Thursday, March 10, 2011

Contest ' Resepi Pilihan ' Sinar Raudah



hari ni nak buat contest yang di anjurkan oleh Sinar Raudah
mintak maaf lah pada puan penganjur
terlambat nak buat resepi ni
bukan apa. saya ni takde resepi special turun temurun semua ni
cuma ni resepi buat khas masa birthday mak masa 9january ari tuh
harap di terimalah ya. hihi

so rules sila jenguk di link blog sinar raudah ye
oh sapa2 nak join, sila join cepat sebab tarikh tamat contest adalah pada 12 march !
eh 12 march hari besday bapak aku plak !!
warghh ada luck kot nak dapat toaster. ngehehehe

so terimalah resepi saya yang xde la special mana namun lahir ikhlas dari hati nurani untuk santapan masa besday mak hari tuh
hihihihi >_<


Ayam Panggang Berserai

Bahan2

1 ekor ayam - bersihkan and if nak potong boleh, nak masak sekor macam tuh pon bolehhh
1 1/2 biji bawang besar
2 biji garlic
halia - agak2 la byk mana yerk
serai - aku guna 4 batang. lebih2 sedap sket
2 sudu makan lada hitam kisar - sila adjust sendiri tahap kepedasan anda
2 sudu makan kicap manis
2 sudu makan madu
garam, white pepper
2 sudu makan perahan lemon juice - if takde lemon, guna je limau kasturi tuh
butter
ubi kentang - celur sekejap. ikut suka korang nak guna bape bijik. tiada paksaan. hihi

Cara2 memasak

1- blend bawang besar, garlic, halia dgn serai.
2- lepas dah kisar tuh, masukkan semua bahan2 (kecuali ayam, ubi kentang dan butter), gaul sebati
3- lepas dah sebati tuh, gaul semua bahan yang kita gaul sebati tadi dengan ayam. and then perap. perap lagi lama lagi sedap. masa nak masak ni, aku perap semalaman
4- lepas dah perap tuh, and tiba masa nak bakar. panaskan oven korang (suhu yg sesuai untuk pembakaran ayam), susun ayam atas tray pembakar. susun kentang atas ayam. dan butter tuh, kerat kecik2 and selit celah2 ayam
5- bakar selama lebih kurang 50 minit atau sehingga ayam masak. sehingga masak ye, bukan sehingga rentungg
6- lepas dah masak. boleh lah di hidang bersama2 coleslaw dan kentang yang di bakar bersama2 dengan ayam. boleh di makan bersama apa jua sos. saya makan dengan black pepper sauce (beli jenama life, sedap sket)
7- oh ok, siapa tak tau buat coleslaw. senang saja ye puan2. bahan2 dia adalah karot dan kobis, hiris halus2 lepas tuh dressing dengan coleslaw dressing(beli je. saya guna lady's choice), black pepper sket dan salt. adjust2 rasa, and siap !!!





ok rules settle, resepi settle. yeayy
harap2 resepi ni memberi kepuasan dan di terima oleh juri2 pakar dari blog sinar raudah
sesiapa nak join, sila click link blog sinar raudah yang saya highlight dalam entry ini
semoga berjaya kepada semua contestant


lets klik !!

12 comments:

Amy Syaquena said...

Firstly nak ucapkan terima kasih coz sudi join contest sinar raudah. Penyertaan memenuhi syarat yang sinar raudah inginkan.Good ok dear..


p/s: tengok gambar pun dah terliur.Harus di cuba nie..

niesz said...

gud luck lya.. :)

rATu kEBaYA said...

good luck sis..

akak ni dah lama nak nerai resepi lya ni.. tapi tak terbuat2 lagi..

miss nina said...

good luck lya. ni besday sis dah nak dekat, masak2 la yang

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

perghhhh...pandainya lya masak :)
Gud Luck :)

lalink7 said...

harap ko menang Lya..hehehe..macam sdapp je ayam tuee..hehehe =))

✿ CikCimi said...

gudluck !
nampak sedap gile.
pandainye masak.

YanaMIB said...

wahh gila lah ko join contest akak amy..wewiitt..gud luck! dh la aku mmg tgh lapa skrg..grr~

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”

uihhhh ni mesti curi resepi kat kedai Kenny Rogers ROASTERS sedap na nampaknyerr

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

uihhhhhh pandainyer ko lya.... tak sia-sia lerrr ko ngajo memasak ni cik lya.... ramai yang bekenan resepi ko ni

kak ina kl (2) said...

macam sedap ajer ek resepi ni..nanti nak try buatlah..

tengah fikir nak masuk ker idak pertandingan ni.

cik ubi said...

lapa pulak tgk pic pic ni..huhu