Sunday, May 6, 2012

chef at home part 2

assalamualaikum

hari ni tugas I adalah menjadi chef pengganti
sebab chef utama (mama) keluar dengan baba and adik bujang. pergi berubat tangan baba
so I just stay at home, masak sebab ada busu and family datang
diorang datang and mandi laut, so I tinggal seorang diri di rumah
pergi family store beli ayam and sayur2
sebab terasa nak masak sup ayam
memandangkan hari ni hujannnn, so adalah best sangat kalau dapat makan sup2 ni


by 1pm ++, dah siap terhidang.....
I masak sup ayam, sayur campur dan sambal tenggiri
telur asin tu mama buat. itik dia subur btol bulan ni asik bertelur je
penat dah nak makan sambal telur itik, so decide to buat telur asin. super nice....
dan ulaman kacang botor.




sup ayam campur carrot dan kentang
tabur daun sup, hirup suam2 panas tu, fuhhhhhhhhh
psiko gila tulis. hahaha
nak resepi ke? tak payah lah kot. google je bersepah resepi
I punya ni resepi suka hati campak2 sendiri namanya




then masak sambal ikan tenggiri
besar ikan ni, ada besar tapak tangan aku kot




sayur campur. tumis bawang putih yang di ketuk2, masuk carrot, baby corn, kacang buncis, peas, cendawan, dan tempe yang di goreng dulu. masuk garam, white pepper. siap !!! best best. mak mentua lalu buat2 tak tau ye
hahaha buruk perangai LOL

ye ini blog 90% berkisar makanan
harap bersabar. haha



lets klik !!

14 comments:

CikZaitul said...

salam perkenalan..
errmmm.sedapnye resipi simple ni kan..minat memasak ke..samelah saya pun minat memasak gak..tapi tgk mood jugak..hihihihi

jum la singah-singah kat blog saya ek..thx..

ainnoraini said...

Menarik nnpk sedap jer sup tuu.. Mmg sedap kalau hirup masa panas suam2 gitu...

fairus said...

SUP AYAM YANG TAK MENAHAN TU... I LIKE... :)

fairus said...

SUP AYAM YANG TAK MENAHAN TU... I LIKE... :)

gadisBunga said...

nampak ulam! nampak telur masin!

gila ah!

wahida said...

oh, telur masin....
ko bikin aku gerammm je tgk ko...

♥ Elin ♥ said...

hmmmm sambal...pantang nampk sambal nih sedp jer tgk tuh. :)

Cik FaRiZaM said...

semua luak sedap...telur masin tu ...perghhhh kegemran :D

miloais milo said...

menarik lah sup uols tu!
sambal belacan mana beb??? :O

sahromnasrudin said...

sy suka ikan tenggiri..goreng mcm tue pun sedap..ikan tue sgt berlemak tetapi bagus utk kesihatan

LYAfrina said...

yumm..yum... sedakkkknyerrrr. suka mkn sup..kalo asya, suka sgt la leh mkn sup ayam ni

Ros said...

Assalamualaikum Lya,

Perut Kak Ros dah berbunyi la pulak bila tengok menu Lya ni he.he.he....

nur anis said...

sup tu memang favourite saya..terus rasa mcam nak makan sup je balik ni..huhu

siti kektus said...

bestnya reti masak2. :))