Monday, August 22, 2011

Projek Kuih Raya 2 : Biskut Gajus Tanpa Telur

assalamualaikum alls
sudah hari isnin 22.08.2011 bersamaan 22 Ramadhan 1432H
mari kira berapa hari lagi menuju ke Aidilfitri
lebih kurang seminggu uolss !!!
eh apesal aku excited sangat macam kanak2 riang. prettt




oh ye ini kuih raya kedua saya
yang ada fb den dah lama menghadap kuih ni
yang kat blog baru nak tepek
almaklumlah, vitamin M lebih sket. hihi

so sini nak share resepi
kuih ni sangat simple and sedap gila
bukan puji diri. takde maknanya puji diri sebab bukan resepi sendiri
google je pon. alih2 jumpa and try. sebab menurut resepi tuan badan tuh sendiri kata "sedap gilerrr" so mari try
and alhamdulillah sedap gilerrr. *sambil tepuk tangan laju2*
thank you pemilik resepi share resepi sedap ini =)

Biskut Gajus Tanpa Telur
Resepi : Aeini at Home

bahan2nya

250gram butter - saya plak guna planta. hihi
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan gula halus (castor / icing) - saya guna castor & kurangkan sket
1/2 cawan brown sugar - boleh kurangkan kalau tak suka manis > saya kurangkan jugak.hihi
1 cawan gajus - kisar halus
1/2 cawan tepung jagung
2 1/2 cawan tepung gandum
manik / biji gajus utk hiasan

cara2nya

gaul rata semua jenis tepung bersama2 kacang gajus ketepikan, dalam mangkuk lain kacau sebati semua jenis gula bersama butter dan esen vanilla hingga lembut dan sebati masukkan tepung gaul dan ramas (bukan uli ek) bila dah sebati, canai ikut ketebalan yg diingini dan terap gunakan acuan pilihan hiaskan ikut suka dan bakar saya gunakan suhu 180 kepanasan atas dan bawah selama 10 - 15 minit ikut oven memasing. dah siap rasanya mmg tak dinafikan sedap giler.

see ! aku copy paste ayat sedap giler itu. hihi sebab memang sedap "sambil angkat ibu jari"



tepung gandum + tepung jagung + gajus kisar gaul2




planta + castor sugar + brown sugar + vanilla. putarrr




and masuk tepung and ramas atau buat la apa cara sekalipon sampai jadi begini



canai and terap !




sapu egg yolk and hiaslah nak letak apa pon
after bakar, kasi sejuk, ngapppp
sedap gilerr

selamat mencuba O_O


lets klik !!

16 comments:

rATu kEBaYA said...

rajinnyer lya ni.. akak semua tunjuk2 je...

Fadzli Amir said...

Sedapnyaaa....pagi2 ni tengok biskut raya...pergghhh!!!

sahromnasrudin said...

rajinnya dik...mmg makcik makcik suka la nie hehehhe...

YanaMIB said...

aku ghase ko buat bisnes jual kuih raya pn laku weh..ce jual ce jual =)

yirukazoey said...

. ..okaYYyY .
. .. kuiH yG baiK. .HEeheh . . .
. .nNt syA waT toK bBeraPA bijI jaK . .HEheXx . . .mna taW laiN plaK raSE dIE . .HEheXx . . . ..thanKzz akaK .."??""

wahida said...

hantar la sebekas kat aku....huhu....

Dyna Yvonne said...

heh.lom try ag resepi ni.tk mula ag wat biskut.

Ezad Skytech said...

nanti pos la kat sy satu balang..heee~

aeinio said...

wah biskut dia lagik lawa...

Hanis MY said...

owh noooo i likkeee... bagus la lya ni tunjuk detail gitu suka suka!

cikcimi said...

law sempat nak buat biskut ni. :D

gadisBunga said...

kene siap sedia terima rombongan meminang lepas raya nih! heheheh~

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

lu bleh bukak kelas memasak..siyes...

Amy Syaquena said...

Lya tahu setiap kali awak post pasal biskut raya sama ada di fb mahupun di blog aku suka sangat..hasil air tangan awak memikat mata ku hehe...ayat bodek sebab nak kuih raya tue sikit hehe..gurau je

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

biskut ne xsedap.. aku xsukaaaa

Afzainizam said...

WOOOOOO TAK PAKAI TELUR.... GAJUSSSS MAHAL WEHHHH JKALAU GANTI KACANG TANAH TAK LEH KERRR
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
----==--Salam Aidilfitri---==----
--=== Maaf Zahir & Batin ===--
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
semoga kesalahan dimaafkan, silaturrahim kekal erat
buat pembaca blog kami
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
Jom Terjah entry terbaru ??
masalah ignition motorsikal tak hidup