Wednesday, October 12, 2011

al-Hijab :sinopsis dari mata sendiri

last Saturday melaka cuti umum
well others yang cuti tuh, cuti lah
aku ni sabtu half day. bila cuti tuh, harus lah feelsss "alangkah gumbiranyaaaaaaaaaaa"
yahh over
so memang dah plan earlier nak pergi tengok al-Hijab
dunno why. sebab banyak kali tengok the making dia kat astro, macam menarik je
so ke Jusco Bandaraya lah kitaa



tuh dia. show paling awal okey
and seat yang aku pilih tuh, palinggggggggggggg baek punya
duduk tengah, and skrin memang sudut yang terbaik
tapi entah apasal hari tuh,sound dia masa mula2 yang iklan-iklan cerita lain tuh, over kuat
macam nak pekak aku. mungkin workers masih mood bantal


tunggu waiting hall bukak sambil kunyah-kunyah popcorn
Jusco Bandaraya ni tau la kan, besaq
aku bagi contoh utara dan selatan
aku parking dekat dengan main entrance di bahagian selatan. GSC plak kat utara.
kau bayangkan nak menapak tuh? semputmaknak


okey overall, cerita ni takde lah mengecawakan langsung
and tak jugak hebat sangat
tapi opinion orang lain wa tak tau la. ini opinion wa

cerita ni boleh dikategorikan best jugak
mula-mula cerita dah seram
ada sepasang hub&wife jalan malam2 nak baling kampung, lalu jalan shortcut yang gelap gila xde 1 kete pon lalu. dah lebih 2 jam dorang lalu2 kat situ je
and suddenly jumpa 1 group lelaki, yang dah sesat kat situ 4 jam, sebab nak bawak ada sorang kawan perempuan dia p berubat. kawan dia kene rasuk. kene rasuk stock yang menari2 macam tarian indon ke apa ntah nama tarian tuh
rupa-rupanya yang cerita mula-mula tuh adalah skrip lakonan, yang mana pengarah dan produser nak cari pelakon tuh, and pelakon tuh adalah Pierre Andre

Pierre Andre ni dia tak dapat feel nak berlakon filem seram ni. dia p tengok citer hantu, takde feel. pastu makwe dia, si Fathia suggest pergi dekat bangunan tinggal, pon dia pergi sorang2.siap hantu ada kat belakang lagi, pon dia tak dapat takut, sebab dia tak nampak hantu tuh

and one day, mak si fathia cakap pasal hijab.mak dia kata mungkin hijab dia tak di buka sebab tu dia tak nampak. ada orang boleh nampak sebab hijab dia terbuka

so Pierre ni pon menggagau la buat research pasal hijab la apa la. and dia sebok nak bukak Hijab
One day, dia dapat sms, alamat tempat. so dia pergi la kat alamat tuh, ada Mak Itam, kawan arwah mak dia, yang pandai nak bukak Hijab ni. Mak Itam tuh macam cakap la jugak bahaya la apa la bla2. tapi dia nak jugak. and malam tuh jugak Mak Itam tuh bukak kan hijab Pierre.

mula-mula bukak, Pierre cakap, "tak nampak apa2 pon". bangkai kan. hahaha
Mak Itam kata jangan bongkak. tuh dia. wah siap Mak Itam kata "tuh dia".kalau aku, time tuh terus pitam. haha

and lepas bukak Hijab, Mak Itam nak tutup balik. tapi Pierre tak nak. dia kata bagi dia 1 hari je, esok pagi dia datang tutup balik

so on the way Pierre nak balik rumah, kereta dia rosak plak. dekat tengah hutan tuh. so dia tinggal kereta tepi jalan. and ada 1 part, dia nak tahan kereta, nak tumpanglah. kan orang buat signage lambai2 nak kasi kereta berhenti tuh, Pierre pon lambai la. sekali ada hantu kat atas dia dok buat signage yang sama. lawak btol. terus kereta tuh tak jadi stop nak tumpangkan dia.

and dia jalan2 lagi, 1 lori kecik berhenti nak tumpangkan dia. yang bawak lori tuh si Bell Ngasri, and ada Munir (Phyne Ballerz) dengan sorang mamat indon. sumpah lawak la part ni. nak tau tengok sendiri la. dengan si Munir yang cakap besar cakap tak nampak hantu, padahal si bell dengan mamat indon tuh dah nampak. dia punya cakap besar, sekali hantu dok bertenggek tepi pintu lori pandang dia. hahahaha serius lawak.

and cerita seram dia starts aku rasa after half cerita jalan. start bila dia pergi kat bangunan tinggal tuh balik. kat situ nampak macam2. pastu dia balik rumah, lagi la macam2 perkara jadi. yang paling seram part makwe dia, Fathia tuh datang rumah malam2 nangis. padahal tuh hantu. siap dia terjaga pagi, dia tanya macam mana u masuk dalam rumah ni. pastu makwe dia pandangggg dia, and cakap, bila masa i keluar. pastu tiba2 berubah jadi hantu. terkejut siak. aku tak sempat tutup muka.haha. okey part tuh serius terkejut

ends up citer dia, pas macam2 terjadi kat Pierre, last2 dia taknak berlakon cite tuh. and dia nak p balik jumpa Mak Itam nak tutup hijab. sekali dia sampai, tengok2 Mak Itam dah meninggal. and cerita habis macam tuh.okey rasa nak marah gak la sebab aku macam, "hah??? dah habis? macam tuh je ke??" aku rasa macam tergantung je. and aku langsung tak perasan budak kerja GSC ni pergi bukak pintu. biasa kan cerita nak habis dorang dah ready kat pintu keluar. eh serius aku tak perasan. punya la kusyuk!

okey lah. aku rasa cerita ni ok. seram jugak. aku banyak terkejut-kejut je. sket2 sediakan tangan sebab nak tutup muka takut terkejut. tau lah hantu-hantu dia agak real jugak. takde lah hantu berteknologi tinggi yang merapu bagai ni

okey tuh je la eh. panjang sudah. ini bukan sinopsis lagi. ni dah macam aku bagitau whole story.hahaha

sambung koje. bye !


lets klik !!

11 comments:

miss nina said...

lya, baling kampung tu cemana? :P
adik sis kata tak best..hmm...
(jerit2 eh, seram lah tu :)

redza said...

tggu kuar kt astro first hehe

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

perghhh... nengok wayang xajak siotttt

sahromnasrudin said...

tak layan cite mcm nie huhuhhhhh

rATu kEBaYA said...

tgu citer kuar kat ABO.. hahaha..

Fadzli Amir said...

Salam...wah..tak payah tengok la rasa dah lengkap dah cerita kat sini...hehehe
Saya tak suka cerita seram ni,tapi cik wife memang suka, nanti dia mesti langgan kat astro first....

mEiZ SHA said...

cam best je?tp takot laa pulok..hihiihh

Hanis MY said...

Best la bc siap boleh imejin citer tu takyah tgk pun takpe (padahal penakut hehe)

DuniakuAbstrak said...

kwn aku ckp citer ni kelakar n tak seram

makdara TERdiva said...

kalo tidak, mesti kiter jumpa dah sabtu lepas..huhu..

next time lah :D

Dyna Yvonne said...

adik saye ckp meremang jugak die tgk.die mmg pmnt cite hntu.hihi.saye taknk tgk.penakot!