Tuesday, May 22, 2012

geragau yang yummehhhhh

assalamualaikum


rasakan entry aku asek la pasal masak/makan je
well itu adalah simbol blog ini ye. mihmihmih

oh ye. last week baba bawak balik geragau
banyakkkkkkkkkkkkkkk. serius banyak. 1 plastik merah tu
nak buat apa banyak macam tu. ingat kami ni meniaga cencaluk ke
werk! I tak makan cencaluk ye walaupon org melaka
belacan makan. hihiihi

so dah agak beberapa hari dalam fridge tu, takde pon inisiatif dari ahli rumah nak utilize kan geragau tu, so baiklah aku make a move. hahahaha
tak senang hati okeh tengok geragau tu tak bersentuh

so mari kita godek cekodok geragau. yahoo !!!!!



inilah dia star itu. encik geragau.
eh selain cekodok, geragau ni boleh di masak apa je???



tepung gandum + geragau + bawang besar + cili kisar + air + garam


bancuh lah ia




gorenglah ia



dan makanlah ia !!



lets klik !!

19 comments:

potpetmama said...

lya; wah geragau is my fav. buat cekodok ke buat telur dadar ke..eh da musim ke..ni kena g beli..ayah lya beli katner..pengkalan balak ke..klebang..pantai kundur?

gadisBunga said...

1 cekodok ada dalam 50 ekor udang tak? hihihi~

wahida said...

sedapnyaaaaaaaaa....
rajin ko masak....i like!!

oya said...

kite pun x mam cencalok..

miloais milo said...

iols tau apa itu geragau... tapi tak penah lagi guna dalam apa2 masakan...
kecuali geragau yg dah jadik belacan...
ehh.. belacan orang buat dari geragau jugak kan??? :O;P

Teratak Hami said...

rajin Lya start the move. Lpeas ni nak masak apa lagi ???

pena rozie said...

banyak nyer udang... Mesti best cengkodok tu...

redza said...

sedappppp!!!!!

Munnafendy said...

1st time tgk geragau fresh! selalu dh jd udang kering peket2 :p

rATu kEBaYA said...

lya... kat sini susah nak dapat udang geragau tu.. klu dapat pun dah siap jadi cencaluk atau geragau kering jelah... tak pernah dapat yg fresh mcm ni.. adoi... lya dah buat akak mengidam ni...

sarah mohamad said...

Tak pernah dengar pun geragau tuu, heheeh rupanya yg letak dlm cencaluk tuu heheheh baru trahuu =P

fairus said...

SAYA TAK BOLEH MAKAN JEMPUT2 GERAGAU.. MEMANG SUKA, TAPI KALAU MAKAN, MESTI LELANGIT GATAL.. TAK PASTI KENAPA.. MAKAN SAMBAL BELACAN KE, ATAU LAIN2 BENDA GATAL, TAK GATAL PLAK..

DrSinga said...

geragau fresh!!!!!!!

hitam hitam lagi mata dia!!

saffiya_aleesya @ echa said...

wahh fresh laa geragau tu..putih bersih jer..aku pernah makan kerabu geragau time pergi umah member aku..mak dia buatkan sedap gak!!

LYAfrina said...

geragau????
udang ke??? mcm udang

ZYASH said...

Wah...cedapnyer geragau....yummeh...

Uncle Jonni said...

geragau... pernah tgk... x pernah mkn... huhuhu..

yg dah buat belacan tu hari2 mkn.. huhuhu

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

tak pernah lg akak jumpa geragau fresh ni... bestnyerrr....

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

sedappppppp o.k