Thursday, March 17, 2011

melatah

melatah
apa yang korang faham?
melatah ni sejenis penyakit ke?
menurut 1 sumber yang aku baca, melatah ni terjadi akibat daripada terkejut yang melampau atau bahasa omputihnya 'hyperstartling'

selalu yang melatah ni orang melayu kita la. tapi rasanya sekarang, mana2 kaum pon ada je yang melatah
tapi xtau la kot omputih ada melatah ke? kalo omputih melatah, apa yang dia sebut"

"oh your mummy smack you !!"

teruk je bunyi. hahaha


sindrom latah ni, kadang2 bahaya jugak. macam nenek2 kan, yang kita ni tau dia jenis melatah, lagi la kita nak usik dia. kejap2 kang kita tepuk dia la, buat2 barang jatuh la. melatah orang tua tuh. kadang2 sampai semput2

tapi jangan suka sangat menyakat ye. sebab sindrom latah ni berjangkit. slalu jugak aku dengar orang2 muda melatah, sebab mula2 dia suka menyakat. lantas berjangkit

macam artis, Norkhiriah. dia kan melatah. dengan si ieda moin. kadang2 tengok kesian. bersahut2 latah dorang tuh. klaka memang la. tapi tengok balik, penat dorang melatah. yelah bersahut2 kan. tak ke penat membebel tuh

macam kat office aku ni plak, ada 1 minah ni. dia keturunan baba nyonya. huih pantang ok. kadang2 aku tegur dia je, contoh aku panggil dia

"hurm Sandy ini kan..." aku belom habis cakap dia dah melatah " eh kau datang nak apa". mula la latah. kadang2 barang aku jatuh, dia tukang melatah

tapi btol la. melatah ni boleh berjangkit. tapi aku tak usik dia pon. skrg, if ada benda2 mengejut je, mula la "hoi mak kau lapan !!". haaa ambik 8 aku bagi mak ko. hahaha

ish tak boleh biasakan. nanti melarat. so agak2 mulut nak bukak je melatah, cepat2 istighfar

tapi tuh kira ok kot. jangan melatah carut2 sebut benda sendiri sudehh



sumber : google



lets klik !!

16 comments:

cutefroggie said...

owhh my Gucci!!

lalink7 said...

hmm..kat my opis kan Lya ada seorang pakcik nie memang kuat latah..sbnrnya isterinya pun melatah jugak..

tapi yg sedihnya melatah dia sebut benda xelok, pan*** la, pu**, laa...semua yang tak sdap didgr..dah jadi habis tau..

kalau orang xkenal dgn dia, if terkena latahan mst dah kene marah nie..tension kenkdg..tapi lama2 phm dah..mls amek port

Dyna Yvonne said...

hihi.mmg betul kot melatah tu bjangkit.sebab penah dah la tgk kejadian gitu.emm jgn cuba biasakan lah.bahaya gak.muda2 da melatah.malu.hee~

Opah Kentang said...

Opah dulu kuat melatah.
Sebab tak de orang usik dan jarang di peranjatkan.
Reduce sude kemelatahan tu..huhuhu.

:P

YanaMIB said...

aku rs entry ko mcm serius..tp aku x tahan nk ketawa wehhh..hahahahahaha..tak puas lagi..HAHAHAHAHAHAHAHA~ =P


dak encem aku dlu trok gak latah..aku slalu bebel..nyampah kut dgr laki melatah..grr~ aku slalu bebel soh dia istighfar..skrg dh xde dah penyakit latah dia..kdg² ada je terkantoi..hihi~ ^_^

sahromnasrudin said...

"mak aiii..ini blog aku ke"..itu dikira melatah ke...

rATu kEBaYA said...

alhamdulillah.. takder penyakit melatah ni

miss nina said...

lya pun terjangkit? dusss.. cemana ni?

kak ina kl (2) said...

dijauhkanlah dari sifat melatah ni..
tapi selalu cakap..opp mak polop...

.::cintabungablogspot::. said...

Ubat "KUAT" untuk kamo... update blog sampai lebam bijik mate okeh! heheh...

tengok sini

http://ikmalira87.blogspot.com/2011/03/ubat-kuat-banyaknyer.html

Cutiesifa said...

hahaha..lawaklah awk melatah, terus ada 8 mak orang yng menyakat tu..hehe
cakap pasal latah, teringat Reza AF..dia pun melatah jugak kan :D

niesz said...

klakar bile dgr org melatah ni..hahaha...bf niesz kadang2 melatah gak, terikut2 mak die kot..

faradeeba said...

lagi kelakar tgok lelaki melatah.
macam hape je tah.
hilang macho.
hahaha

ct odah said...

OOO KO MLATAH DAH SKANG...SIAP LA KO PAS NI..HAHA

A.s.t.i.n.a said...

boleh berjangkit jugak tau melatah kalau kita cuba2 nak ikut..

Nurhafizah p i j a said...

org tua kn yg slalu melatah ? heee