Tuesday, August 9, 2011

Juadah Ramadhan bersama sinar raudah


saya dengan rasa excited nya nak join contest yang di anjurkan oleh Kak Amy @ Sinar Raudah
excited sebab contest ni adalah pasal makan2. ha ha ha gelak slow2 sebab puasa. ngeeee

oh actually dia ada 2 contest.
1) Juadah Ramadhan bersama sinar raudah
2) Ucapan kreatif aidilfitri bersama sinar raudah

tapi saya pilih juadah ramadhan lah ye. sebab saya tak kreatif bab nak bagi ucapan ni. kihkihkihkih




Rules:

-Mestilah follow blog ini supaya mudah nak tahu information tentang contest.
-Macam biasa letakkan banner di atas di dalam entri korang dan linkkan ke blog ini.
-Add blog ini di dalam bloglist korang dan tagkan kepada 3 rakan blogger yang lain.
-Buat satu entri bertajuk Juadah Ramadhan bersama sinar raudah. Ingat tajuk lain tidak di terima!
-Ceritakan serba sedikit juadah yang menjadi kegemaran anda setiap kali berbuka puasa.
- Lampirkan gambar juadah bersama. Kalau x sempat nak capture korang boleh dapatkan bantuan uncle google.
-Ok dah siap! tinggalkan url blog korang di ruang komen. Shoutmix tidak di layan ok.



okey. tarik nafas.. sebab nak citer pasal makan time2 puasa ni kene lah tarik nafas O_o

Juadah paling best time nak berbuka adalah .........


Boyat !!!!!!!!!!!
ini kira pemanis mulut la. uuwaa aku sangat suka okey boyat.
tapi jangan harap la nak buat selalu. pemaleh okies
selalu time puasa mama rajin buat. ish tengok pic ni terasa2 kesedapan beliau.
marah2 ggrrrrrrrrr


boyat di makan dengan santan and gula melaka pastu letak ais
dia macam ala2 cendol la tapi guna boyat tuh
paling best sebab makan sendiri, bleh cedok santan and gula melaka sampai sesuai dengan rasa sendiri



di perbuat dari sagu. sagu masak atas api dengan air, sampai dia likat jadi macam kanji gitu. pas dah pekat macam kanji, tutup api and ceduk guna sudu makan and masukkan dalam air. kira macam tak nak bagi dia melekat la. macam pic di atas. tuh kira besar tuh. bleh potong kasi half. kot makan besar2 gitu, tercekik, den tak jamin la yoo

actually, aku tak tau la boyat ni asal negeri ke negara mana
dari kecik mama buat ni, bedal je la. sedapsss

balik2 ni nak bodek mama buat boyat la. weekend ni ke... weeeeee ~ ~ ~ ~ ~

saya nak tag orang2 yang suka makan


pada sesiapa yang nak join pon bleh je. just click Sinar Raudah
tarikh tutup takde lagi. belum di tentukan oleh penganjur
so apa lagi ramai2 joinnnnnnn


lets klik !!

17 comments:

Amy Syaquena said...

Salam dear,

Thanks coz sudi join contest akak nie.semuanya ok n good luck ye..

p/s: dik akak x pernah dengar apatah lagi makan makanan tue.rasanya macam mane.kat mane boleh dapatkan.macam teringin nak cuba lak...

redza said...

boyat???? xpernah mkn lg rasanya

YanaMIB said...

hoh! tiba² nama aku ada..mentang² br pas share resipi puding kt blog..haha oke okeh mcm suka gak contest ni..hinssff!

oh aku xpernah dgr nama mknn boyat..ngehh~ =.=

DrSinga said...

boyot gua tau...

sahromnasrudin said...

dik...kek batik takde ke?? hehheeee

wahida said...

boyat? festaim dgr dan festaim tgk...asal dari negeri mana ni? dessert dari kelantan ke? mcm sedap je...

salam kenal...

Hanis MY said...

goodluck lya... wahhh siyes tak pernah dgr boyot tu pestaim ni... mcm besh jer nak nakkk...

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

boyat ni sama dgn ambuyat yg kt sabah tu ke???

gadisBunga said...

mcm adik beradik ambuyat yang asal dari sabah tu je~

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

uikkkkk...!! nama akak dok barisan teratas?? nampak sgt akak kuat mkn.. kikikiki... no worries.. memang betul pun kuat mkn.. hahaha... nntlah ye akak free akak buat..
ehh.. tertarik pulak akak tengok boyat ni... tak pernah dengar & tak pernah tau pun pasal boyat ni.. pernah dengar nama ambuyat.. tp tak sure mcmana cara nak masak & mknnyer.. hehe.. sagu tu.. tepong sagu ke sagu halus biji2 tu.. cam best jer tuh.. hehe..

rATu kEBaYA said...

insya Allah nanti akak buat tag ni ye.. tq.. sebab tag akak..

Dyna Yvonne said...

boyat.mende eh.takan buah mulung kot.hehe.

Ezad Skytech said...

hee..ape tu..baru 1st time dengar ni..?

btw..selamat berbuka puasa..(^^,)

Baju Kurung Budak said...

Salam.
tak pernah dengar lagi nama makanan ni. ini first time. Boleh beli kat mana-mana ke sagu tu? Mcm ambuyat kat sabah plak.

Good luck untuk GA ya....

Drpd:
Zezebel

SZ said...

nampak sedap.
tak pernah makan la pulak.

ct odah said...

ni boyat thun lpas kan..haha

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

boyat tu ape.. xpernah dengar pon name benda alah ni.. makanan tradisional melaka k.. cm cendol jerk aku negok :)