Tuesday, August 23, 2011

Projek Kuih Raya 3 : Biskut Coklat Urai

assalamualaikum alls
merasa lah minggu ni bukak blog aku
macam dah segmen 1 hari 1 kuih raya
dah kata kancah raya. haruslah entry berkisar raya je kan
mengalahkan budak2 plak
tapi ni macam ala2 mak budak
sebab sebok menempel kuih kat dapur




ini kuih buat hari sabtu malam hari tuh
buat biskut Coklat Urai
resepi mintak halal salin dekat blog resipicitarasawan
bukak blog tuh, select label cookies, sila pitam sebab banyak gila cookies dia
and semua nampak menarik plak tuh

aku buat 2 adunan. dapat la sebalang medium size tuh


tepung gandum + tepung kentang + tepung jagung + susu tepung di ayak. kemudian gaulkan dengan badam kisar + coklat rice




putar planta dengan gula kastor



lepas kembang, masukkan egg yolk + coklat emulco + butter vanilla





lepas dah putar sebati, masukkan tepung sedikit demi sedikit



sehingga menjadi doh yang boleh di uli
eh tiba2 ada corak jari plak. grrrr



canai dan terap dan hias dan bakar
dah siap bakar tunggu sejuk dan ngappp
ngapp rasa 1-2 ketol dah la
simpan rayaaaaa

itu je babai
nak mencuba sila klik resepi yang di link kan di atas tadi =)


lets klik !!

13 comments:

kucingorengemok said...

moto saya adalah- let's buy! hahaha

Ezad Skytech said...

kuih raya..kenapa bau ko sedap sangat...

p/s : balik je ofis tadi..masuk je rumah da bau kuih raya..haha~

pena rozie said...

Selamat membuat biskut rayer la yer...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

arhggg.....jelez gilo ngan dak lya nih...... rajin tahap gaban..mcm2 kueh dah dubuatknya .....haish ,untung bakal mak mertua nanti :P :P

Dyna Yvonne said...

ui sodap.hehe

hantumakan said...

cap cari anda buleh di'trace' oleh scotland yard, baik baik dek.. :)

Hanis MY said...

dtg sini je sure terliur biskut... rasa nak buat jugak weee... tapi takut tak syedap cm lya buat..

Fadzli Amir said...

Best kan kalau dapat buat biskut raya sendiri macam ni...teringat dolu2, arwah mak buat sendiri...ada la dekat 20 jenis....sekarang semua tunjuk2...hehehe

jedi said...

rajin nye dia wat sekut....

rATu kEBaYA said...

rajinnya.. akak biskut tunjuk je..

sahromnasrudin said...

dik, uli kt opis la sesekali hehehheee

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

aku paling suka kuih warna coklat.. xkire la kuih ape pon.. hehehe.. bak la siket...

Afzainizam said...

WEHHHHH BAGUS BETUL LAHHH KO NI TAK KEDEKUT RESEPI LAHHHH.... TAPI MAK AKU AJERR YANG BUAT ANAK-ANAK DIA SEMUA MALASSSSSS
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
----==--Salam Aidilfitri---==----
--=== Maaf Zahir & Batin ===--
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
semoga kesalahan dimaafkan, silaturrahim kekal erat
buat pembaca blog kami
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
Jom Terjah entry terbaru ??
masalah ignition motorsikal tak hidup