Thursday, December 23, 2010

undangan perkahwinan melalui facebook



dah lama nak buat topik ni
tapi asyik tangguh sebab byk keje (konon)
dah lama pendam dalam hati pasal topik ni
sebelum manager aku masuk and bebel2, baik aku story skrg

ceritanya macam ni
tentang undangan perkahwinan melalui facebook
x kesah la sape2
kawan rapat ke, tak rapat ke, x kenal ke apa ke

sekarang kan konon zaman maju
semua di hujung jari
lantas undangan nak kahwin pon senang, hujung jari
tapi bagi aku yang masih sifat tradisional menebal dalam diri ( muntahhhhhhhhh... tebal la sgt), aku rasa undangan secara betol2, means datang hantar kad, atau paling kurang, call bgtau adalah sgt penting kot
lebih2 lagi, yang nak kahwin tuh adalah saudara mara atau kawan baik

macam baru2 ni, kawan baik since sekolah menengah kawen
aku mmg tau la dia nak kawen, in fact member2 lain pon tau lah
aku tunggu jugak dia call nak bgtau, paling kurang pon sms
sbb rasanya contact via phone ni kira ok sket la berbanding invite kat fb ni
sekali aku tunggu2 xde pon, kat fb mmg dah invite la, mula2 mmg aku nak pegi je
pastu member2 lain mcm tak puas hati lak, susah sgt ke nak call ke apa ke, bukan xde no phone kan
pastuh aku diam2 je, suddenly, sehari sebelum nikah baru call aku, bgtau "wey esok aku nikah, jemput la datang, ajak member2 lain sekali"
pfftt.. pastu budak2 lain pon ada la tak puas hati sbb invite through aku, mcm x sedap la kan
biasa la kita orang melayu ni penuh adat
ceah masa ni baru nak ikut adat. hahahaha

sudah2 nya, aku dgn member lain haram x pegi
yang lain x pegi sebab terasa la apa la
aku x pegi sebab memang masa wedding day dia, aku ada kenduri lain umah sedara, so harus dahulukan yg tuh la
tapi aku just kirim salam je la dgn member lain yg pegi

korang rasa macam mana??
kalau aku, kalau kawan2 rapat ni, seelok2 nya bgtau sendiri la. call / kad
bukan susah kan. type je la 1 sms jemput bla2, pastuh send to many
kata zaman canggih
kalau mcm kwn x rapat ke, kenal2 mcm tuh je ke, blogger ke x kesah la kot invite fb ni
aishh entah la
ke lagu mana??
any idea?

harap2 masa turn aku nanti xde lah mcm ni ye
semuanya kene plan awal2 kan
kalau last minute tuh yang macam2 hal tak sempat
ye tak? ke guana
apa2 pon, sila doa jodoh turun dari langit
keh keh keh


lets klik !!

17 comments:

Ery Farieha said...

hurm betul.
kalau kawan sekolah ke kawan rapat ke, better bagi lah kad.
baru nampak kesungguhan. huhuhuh.

✿....rossa alina....✿ said...

mmg xgemar pon invitation gne FB..kalo mntak address kat FB xpe gak..cehh!!

kucingorengemok said...

tu yang tak nak pergi sebab tak dapat kad... tapi ada pesen yang sebut² kat fb, segerombolan datang! tak ke kalut mak bapak, biasanya orang tua² order makanan ikut berapa kad dicetak, kan?

Dyna Yvonne said...

haha..zaman canggih.sume nk mudah nk rengkas.tp bab belaja kawen xde pulak nk wat ringkas murah2.sume mak datuk nak grand.chait.

mmg btl la klo kwn rapat2 ni jemput bebaik.baru la smgt kawan tu nk g.ni mcm ajak2 ayam jek.tkt lauk abih kot.hehe.

YanaMIB said...

bg aku kn, klu yg rapat, yg RAPAT ye, yg jauh tak dikira...aku prefer kad...klu bajet sgt ks sms pun aku trime..tp klu facebook mmg ssh sgt nk trime la..

ye la time bujang sonok² ngaku bff segala, byk masa nk hang out..hari² sms ajak hang out, gosip²..tp bila nk kawen xkn nk post kad pun berkira...kan kan kanN? ^_^

aNaYaNa said...

kalo kawan tak rapat sangat xkesah pon kot fb..
tapi kalo kawan rapat memang sentap..
huhu

DrSinga said...

