. hoishhh..keliur mak, nyah.dap nye weh...hadoih...lapar2...

    ReplyDelete
  4. sedaaaap owwwwh!

    sedaaaap owwwwh!

    sedaaaap owwwwh!

    ReplyDelete
  5. aloh2 sewitnye apam die! hihi

    ReplyDelete
  6. wah wah Cik Lya.
    terbaik lah.. hua hua..
    Mantop ♥♥♥

    ReplyDelete
  7. kalau awak jual, konfem laku nie huhuhu..brp harga sebijik???

    ReplyDelete
  8. kalau tak ada lesung batu ...???
    .
    .
    camano ko buat boleh lompong2 kat dalam eh??
    rugi kalau terbeli ni!

    ReplyDelete
  9. ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Kami DAtang Ziarah Blog Anda
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫

    uhhhhh bunyi macam lucah tajuk dia.... rupanya apam batu lesung...

    tapi comel gitu bentuk love2... apam pengikat kasih sayang....

    kalau ade kelapa parut bubuh garam sikit lagi sedap....

    ni nak tanya adunan ni lya bubuh eno ke... atau baking powder naik semacam aje

    ReplyDelete
  10. fuh!!! terernye dia..akak tak pernah lg menerai buat kuih klasik2 ni..tp makan memang juara..haha!

    len kali kalau buat tu, pas2 la setalam dua kat sini.. :P

    ReplyDelete
  11. keras ke lembut tu?haha...ada kelapa parut baru sedapp!!

    ReplyDelete
  12. terbaik!!
    pas ni kau kena try masak kuih puteri mandi

    ReplyDelete
  13. As'salam..

    lya macam sodap je meh anta satu...

    ReplyDelete
  14. ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    "Salam Maal Hijrah" 1432H/2010-2010M.
    MEMANTAP UKHUWAH, MEMPEKASA UMMAH.
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫

    Apammm....Apommmm.... Apammmmm .... Apommmmm....

    ahh hakkkkk mmg enak lazat berkrim disukai ramai

    ReplyDelete
  15. wahh...apam nyonya reti buat x?hehe

    ReplyDelete
  16. aku pn x gheti weii buat apam..haha..hebat aa ko..wewiitt~ =P

    ReplyDelete
  17. hebatnyeeeeeeeeeeeeeeeee Lya...pandainyee buatt...hehehe..rajinn sangat..

    ReplyDelete