Monday, December 19, 2011

Lobak Ayam - feel master chef habissss

lama rasanya tak mem-blog- out aktiviti memasak di dapur
bila tak mem-blog-out tuh, maknanya aku pemalas nak bersilat kat dapur lah ye

ni hari ahad lepas, pengaruh master chef
dah kata mengadap master chef je sabtu - rabu
so hari tu tengok papa joe buat lobak puyuh
tapi aku koser la plak nak beli puyuh. pastu nak siang dia macam leceh je
so aku sesuka hati tukar guna ayam




oh nak resepi sila klik master chef
and refer yang nama Lobak Puyuh

ni aku buat, ikut apa yang ada dalam dapur den yo
tak ikut sangat resepi dia
and sukatan pon main ikut suka hati



isi ayam yang dah kisar
carrot + bawang merah + daun sup + cili merah
tepung jagung
teloq
black pepper + lada sulah + garam



kasi gaul semua !



bean curd skin
yang dah di rendam sampai lembut and sila keringkan guna kitchen towel



and sila buat begini
letak inti di hujung sini dan di hujung sana lekatkan dengan gam (tepung gandum + air)
gulung-gulung beliau


dah habis menggulung itu, kukus selama 8 - 10 minit


dah sudah kukus, sila goreng
dah siap goreng, potong la kecik and buat la deco aku yang macam gambar di atas sekali itteww
itu sebab aku poyo + mengada ye
konon feeling master chef abis la tu
padahal guna sos cili life je. miahahahahaha

sila try. simple dan sedap!

okey selamat mencuba. babai

lets klik !!

15 comments:

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

nampak je am sedap.. tapi makan bukannye kenyang kan.. kesdapan die pon xtau lagi cm ne.. haha

maCy said...

presentation dia even simple mmg marvelous sayang! serious :)

saffiya_aleesya @ echa said...

menarik ar resepi ni..nak buat pun senang je..bahan2 pun tak banyak ragam..ok2 aku amik resepi ni yer Lya..nak try buat ar!!!

jedi said...

rahin memasak ye...bagus...

wahida said...

maveles meletop ni...rajin ko nok...kagum!!

fairus said...

SENANG JE.. NANTI NAK CUBALAH.. ;)

sahromnasrudin said...

mcm popia goreng la dik heheheheeeee

nashays said...

nampak sedap..menggagau laa nak carik beancurd kat sini..

gadisBunga said...

kretip!


masuk masterchef musim depan eh? :D

Gadis Pantai Timur said...

wahmacam best je.nak try lah pasni..

http://sweetgurl11.blogspot.com

Ezad Skytech said...

hee..nampak macam senang je nak buat ni...

#sos cili tu..tak menahan...macam style masterchef da...:D

akubest501 said...

sehingga menjilat jari ni...hehe

miss nina said...

lya..jangan buat akak lapar sayang :P
geramnya...

mylovely-cats.blogspot.com said...

macam sedap je lya....Minta le skit..ahaks.. :-) anyway nice to sharing...

BTW kami dah follow blog awak...janga lupa follow blog kami plak ye lepas ni... :-) TQ

www.mylovely-cats.blogspot.com

Teratak Hami said...

Nampak simple dan menarik ... selalu tauhu kering tu akak buat sup jer.