Friday, April 1, 2011

Doa 1

sempena hari jumaat yang mulia
saya nak share doa dengan uols
doa yang boleh kita amalkan dalam kehidupan seharian kita
semoga kita sama2 peroleh berkat jumaat yang mulia
insyaALLAH



Doa Ketika Melihat Diri Di Cermin



nanti aku nak pergi beli buku doa lah
bleh baca2. asyik baca novel je aku ni kan
cuba bawak2 beramal sket nurfadzliatul aini hoiii
hambek aku seru nama penuh terus

nanti if aku dah beli buku doa, aku akan share doa kat sini every friday
insyaALLAH

ok happy working ya on friday ni
wah happy ye
haruslah happy kereta keluar hari ni. kih kih kih
tapi tak payah update kot
nanti orang kata apa plak
"ala kecoh minah ni beli kereta je pon. aku bli jet peribadi tak bising"
tsk tsk tsk >_<


lets klik !!

8 comments:

YanaMIB said...

alhamdulillah..insap gak ko akhirnya =P


ko update je psl kete..tepek plate number skali..incase aku dtg melaka, ternmpk lak kete ko kuar simpang x bg signal, aku bg hon 8 minit!! hahahaha =P

miss nina said...

pindah-randah?
meh nak tolong :)

rATu kEBaYA said...

alhamdulillah... terima kasih dek...

sahromnasrudin said...

alhamdulillah...dah dekat dah seru tue heheheee

niesz said...

wow! syok nyer, dapat keta baru, niesz pun berangan2 nk li keta ni..heeee...one day..insyaALLAH..:)

Amy Syaquena said...

alhamdulillah berubah ke arah kebaikan..best la dapat kete baru..

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Cik lya Maaf lama tak ziarah blog anda

Sebaik-baik hari bagi umat Islam adalah hari Jum'at. Hari sayyidul ayyaam (pemimpin hari) yang paling agung dan paling utama di sisi Allah Ta'ala. Banyak ibadah yang dikhususkan pada hari itu, misalnya membaca surat as Sajdah dan al Insan pagi shalat Subuh, membaca surat al Kahfi, shalat Jum'at berikut amalan-amalan yang mengirinya, dan beberapa amal ibadah lainnya. Di dalamnya juga terdapat satu waktu yang mustajab untuk berdoa. Tidaklah seorang hamba yang beriman memunajatkan do'a kepada Rabbnya pada waktu itu, kecuali Allah akan mengabulkannya selama tidak meminta yang haram. Karenanya seorang muslim selayaknya memperhatikan hari Jum'at.

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah radliyallah 'anhu, dia bercerita: "Abu Qasim (Rasululah) shallallahu 'alaihi wasallam bersabda:

إِنَّ فِي الْجُمُعَةِ لَسَاعَةً لَا يُوَافِقُهَا مُسْلِمٌ قَائِمٌ يُصَلِّي يَسْأَلُ اللَّهَ خَيْرًا إِلَّا أَعْطَاهُ إِيَّاهُ

"Sesungguhnya pada hari Jum'at itu terdapat satu waktu yang tidaklah seorang hamba muslim berdiri berdoa memohon kebaikan kepada Allah bertepatan pada saat itu, melainkan Dia akan mengabulkannya." Lalu beliau mengisyaratkan dengan tangannya, yang kami pahami, untuk menunjukkan masanya yang tidak lama (sangat singkat)." (Muttafaq 'Alaih)

Hadits yang menunjukkan kesimpulan ini cukup banyak. Di antaranya hadits Jabir bin Abdillah radliyallah 'anhu, dari Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam, beliau bersabda:

يَوْمُ الْجُمُعَةِ اثْنَتَا عَشْرَةَ سَاعَةً لَا يُوجَدُ فِيهَا عَبْدٌ مُسْلِمٌ يَسْأَلُ اللَّهَ شَيْئًا إِلَّا آتَاهُ إِيَّاهُ فَالْتَمِسُوهَا آخِرَ سَاعَةٍ بَعْدَ الْعَصْرِ

"Hari Jum'at terdiri dari 12 waktu, di dalamnya terdapat satu waktu yang tidaklah seorang muslim pada saat itu memohon sesuatu kepada Allah, melainkan Dia akan mengabulkan permintaannya. Oleh karena itu, carilah saat tersebut pada akhir waktu setelah 'Ashar." (HR. an Nasai dan Abu Dawud. Disahihkan oleh Ibnul Hajar dalam al Fath dan dishahihkan juga oleh al Albani dalam Shahih an Nasai dan Shahih Abu Dawud).

Arol Mubin said...

Semalam pergi Popular, kenapa tak beli buku doa? Hehe. Beli novel Cucur Bawang Dan Kopi O jek. ;D