Sunday, December 26, 2010

the chronicles of apam

tajuk mintak nak kene lempang tuh
keh keh keh
ni masa christmas day. cuti umum so rajin2 ke dapur buat kuih
memandangkan ari tuh buat apam gula hangus menjadi dengan jayanya, so sekali lagi dengan bantuan resepi dari rumah kak hana yang jauh di perantauan, maka terhasil lah lagi 1 air tangan aku yang tak berapa nak megah ni. keh keh keh

one of my fav blog yang aku usha utk cari resipi ni mmg blog kak hana lah
sebab resepi dia mmg tgk macam simple tapi if kau buat and dah jadi, mmg bommm puas hati la. keh keh keh
dan bahan2 yang dia guna utk masak2 pon tak complicated
aku kalau nak masak kene benda simple je. kalau benda susah2 tak kuasa
mak malas nyah. hihihihi

so here it is, my apam beras. resepi di sini



meriah nyahhh.. berkaler2
tapi bila dah siap sume baru aku sedar, xde warna putih asli. tuh la over excited nak letak pewarna je



tapak projek. suka love shape tuh. keh keh keh



yang ni aku suka2 hati me'marble' kan beliau



pengukus. mula2 first kukusan, aku tak balut tutup kukusan ok. maka apam aku macam bantut. kesimpulannya, jangan nak pandai2 kalau tak pandai sila ikut betol2 resepi. keh keh keh



hah ni yang first kukusan tuh. jadi memang jadi tapi bantut senahhhh



yaaaaa dah jadi !!!! mabeles !!




love love i.love.u




yang di marble kan. conclusion : sedap !! thanx pada kak hana share resepi, memudahkan daku yang tak reti masak, yang sentiasa nak kene hadap resepi2. keh keh keh



ni jumaat malam tuh, buat jelly. ini senang je. beli je konnyaku jelly, ikut la perisa apa korang suka. aku beli oren. pastu masak je la ikut instruction kat packing dia tuh. pastu tambah laici. macam tak kena je jelly oren letak laici??





sedap makan sejuk2



ni plak hari ni masak makaroni bakar. tapi macam tak puas hati sebab bentuk dia tak cantekkkk.. tapi rasa tetap ada. aku rasa macam kurang telur. takpe next time buat lagi tgk resepi betol2.


itu aje sekian dari dapur budak kaki makan pastu sendiri memekak ada double chin!
ini namanya weekend makan2 sedunia


lets klik !!

15 comments:

katak_78 said...

makcik....kaklyn mcm xde mood smula...mood dah ke laut..huhuhu

sahromnasrudin said...

kiutnya apam2 tue..cumil sungguh huhuhuh

oya said...

lawanya apam..

Adeqq said...

Waahhh! Sedapnye. Nanti I datang u masakkk tauuu! =)

maCy said...

oh dear. jealous! mahu lah. ajar2 ;D

Nerzhul said...

nyesal koi bukak blog aok pepagi sebelum sarapan.....wahahha laporpo!

eiffel said...

rajinnyer!!!

hohohoho...cm best jerk men masak2 kueh apam ni...

lalink7 said...

Lyaaaaaa...rajin nye ko masak yeee...iskk...mesti ramai lelaki nak buat bini pasni..hehehe..comel la cup2 dia skang nie byk bentuk dah ek..hehehe

..DaK KeCiK.. said...

Dap..Dap (SEDAP)

miss nina said...

sedapnya..yummy2
rugi tak singgah melaka :P

rATu kEBaYA said...

rajin ye ko dek.. macam2 ko masak... akak pun tak serajin itu... kene keluarkan aura rajin akak lepas ni

makdara TERdiva said...

fuiyoh!!!! len kali dah buat hantar kat sini okeh! :)

Mimis said...

Sedapnyeee.. dah lama x mkn apam ni..

Apam bentuk love tu cute :)

DrSinga said...

nak oderrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!!
heh heh hehhhhhhh...

YanaMIB said...

rajin glerr ko msk..wuii klu tetibe aku TERsinggah melaka aku roger ko la yeh...dpt mkn FREE!! weehuuu~ =P