Tuesday, August 16, 2011

perangai budak-budak kecik semasa terawih - part 2

- google -

hari tuh aku ada post pasal perangai budak-budak kecik semasa terawih.
kira yang tuh part 1 la
ni ada plak part 2
sebab budak2 kecik kat surau kampung aku ni macam2 kerenah nya
rasa nak hempuk2 kan je
geram ada. nak gelak pon ada


Situasi 1

budak2 laki berduyun2 masuk surau. masa tuh belum azan
apa kejadah dorang main kat depan tuh bukan kita nampak
sebab tutup dengan tirai kat

tiba2 dengar bunyi "ehem2 sound check sound check 1 2 3"
ko tau dorang buat apa?
dorang main mikrofon tuh
siap tepuk2 mulut mikrofon tuh
kalau sorang yang tukang test mikrofon tuh berbunyi takpe lagi
ini sampai 5-6 orang plak jadi tukang cek sound system
apa ke heeiiii plak kan


Situasi 2

budak2 perempuan
dalam darjah 3-4 kot
duduk saff depan sekali paling kanan
sebelah aku dorang duduk
kejap2 kang dok selak tirai tuh
pastu senyum2 simpul
pastu intai lagi
pastu aku dgr ada sorang budak lelaki kecik tanya dia masa dia tinjau tirai tuh
"awak berbuka makan apa tadi? kenyang tak?"
terus budak perempuan tuh tutup tirai and duduk sengih2
amboi !
kau bercinta dalam surau ke jemah??


Situasi 3

dah nak raya ni, mercun dah bersepah2 berbunyi
biasa la kan budak2 ni mercun tuh ibarat macam irama dan lagu. tak leh di pisahkan masa musim2 raya ni
tapi tak perlu la kau nak main mercun depan pintu surau mamat oiii
ko tau tak dalam surau tuh penuh nenek2, makcik2, and ada jugak kakak2 yang melatah *hoppocoottt aku tak kawen lagi*

ini tak. ada ke p baling mercun papan depan surau
ada tak rasa nak lempang budak2 tuh
yang makcik and nenek2 ni dengar mercun apa lagi
bersahut-sahut melatah

ini ada 1 kes
malam tadi
bleh tak dorang nak baling mercun tuh
tapi dari dalam surau
means dorang duduk kat tingkap, tangan julur kasi keluar, nak bakar mercun pastu baling
haihhhh gerammm je aku tengok
kot adik aku, aku silambam kan je
nasib ada jemaah perempuan sorang ni nampak
padan muka terus kene marah. hahahaaha


Situasi 4

nak azan Isya
ada la sorang budak laki ni
nak azan
main2 okey
"allahuakbar allahuakbar"
pastu senyap.....
tiba2 dgr dorang borak2 "sok sek sok sek"
haihh sabo je la
ada yg 1 hari nanti, aku fire kan sorang2 biar rentung
haha bleh camtuh?

itu lah ye
pengajarannya
sila kawal tingkahlaku anak2 anda ketika di surau/masjid
agak2 anak uols tuh macam hyper tak reti duduk diam, baik tinggalkan kat rumah
nanti mengganggu jemaah lain, tak elok. ye dak?
tapi if nak bawak anak, tak salah. tapi kasi pandangan tajamm sket agak2 dorang nak buat perangai tuh

selamat menunaikan terawih dengan aman 0_O


lets klik !!

11 comments:

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

adoyai ...buat perangai btol la kan ....yang menggatal pon ade ..haish ...budak2 zaman sekarang kenmain expert lagi .....sabo jelah lya oit

YanaMIB said...

kdg2 aku pn geram tgk bdk2 nakal nau kt surau..yg herannya makpak dorg xde lak nk jg..biaq pi la ank depa nk buat apa..nk pedajal surau pn dorg xkesah agaknya..

mmg elok and sgt digalakkan bwk ank2 pi surau..tp kena ajr jugak lah tujuan sbnr ke surau tu utk apa?? klu nk men2 dgn kwn2 baek pi playground..hadoiii..hope aku idak la jd parent yg cenggitu =.=

ChekNin said...

situasi 2 yang best... hehe...kelakar jer budak2 ni. tapi tu yang akan dorg ingat bila dah besar nnti..

Hanis MY said...

amboiii kecik2 dah berchenta haha lawak ok... kat sini tak pernah terawih kalau smyg berjemaah biasa2 solat raya etc pernah la yg tak tahan ada srg budak ni dia suka lalu celah saf geramnyaaaa.. mak ayah dia tak marah pun kadang siap tarik telekung bagai tau huhu...

Amy Syaquena said...

aduhai kecik² lagi dah mengatai cam ner tue..

sahromnasrudin said...

dik, situasi 2 memang sah dah gatal tahap miang huhuhuhhhh

rATu kEBaYA said...

kecik lagi dah intai2 sambil malu ye... kelakarlah bebudak ni..

Kapten Atok said...

yg cintan cintun tu lawak

Ezad Skytech said...

haha..macam2 gelagat budak2 ni..(^^,)

Fadzli Amir said...

Kat kampung pun sama...baling mercun kat org pempuan la, main polis sentri la...

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

sepatutnye ibu bapa kena kawal anak2 yang dieorang bawak kt masjid tu... memang la dh nama budak2 kn, tapi kenakaln tu kena lah dikawal siket oleh ibu bapa supaya xmenggangu orang lain :)