Sunday, January 30, 2011

doakan keselamatan mereka semua




if uols semua tengok news atau baca paper ke, mesti korang akan baca pasal konflik di mesir.
apa sebab ntah konflik tuh, sebab rakyat dia tak puas hati kepimpinan ke apa ntah. mak aku kata rakyat tak puas hati sebab pengangguran banyak. eh? ntah aku tak tau

aku ada adik sorang kat sana. exact, kat iskandariah la. study kat sana.
so memang since last week tak nampak dia on9. biasa ada je kan on9 ym/fb
pastu ayah aku sms tak reply sume

and awal minggu ni la baru dapat tau yang kat sana dorang close line internet and phone
call ke luar boleh tapi sms tak bleh. internet sume close line

kat sana kan rakyat dia macam merusuh. so untuk mengelakkan anasir2 luar menghasut pemikiran rakyat dorang(kot), so semua line dorang close

ni semalam adik aku sms, suoh call cepat2 sebab tgh ada line, takut nanti line close lagi.
so call la. tanya2 khabar sume. sekarang memang dorang tak p kuliah la. sebab memang tgh study week.

lagipon dorang kat sana tak di galakkan keluar dari rumah la.
tapi ada 1 hari tuh dia kata, dia dgn housemate sume keluar nak p bli stok makanan
sekali askar suruh balik, sebab lagi beberapa minit orang rusuhan akan sampai kat tempat dorang.
berdesup la sume balik
dia kata org arab selamba je tangkap gambar kat kete kebal
hoih ko tak payah le buat keje merepek tuh ye. balik umah dok diam2

malam tadi tengok news, kan ada tulisan berita kat bawah kan
tengok kat alexandria ada beberapa orang dah mati. hoih gila lah
yang adik aku semalam call, cakap nak balik. ayah aku kata sabar la kan.
dia dah nangis la masa call tuh. sebab tiba2 sunyi je kan
kitorang tgh makan masa tuh. terus ayah aku cepat2 tamatkan call
sebab kang kalo ayah aku yg nangis lagi haru kan
makcik2 kat kampung pakat risau tuh
sempat adik aku pesan "cakap kat mak lang jgn risau"
suara dah sebak2 tuh
mak lang ni dia jaga kitorang adik beradik dari kecik smpi ke besa gajah ni

hopefully selamat semuanya
ni kat tv3 baru kuar no telefon kedutaan ke mara ke apa ntah
terus salin
ayah aku call no tuh line bz
yela sume yg ada anak2 or family kat sana risau
tapi takpe la kita kat sini doakan agar semuanya selamat
insyaALLAH




pesan ayah aku pada dia semalam :

- jangan panik
- ikut arahan kedutaan/hal ehwal pelajar/penguatkuasa
- jangan keluar rumah
- paling penting, tumpukan pada study. lain2, doa banyak2

banyak kali ayah aku pesan. tuh yang dia nangis tuh
kitorang pon sebak jugak
tapi sila lah control macho ye
uhuk2

mari sama2 panjatkan doa agar semua rakyat kita di sana selamat dari sebarang perkara yang tak di ingini


lets klik !!

9 comments:

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

moga warga kita kat sana dalam keadaan selamat...... aduhhhhhh hanya dapat panjatkan doa ajerr

DOA SELAMAT

Ya Allah, kami memohon kepadaMu kebaikan sama ada yang kami telah tahu atau yang belum kami ketahui, kurniakan kami nikmat dan rahmat yang berpanjangan, tubuh badan yang sihat, akal fikiran yangs ejahtera, semangat yang membara bagi mempertingkatkan kualiti kerja.

Ya Allah, kami mohon perlindunganMu dari segala keburukan, hasad dengki dan iri hati, sama ada kami telah tahu atau yang belum kami ketahui, ya Allah, lembutkan dan satukanlah jiwa-jiwa hambaMu ini, agar wujud kesepakatan dan kesefahaman antara kami, bagi menunaikan tugas yang diamanahkan, dengan lebih berkesan, meneruskan khidmat bakti kepada agama, bangsa dan negara.

Selamatkan hamba-hamba mu di bumi perantauan.... kepada mu lahhh tempat berlindung

Amin.....

F U N F A B U L O S I T Y said...

semoga semua di sana selamat hendaknya...hindarilah rusuhan yang sebegitu rupa.ia teruk.

niesz said...

niesz pon ngah risaukn adik niesz skrg, uma die betul2 kat tgh pekan kaherah tu..die amik medic kat university cairo..td dpt call die, die cite, pkcik2 kat sane just pkai parang ngn btg besi tuk halang pengganas naik uma dorg..dorg suh thn pintu uma pkai bnda2 berat..

doakan adik niesz yer..
updated entry : risau nya adik kat kaherah, ada rusuhan

faradeeba said...

tak dpt nk bygkn diaorg kt sana mcm mne.
tp ramai jgk yg dah balik.
hopefully adik lya n mereka2 yg kt sana slmt sejahtera.
amin. :)

A.s.t.i.n.a said...

Semoga semuanya dilndungi Allah..

SZ said...

hopefully semua selamat.

n@D3iR@H said...

akak doakan sume selamat yer...xmo la bg ayah kamu risau2 die br nk sihat blk...InsyaAllah, sume akan jadik mcm biase....

rATu kEBaYA said...

moga selamat semuanya..

mesti risaukan lya.. sbb ahli keluarga paling rapat dan terdekat ada kat sana..

akak doakan semoga lya sekeluarga sabar dan kuat... berserah segalanya pada Allah s.w.t

lalink7 said...

sabar ye yunk...saya doakan untuk mereka..amin