Sunday, January 2, 2011

yang gebu di awal tahun 2011


sekarang kan mood nak masak2 ni, especially buat kuih-muih memang meletop2 la
asal kan weekend je mesti start bukak blog/fotopages kakak2 yang terrer masak ni
bagus btol dorang ni kan. bagi guide pada yang buta cara nak buat kuih terutama aku ni
seriously, kalau nak masak lauk pauk yang mudah2 xpe lagi tak tgk resepi
tapi kalau nak buat kuih-muih, jangan pandai2 la nak campak2 bahan dia
memang kuih aku jadi cekodok terus nanti

so hari ni, kita mengepau
resepi rembat secara tak tau malu nya kat fotopages kak madiha
dekat resepi dia tuh, dia buat pau kari daging
aku ni kan suka pandai2
so aku buat inti ada 2 jenis
1 kari ayam dan 1 lagi sambal sardin
resepi kat sini




ni inti kari kering ayam dengan kentang




inti sambal sardin. lupa nak sejat minyak kat kuali pas masak dia. padan muka sejat dalam pinggan ni. huhuhu



aku buat guna sekilo tepung. dapat 20 biji pau. sebab aku buat pau gebu2, bukan comel2. kalau comel2 dapat byk la kot



kukus 15 minit dengan api yang kuat and air superrr didih..


taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!!!!
meletop kau. gebu !! sesaiz la dengan tuan dia kan. keh keh keh





haaa saje je tau siat2 kulit pau tuh. megah la tuh konon jadi kan. cuba kalau bantat pau kau, takde maknanya nak upload kat blog. hikhikhikhik





inti kari ayam. wallahhhhhhhhhhh gebu tau pau dia. sedap sangat. bukan nak puji diri tapi memang sedap. thank to owner resepi (^_^)




yang inti sardin pon tak nak kalah. mabelesssss nyahhhh.. skrg ni tengah upload pon sambil kunyah2 pau. maknanya, jangan harap la azam nak kurus (konon) akan jadi kenyataan. padan mookaaaa kauuuu


aku rasa sekarang macam dah yakin la nak try buat2 kuih ni. sebab dah 3-4 kali buat kuih-muih so far jadi je kan. maka semangat tuh macam di tiup2 angin sepoi2 dari laut depan rumah ni hah. ngeh ngeh ngeh

maknanya.... bila dah pandai buat kuih.... dah boleh cari laki kan???????????

amin................................................... (cepat2 la jumpa)

dasar miangggggg




lets klik !!

19 comments:

wong sikampuh said...

Wah aku nak kuih ni..Nampak Sedap nya

Fida Faizal said...

salam. fida juga nak belajar buat pau yang gebu2 lah :)

YanaMIB said...

sangat mantap oke ko buat kuih..asek menjadik je..haish..xmo kalah ni..tp bila ms tah mood rajin masak nk dtg kt rmh aku ni...grr~ >_<

DuniakuAbstrak said...

saya cari calon isteri pandai memasak

wink2

faradeeba said...

omaigod, meleleh sudah air liur daku!
pau, my feveret tau. ;D

MiSsyLiLy said...

salutee... rajin buat kueh...

Afzainizam said...

Welcome..Happy..New..Year
╔══╦══╗╔╦╗  
╚═╗║╔╗║║║║ 
╔═╝║║║║║║║ 
║╔═╣║║║║║║    
║╚═╣╚╝║║║║    
╚══╩══╝╚╩╝
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Selamat Maju Jaya... Di harapkan Tahun ini adalah terbaik dari sebelumnya...

Bulatkan tekad mencapai impian ... Bukan sekadar manis dimulut.. Bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam

ni pau dia mmg gebu sungguh.... pau ayam kari satu pau sardin satu gak oohhhhhh siap oder ngan kau ni....kira Berapa hengit semua

☆aDihAys☆ said...

wah..nmpk best..
pasni kite nk try wat pau plak..
tp apam ari tu xtry2 lg..

kucingorengemok said...

jual tak? mahu order, hehe... boleh pos? :)

Amy Syaquena said...

wah bestnya lya , amy buat selalu x jadi mungkin amy memang jenis x suka buat kuih kot.. pau x jadi gebu hu3..

rATu kEBaYA said...

memang gebu dek... dah lah akak ni memang peminat tegar pau.. lepas ni akak pun gigih nak buat pau lah.. biar puas sikit makan tu

Dyna Yvonne said...

fuuhh.sedap nye nampak.hoho.pos pliss.hehe

sahromnasrudin said...

sy suka pau tapi awak tak nak kirim kan saya huhuhuhu..cedihnya....

lalink7 said...

wahh boleh jual kueh part time la camnie Lya..hebat la kamoooooooo...hehehehe

oya said...

haha miang plak..desperado..mcm sy kadang2..nak cpt kawen konon2 la

maiyah said...

hahaha yelah.. gatai yek.. tp betul2 mmg bleh cr.. dah ada kot :P

maCy said...

macy sangat jeles dgn org yg rajin mcm lya~ adeh

ain fathihah said...

puas la makan. gemok2 pau ni. geram tengok.

miss nina said...

lya, tak aci la tunjuk gambar
nak satu tapi rasa kaya..please