Sunday, August 7, 2011

eksperimen raya - my choc chip cookies

assalamualaikum alls.
hari ni dah seminggu ye berpuasa. kejap je.
alhamdulillah so far belum 'bercuti' lagi. hihi

semalam ai sangat rajin yalls
ai buat choc chips. resepi google je
sesiapa nak buat, pergi google sendiri
ai pon tak ingat kat blog sape ai sebat resepi ni
halal lah ye. hihi


jeng jeng jengggggg
ber-eksperimen cookies untuk raya
so yang ini bleh masuk list
mula2 macam rapuh2. macam makan semperit tapi tak lah serapuh semperit
pastu baru ai dapat tahu, if guna tepung jagung cookies memang akan rapuh2 sket
tapi tak pecah la. kira macam senang la nak makan
tak memerlukan daya gigitan yang tinggi. and resepi ni pon sedap
alhamdulillah menjadi lah. hihihi





butter + gula kastor + esen vanilla + butter vanilla
after tambah 1 biji egg yolk




pastu add tepung gandum + tepung jagung + susu tepung + baking soda + cocoa powder + almond + choc chips




ni adik2 aku la punya keje
macam2 rupa dorang scoop
hampeh btol. datang aku plak scoop, mampuih besar2 aku buat.
nak scoop kecik2 lambat okeh, aku dah la mengantukkk



hasil pertama !! horror jugak la rupanya
hasil yang pertama ni memang habis ngapp masuk perut masing2



hah hambek! yang ni memang keje aku la scoop besar2 ni
kalau scoop kecik2, pukul berapa baru habis hoihhh
ini pon settle sume dalam kol 2am. gilakk

nak cari2 resepi cookies ni
nanti nak ber-eksperimen lagi
sesiapa ada resepi best2, bagitau lah ye
aku memang tengah meluap2 semangat nak main2 cookies ni. hehehe



lets klik !!

21 comments:

YanaMIB said...

oh aku lak kureng minat cookies..haha aku pn sebok ber-eksperimen resipi2 desert..nyum nyum~ ^__^

DuniakuAbstrak said...

rangup tak?

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

nampak lazattttt ...huhu ..

redza said...

pehhh macam2 rupa bentuk ada

cikceriacorner said...

bestnye..sy suka cookies ni..

nak bleh?heheheh

L said...

jom befikir dibulan ramdhan.. =)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/jom-berfikir.html

miloais said...

rajin uols ber-experiment!
iols sejak keja - tak penah buat cookies
sokmonya beli sajorkkkkk!

pemalas banget kan??? ;P

miss nina said...

lya, try masak kuih oat
sihat pun sihat, sedap pun ye
dah pernah cuba raya tahun2 lepas, diorg kata not bad :)

makcikkantin said...

Buat choc chip ni awai awai, sempat ke tunggu raya? Ni cam bikut puasa je....:))

Amy Syaquena said...

wah rajinnya dia , meh anta sini sikit meh...

sahromnasrudin said...

adik, tak nak anta kat abg ke??? leh abg try test cuba heheehhheehheee

Fadzli Amir said...

Letak la apa pun tengah hari buta ni semuanya nampak sungguh lazat sekali....nyumm..nyumm..

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

huaaaarggghhh.....nk jugak...br pkul 1.37pm..lmbt lg nk bebuka

Mak Su said...

wohh! terliur dibuatnya!!

makdara TERdiva said...

cer terai buat 'kuih bantal peluk saloma'
resepi carik kat google :P

mEiZ SHA said...

dapnyerrrrrrr..:)

Umedia Network said...

Serisu sedap cookies ni. Tergugat sekejap. bhahah...

Like page saya eh. (www.facebook.com/umedianetwork)

Hanis MY said...

sedapnyaaa nk pengsan tengok... nak jugak wuwuwu...

Dyna Yvonne said...

huiii lazat2.

nyum3

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

hahahahaha.. nape senget benget jerk kuih ko ne ek.. xpe aku sokong ko.. bentuk xmelambangkan kesedapannye kan... hahahhaa

Ezad Skytech said...

hee..nasib baik malam tgk entri ni..kalau siang..adehh..lapar kot..haha..