Thursday, January 12, 2012

cucuq udang

assalamualaikum

baru lepas kemas meja ni. settle claim piling. lega kepala rasa
dah nak raya cina ni, bertimbun-timbun claim masuk. pitamm

ni actually menu minum petang last sunday
tapi dah jadi entry jeruk mangga ye
sebab terperam, hari khamis baru reti nak update

ni kes usha2 blog memasak
singgah kat blog potret kasih
ternampak cucur udang beliau di entry sini
harus tergoda uols. so pagi ahad tu terjah family store cari udang. nasib ada udang segar elok2. kalau ala2 ngeri je udangnya, memang tak buat jawabnya
nak pergi pasar basah pemalas okehh


buat guna tepung gandum setengah kilo je.
itu pon dapat banyak jugak. dapat la bagi makcik2 aku sekali
tengok la. elok je bulat cucuq udang macam aku kan
harus mengikut saiz tuan ok. kalau tak, tak sedap.hahaha
bahan : 1/2 kg tepung gandum, 1 sudu kecil yis, 1 sudu kecil garam, sedikit serbuk kunyit, air secukupnya


atas : yang dah siap goreng. panas2 rembat seketul. puhh sodap
bawah : bahan2 sampingan dia. yang siap di goreng. tauhu, tempe, telur rebus, fish cake dengan kentang



dah siap! susun elok2.
kuah cili tu, resepi main ikut suka hati je. janji jadi. sedap bila tambah kacang tanah tu
kuah cili : cili kisar, gula, air asam jawa. blend. tabur kacang tanah. siap !!



marah diri sendiri sebab upload di kala jam menunjukkan lagi 10 minit nak pukul 12
panggggggggg

* lapaq - lapaq


lets klik !!

13 comments:

cheqna said...

salam singgah
sini hujan je manjang..jadi bila tengok makanan of coz lapar..huhuhuhu

Teratak Hami said...

Gebu cucur udang awak ye :-) ... nasib baik bukak link potretkasih tu, kang ada akak buat ikut resepi awak yg guna sekilo tepung gandum tanpa ada penerangan bhn2 lain.

Ni kalau buat breakfast pagi2, menarik jugak.

wana yusuf said...

salam lya...
nampak sedap dan menjadikk la cucuq udang tu... tahniah...lepas ni kalau nak meniaga cucur udang pun dah boleh ni....

saffiya_aleesya @ echa said...

wah Lya..sedap2..aku suka aku suka!! memang nampak menarik cucur udang ko..pandai ar ko buat..

Dyna Yvonne said...

hoishh..sedap2.tak lame lagi mama dapat menantuuu!!!









;)

potpetmama said...

lya; mmm sedap nampaknye..mesti kalah cucur udang alor gajah tu kan..

KAMIHIDUP said...

melingkau lingkau udangnya. lapar terus.

Lya Colours said...

cheqna - saya ni hujan ke x hujan ke sokmo lapo.haha

teratak hami - hehe sorry lupa tulis full recipe. tu dah update balik

wana yusuf - insyaAllah meniaga kat opis je la kot.haha

echa - cucuq udang pineng lagi mantap!

dyna yvone - yeyeeye *gatal*.haha

potpetmama - ish xde la yg tu sangat sedap.haha malas nk ke alor gajah nk mkn cucuq tu.sokmo ramai org

kamihidup - meh dtg umah aku makan cucuq

OdahOne OdahOneBizz said...

bleh try resepi ni msk utk husband...xtaulh bleh jd ke tak...adui

Hanis MY said...

wowwiii terliur sgt2... fuhh tempe pun ado..pengsan!

fairus said...

CUCUR UDANG ALOR GAJAH... HEHE, KALAU PERGI SANA MESTI SINGGAH MAKAN..

Ros said...

Salam Lya,

Amboi besar nya udang dia...makan panas2 ni memang terangkat lah...

Lya Colours said...

odahone - try jgn tak try.simple je. bahan tak rumit

hanis my - tempe harus ada. favvy !

fairus - kat masjid tanah pon ada branch dia.x pyh p jauh2. jeje

ros - harus kak. angkat je licin. pelahap.hehe