Tuesday, February 21, 2012

mulut takde lesen

assalamualaikum


hari ni nak story pasal 1 hal kat office la. actually semalam punya cerita
semalam kan busy.kuasa nak update uols

kisah begini

ada sorang lelaki ni, namakan dia MAMAT la eh

mamat ni dia baru masuk kerja. dalam sebulan kot.
dia department designer. buat advertising ke apa ntah
design untuk brochure macam tu kot
tapi actually dia ni dari bidang animation. dulu kerja buat animation, kontrak. so dah habis kontrak, datang keje sini

tiba2 last week, dari hari apa ntah, rabu ke khamis. dia tak datang
dia inform member sebilik dia, dia cakap amik emergency leave 3 hari
ada lah hal apa ntah kan

pastu ada borak2 dengan member
member cakap dia ni actually dapat projek buat animation lah kat KL
so nak resign. tapi tak cakap nak resign. dia cakap yg 3 hari cuti tu pasal EL lah

tup2 semalam dapat tau dia resign. terkejut jugak
pastu apa lagi, si amoi p.a director pon bising la
dah lah mamat tuh ada pending job tak siapkan lagi
suka2 nak resign macam tuh kan. mana amoi tu tak berasap
tapi yang lagi berasap, dia boleh keluarkan statement "orang melayu tak bleh pakai"
hah berasap tak dengar
ni aku tak dengar secara live la
sebab si amoi ni pergi cakap kat account department, melepas geram kat department sana
yang department tu semua ca ya nun alip
aku plak rapat dengan sorang amoi kat department account tu
dia lah bagitau masa nak balik semalam

ewah2 suka je kan nak label orang macam tu
nak rasa tapak kaki ke?
sedap2 mulut mak kau punya kawan je kan nak label melayu tak bleh pakai
watdehey luuuuuuuuuuu

tapi kan. si mamat tuh pon ada salah jugak
kalau nak resign, bagitau lah elok
jangan lah suka2 je. kita ada rules. memang lah kau kerja belum confirm, tapi still ada rules.
tak leh cabut suka hati kau je kan. time nak keje, datang. dah dapat offer bagus, blah macam tu
jangan lah nak merosakkan nama dan reputasi sendiri
ini tidak
disebabkan nila setitik, rosak susu sebelanga !

apa2 pon. aku paneh hati dengan statement amoi tu
aku rasa macam nak bakar je rambut dia
hahahaha boleh?
ppffttttt



lets klik !!

14 comments:

gadisBunga said...

hmm...mmg menyirap betul kalau kite dgr sendiri label2 mcm tu dari mulut bangsa lain.

ni kalau kite boleh paham bahasa depa, ntah pebenda lagi depa kata tapi kita tak tau kan??

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

cina memang kurang ajar.. aku dah banyak kali jmpe cina bukit yg perangai sial cm ni....

redza said...

statement mintak tapak kasut..hampeh

mamat tu pon bengong jugak

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

yeee..kite bako....kite bako..hahahahha

KAMIHIDUP said...

bakar je. hahaha.

potpetmama said...

used to work for 15 years with those "Chayanun alif" mereka selalu ingat mereka bagus, kalau melayu buat salah sikit pun mereka kutuk2 dlm bahasa mereka sampai nak kuar2 gigi, tapi sebenarnya orang2 dia tak bagus sangat pon buat keja ;kalau org2 kita takde dlm company mereka,dan bantu mereka, ingat bisnes mereka semua boleh jalanke..cuber tanye mereka..jarang ada company "Chaya nunalif" yg appreciate malay staff!

mysara said...

amboi bahasa dia....

saffiya_aleesya @ echa said...

standard laa tu Lya bila ko keje ngn cina ni..nak berkawan ngn diorang ni kena ada petua..baru leh rapat kalau tidak memang diorang akan perlekeh kita laa..

LYAfrina said...

alahaiii...
indahnya bahasa tu..
huhu... tp kalo tokey cina mmg suka ckp lepas j kan.. tp ada gk sesetengah y bbudibahasa..

sahromnasrudin said...

perghhh.. la nie isu2 mcm nie semakin kuat diperdengarkan huhuhhhh

fairus said...

SUKA-SUKA HATI AMOI TU KATA ORANG MELAYU TAK BOLEH PAKAI!!! LAIN KALI BERITAHU SAMA DIA, MELAYU-MELAYU JANGAN SEBUT HA...

rATu kEBaYA said...

akak klu dengar statement mcm tu menyirap jugaklah.. sebabkan sorang habis sebangsa dapat kutukan.

Ezad Skytech said...

amboi..banyak cantik dia punya bahasa kan...

Teratak Hami said...

Panas jugak hati dengar statement amoi tu ...!!! Tapi orang kita jugak hal, camne tu???