aminnnnnnnn...
(mengaminkan ayat terakhir tu..)
.
.
berdebub turun kang!!!

eiffel said...

hurm..mgkin kita akn pk dn terasa agk tersinggung..tapi dlm masa yg sama..bak kata member aku..

kita bersangka baikla...

mungkin dia terlalu bz..sampai tak sempat nak kol atau mesej.

cuba kita berada ditmpt dia..bukan senang tau, nk uruskn mjlis kawen ni..kita yg baru bertunang ari tuh pown, ada byk bnda nk buat, apatah lagik nk kawen...penin pale dibuatnya

itu satu isu, lagik satu, mgkin dari jumlah kos..smua bnda tuh nk dikira..even kawan..katalah, kwn skola lam kelas jerk da 30org, abish tuh, member kolej, mbe tmpt kje lama, mbe kje part time, jiran, apa bnda smua..pown nk dikira gak..

lagik pown, bkn dia x jmput kamu pown, mgkin dia xsempat nk jemput lebih awal...

btw, berdosa tau hukumnya, jk xmghadirkn mjlis org tanpa ada alsn kukuh..itu, sndiri jwb dgn Dia..

p/s :: mak aku ckp, klo kita xmo dtg knduri org, t kte kawen, org pown xhingin nk dtg knduri kita..apa perasan kita masa tu?

Lya Colours said...

~ Ery Farieha
huhu x kesah lah semua pon dah selamat kan

~ ✿....rossa alina....✿
yup biasa ramai gak mintak adds kat fb

~ kucingorengemok
haah kalo kat kampung2 biasa masak2 ikut bpe kad dorg bg

~ Dyna Yvonne
ya btol.. nnt hang kawen jgn lupa ceq naaa

~ YanaMIB
yela aku pon fikir mcm tuh, yg RAPAT, harus la berhemah jemputan. kalau kwn sok sek x kesah kot

~ aNaYaNa
yes, me too

~ DrSinga
huish dah turun ke? nak p sambut jap
hahaha

~ eiffel

kan aku dah tulis situ, kwn rapat lor. kwn lain2 x kesah sgt la. lagi 1, aku bukan sengaja x nk p. kan aku tulis tuh aku ada kenduri lain dlm masa yg sama, kenduri saudara lagi, so harus dulu kan yg tuh kot. nway, aku xde la berprasangka sgt. cume terkilan je coz she's one of my BFF babe. apa2 pon majlis dia pon dah selamat so aku doakan yg terbaik. chill2 !! (>_<)

lalink7 said...

ehh bertuahh betul mmbe awk tue Lya..tp mybe die nye kedit xde ke ape...kesempitan yela nk pkai duit utk knduri..(hehhe)..rasa2 nye la..hehe

tp tue la kan klau nama gff ke gf ke ape ke..sebolehnya call la klau xmampu nk ksi kad..naya btol la..

Cik Mawar said...

huk huk tetiba tersedak nie
gayanya kena kirim kad ko melaka lah nie yo.. hik hik ngeh :D

sahromnasrudin said...

jgnla melalui fesbuk kalau setakat kat mesia nie..kalau luar negeri maybe la kot huhuhuh

Lya Colours said...

~ lalink7
dia dah call sehari sebelum nikah.alhamdulillah igt jugak dia kat sy tuh la cuma sy ada agenda lain x dpt hadir wedd dia

~ Cik Mawar
xpo mawar ko tag ke kad ko kat fb den
kihkihkih

~ sahromnasrudin
pandangan masing2 kan cik sahrom.xpe lah yg penting majlis mereka selamat

☆aDihAys☆ said...

xtaw la..zaman skrg..
tp kalo kite..
kite still akan invite melalui fb..
since nk mntk alamak bg sesiapa yg nk kad..
sbb jrg contact by phone n slalu contact kt fb..
kene la mntk alamak kalo nk bg kad..

tp actaully depends kat masing2 kan..

Lya Colours said...

~ ☆aDihAys☆
yes.. everything, ikut diri sdri la mcm mana. hihi

Nerzhul said...

mane yang aktif ber'Facebook ok la kot...mane yang jarang bukak Facebook tu tak tahu pun beliau dijemput...kalo nak lagi betul ikut adat kene la pegi umah cakap sendiri..hahaha

miss nina said...

rasanya lebih molek kalau jemput kawan-kawan rapat/sedara mara guna kad/saluran yang manis2.. terasa lebih dihargai.
hadir atau tidak, itu perkara ke-2.