Tuesday, July 12, 2011

oat yang bagus


hello morning peeps
dah selasa ye. seronok tido semalam?
warga Melaka nyenyak tak tido?
rasa xnak bangun uolss sebab hujan. seronok tido
hahahaha. sebelum mak aku memetir sedar2 kan diri lalu bangunnnnn


8.15 am sampai di office
my breakfast today - oat dengan air panas bawak dari rumah
dah start makan oat dari last week
beli yang dalam tin besar tuh
gila semangat
padahal aku sorang je pon makan
oat kosong je
no susu, milo or apa2 pon
tuang air panas, makannnnnnnnn
oh itu je la breakfast saya
kalau tak oat, roti gardenia yang kaler hijau tuh, tak pon biskut oatmeal
and takde air teh o ke, teh tarik ke, milo ke. no no
my life sekarang hanya ada air mineral ! uuwaaaaa
tapi takpe. bagus untuk kesihatan


antara kebaikan oat :

  1. Merendahkan kolestrol dalam badan.
  2. Mengawal kandungan gula dalam badan dalam jangka masa panjang.
  3. Mengandungi bahan anti kanser- kepada wanita dapat mengelakkan breast cancer.
  4. Mengawal tekanan darah- membantu mengurangkan hypertension, dan merendahkan tekanan darah tinggi.
  5. Kandungan fiber dalam oat membantu sistem perkumuhan badan.
  6. Membantu dalam penurunan berat badan kerana oat memberikan rasa kenyang dalam jangka masa panjang, disebabkan kandungan fiber dalam oat. - Kanak-kanak yang makan oat kebiasaannya jarang mengalami overweight.
  7. Sumber karbohidrat yang memberikan tenaga kepada badan.
  8. Oat juga mengadungi senarai panjang nutrient lain seperti asid amino yang membantu fungsi badan, vitamin seperti thiamin, folic acid, biotin, pantothenic acid & vitamin E. Selain itu juga mengandungi zinc, selenium, copper, iron, manganese & magnesium.

so apa lagi, mari menjalani hidup yang sihat dengan oat !!


lets klik !!

12 comments:

YanaMIB said...

bagus la ko dh insap..ngeh³..tekak aku rs loya aa mkn oat..huhu~ klu roti gardenia kaler ijo tu pn aku suka mkn dgn scramble egg..nyum nyum~ ^_^

rATu kEBaYA said...

semoga berjaya lya.. akak pulak tak lalu oat kosong ni..

Isteri Encek Bard said...

huhuhu tekak serius tak leh masuk makan oat nie

mawar_berduri said...

aiyo...boley masok ke oat ngan ir kosong? huhu..syabas kepada anda :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

uishhh.. tabahnyer lya makan oats kosong jek? kalau akak memang tak jalanla dik oii.. pe kata lenkali campur oats dlm sup sayur plak.. akak selalu buat camtu utk en. abang akak dulu.. takde gula.. tapi ada tambahan vitamin lain yg dtg dari sayuran.. syok jugak tau mkn bubur oats tu.. or.. boleh gak masak bubur oats mcm yg akak masak dulu tu yg jenis berempah.. bubur jenis savoury.. best! tp rasa kalau nk msk bubur.. elok guna oats khas utk dimasak.. bukan yg instant..

Hanis MY said...

suka gak oats tapi dah lama tak mamam huhu..owh oat daku rindu pada mu eceh,

suka gak pepel tapi biru no 1, hehe nak jugak sama ahaha...

makdara TERdiva said...

ini kempen nak menguruskan badankah???

biasa jugak beli oat tp simpan setawun baru makan..grrrrr

SYANI said...

Setuju dengan makdara terdiva.. Setahun pun belum tentu habis.. Adoyai..

qellissa said...

selalu hangat2 tahi ayam je nak mkn oat ni..semangat je lebih, tp bila dah beli x habis pun..malah x mkn pun..hihihi

lalink7 said...

wahh..dahh diet dah nieee..hehehe..bgus2..nak raye la katekan..

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

aku xsuke makan oat... xsedapppppppppp!!!!!

KAMIHIDUP said...

melaka kat mana?