Tuesday, September 27, 2011

cakap takde noktah !


hari ni busy sket. ada kerja2 hal tender kene beres
baru je beres ni hah. finally ! settle award project
tunggu bos punya confirmation nak award tuh, makan masa seminggu. hampeh
select contractor macam nak select bini gamaknya ye

oh ye aku nak share something
aku adalah seorang yang cakap laju
bukan mulut laju mencarut ye
eh yes jugak aku mencarut. tapi nak ajar sket mulut ni jangan lancang sangat
tapi bila sms cannot help la. mencarut je

eh back to the topic
bukan topic mencarut, tapi cakap laju
u know. laju like formula 1
vrooooommmmmmmmmmmmmmmmmmm

aku dah realize aku ni laju menuturkan baris-baris perkataan since zaman study kat UiTM lagi
setiap kali presentation, kadang2 member siap ingatkan, "weh jangan cakap laju sangat kang"
kadang2 masa present, audience, yakni member sekelas siap senyum2 stare kat aku
sebab yes. aku cakap laju.ibarat macam tak bernoktah
koma pon at certain parts, agak2 tak cukup nafas tuh, koma jap

dunno why la
kadang2 before present, akan mind set, "ok cakap kene slow2 nanti orang tak dapat tangkap plak"
tapi bila dah berdiri kat depan, pum pang pum pang brekkk ukk oink oink
hilang sume noktah
oh yes aku memang teruk

and lately aku rasa perangai cakap laju tuh datang balik
contohnya bila call contractor, mostly chinese la kan
opkos la bahasa melayu nya tuh lambat sket nak tangkap
so kene la paham2 slow kan cara cakap tuh kalo tak lambat plak dorang nk tangkap
tapi tuh la kan, memang lah cannot help
bila dah bukak mulut, lajuuuuuuuuuuuuu je perkataan tuh keluar
ends up, orang tuh tak paham
padan muka kene ulang balik

and macam tadi, ada 1 malay guy call nak tanya vacancy for clerk of works
aku cakap la
"manager saya tak masuk lagi and saya kene confirmkan dulu vacancy tuh ada lagi ke tak can I call u back after two"

yes bayangkan aku cakap begitu dengan laju
sampai orang tuh response "hah?"
yeee dia jawab HAH
means dia tak tangkap apa yang aku a.k.a si petir ni cakap
maka sila ulang balik

lepas tuh aku fikir2, eh apsal lahh penyakit ni datang balik
rasa nak letak gam dalam mulut ni biar aku bercakap tuh ada rasa lenguh sket
baru la takde nak cakap lajuuuu je takde brek kan
heh guana ni?
penyakit yang 1 ni bila datang, nak stop tuh, payahhhhhhhhhhhh
help help help

lets klik !!

10 comments:

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

mulut orang pompuan memang cm tu kn.. hahahaha

fairus said...

SAYA PON CAKAP LAJU JUGAK SAMPAI ORANG LAIN PON TAK PAHAM... :p

fairus said...

SAYA PON CAKAP LAJU JUGAK SAMPAI ORANG LAIN PON TAK PAHAM... :p

Sinar Raudah said...

adik kita mempunyai persamaan,akak pun kalau cakap memang orang tak akan tahu hujung pangkal sebab akak suka cakap laju..kadang orang minta repeat balik sebab x clear..haha sabar je la

Hanis MY said...

comelnyaaa teringin nak jumpa lya...

Ezad Skytech said...

hee...kena slow kan sikit speed tu..kan susah bila nak ulang balik..:D

KAMIHIDUP said...

:)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

ramai kot yang cakap laju ni..tapi saya tak ..huhu...macam ustazah siti norbaiyah tu pun cakap laju kan ? seb baik kamu cakap laju tak sempotttt ....hihihih :P :P :P

wahida said...

haha...aku ada kawan yg suka ckp laju mcm ko ni...sampai satu tahap aku suruh dia repeat, dia still ckp laju jugak, aku diam je la...malas nak layan..hehe...

ct odah said...

klu ko ngn aku lg laju kan kan kan......