Sunday, May 15, 2011

selamat hari guru !!



happy teacher's day to ... my mummy !!
Cikgu Kelsom bt Abdullah
ish lama dah mama jadi cikgu kan
since umur dia 25 sampai sekarang dah 49 y/o
lama dah tuh. tak buhsan ke mengadap tiap2 tahun ada je budak berak dalam kelas masa orientasi
keh keh keh keh
mama dia guru penyelaras tahun 1
so bayangkan masa budak2 mula masuk darjah 1
yang kencing dalam kelas jangan cakap la kan
yang berak la
meraung macam kene sampuk
termenung kat luar tingkap takut mak balik tak tunggu dia
hoih macam2 hal lah
yang nakal2 nauzubillah jangan cakap
tapi mak aku ni kira cam cikgu veteran lah. kira macam dah biasa la kan handle budak2 ni
cuba dapat kat aku. silap2 dengan mak budak tuh aku hembus kang
kih kih kih. ai garang uolss. tapi dengan budak2 comel tak nakal2, ai jadi baekkk
so wish u mummy Happy Teacher's Day
jom nyanyi lagu hari guru !!

kami guru malaysia..
berikrar dan berjanji
mendidik dan memimpin
putera puteri negara kitaaa

clap clap clap
okey aku sampai dah hafal lagu ni
mana tak mak aku asal nak tiba hari guru, mula la dia melaung2 lagu ni
lagipon masa skolah kan asal hari guru je mesti nyanyi lagu ni
best. miss my school time.. 0_o

so di sini, saya dengan rendah diri nya nak mengucapkan selamat hari guru juga kepada :

1) cikgu masa tadika kat Tadika Kemas Pengkalan Balak, Melaka
2) cikgu masa primary school, Sekolah Kebangsaan Othman Shawal, Kuala Sg. Baru, Melaka
3) cikgu masa secondary school, SMK Ghafar Baba, Masjid Tanah, Melaka.
4) cikgu masa matriculation, Kolej Matrikulasi Perlis 2005/2006.
5) lecturer zaman university, UiTM Segamat, Johor 2006/2009.

ish kalau kira2 banyak jugak cikgu2 yang dah ajar aku yang sengal ni kan
aku rasa, antara sume zaman2 pembelajaran yang best adalah masa secondary school
sangat best ! paling best zaman Form 4 - Form 5
nak2 dengan geng2 aku yang ala2 3 suku tuh kan. ush memang best la.

and finally, nak wish jugak dekat akak aku yang seorang tuh kan, Cikgu Azlina kita tuh
and semua blogger2 cikgu. selamat hari guru !!


lets klik !!

10 comments:

Dyna Yvonne said...

selamat hari cikgu aunt!



^^

sahromnasrudin said...

selamat hari guru utk awak juga...guru kpd diri senmdiri :-)

mEiZ SHA said...

selamat hari ibu..:)

miss nina said...

suka entri ni, bersemangat waja.
selamat hari guru :)

Hanis MY said...

selamat hari guru untuk semua guru... anteknyaaa rumah baru... wewiitt

DuniakuAbstrak said...

mak aku cikgu jugak..hehe

redza said...

slmt hari guru

Afzainizam said...

Segala puji milik Tuhan Yang Maha Agung Pemilik Seluruh Alam ini, selawat dan salam atas Rasul Junjungan, Nabi Muhammad s.a.w., ahli keluarga dan para sahabat baginda.

Ya Allah ajarkan kepada kami 'ilmu yang bermanfaat, dan berikan manfaat kepada kami daripada 'ilmu yang Kau ajarkan.

Ya ALLAH, jadikanlah kami, ibu bapa dan keluarga kami serta umat Nabi Muhammad s.a.w. yang lain hamba-Mu yang tetap beristiqamah dan ikhlas mentaati-Mu. Jadikanlah akhir hayat kami dalam husnul khotimah dan melafazkan kalimah tauhid. Selamatkan kami dunia dan akhirat.

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
diy repair dan spray helmet lama

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
diy repair dan spray helmet lama

Bukan setakat mengajar ilmu
kena baca banyak buku
serba serbi kena tahu
kalau tak haru biru
murid-murid bercelaru
tiada tempat rujukan padu
gurulah 'mesin' setiap waktu.

Pagi-pagi cikgu jadi kerani
siapkan dokumen rasmi
ambik kedatangan murid setiap pagi
siapa hadir siapa tak mari
semuanya kena hitung dengan teliti
ada yang sakit
cikgu kena jadi 'misi'.

Cikgu kena pandai jadi kawan
murid-murid inginkan perhatian
dalam kelas ada yang meragam
bertingkahlaku tak ikut peraturan
banyak kena belajar ilmu menawan
agar murid hormat dan sopan
tiada yang melawan.

Cikgu juga kena pandai berlakon
mengajar dengan penuh tekun
murid berminat pulang otak tak kosong
menyampai ilmu bercontoh bukan omong kosong
murid mudah faham tak terlopong
bila ujian markah tak kosong.

Cikgu juga kena pandai melatih
apa saja bidang yang dipilih
kena belajar walau bertatih
demi anak didik yang dikasih
kebolehan guru kena tercanggih
tidaklah murid terhegeh-hegeh
mencontohi guru yang terpilih.

Guru juga kena pandai berkebun
kalau tak sekolah jadi macam dusun
tanam pokok-pokok bersusun
nampak cantik kemas dan anggun
pendek kata semua kerja kena pulun
itulah kerja guru bertahun-tahun
walaupun dipandang serong.

lalink7 said...

slamat hari guru cikgu kelsom..maaf lambat wish cikgu..hehehe =)