Thursday, November 1, 2012

Sambal Daging Petai

Assalamualaikum

Boring plak tiba2 ni. So mari up 1 entry
Resepi lah ye. Saje sharing is caring. Padahal semua orang tau buat sambal kot. hakhakhak




aku masak biasa lah. bahan main campak2 je. tapi ni aku try agak2 la ye sukatan nya. kalau uols nak try, boleh guna idea campak2 ni. biasa masak mesti pandai agak kan

Bahan:

Daging - aku guna dalam 1kg lebih sket. *daging tu aku empukkan dulu. rebus dalam 1jam ++ *
Bawang besar + bawang putih - aku guna yg dah siap blend punya. dalam 2 sudu besar 
Cili kisar - 4 senduk nasi
Stok daging - agak2. aku guna dlm 2-3 senduk sebab tak nak cair sangat
Belacan - aku guna belacan serbuk yang dah siap bakar punya. dalam setengah sudu besar
Asam keping - 2
Petai - aku guna 2 papan. dah ada 2 papan je. kalau ada lebih mau berlambak aku letak
Garam, gula.

Cara:

Tumis bawang2 sampai naik bau. Kemudian masukkan cili. Masak sampai cili garing ye. Kalau tak garing, nanti rasa mentah dan pedas sangat. Lepas cili garing, masukkan stok daging. Adjust ikut suka uols. Nak cair, letak lebih. Pastu masukkan belacan, kacau2. Masukkan daging, petai dan asam keping. Perasakan dengan garam dan gula. Adjust2 rasa. Siap!

Selamat mencuba. Aku makan pagi tadi, sambal daging ni dengan ketupat lebih raya hari tu. haha oh lazat!



lets klik !!

14 comments:

JaSSNaNi said...

apaaaaaa... >muka tercengang ni< blom penah lagi tengok resepi camni.. kolot tul nani.. 1st time ni.. jakun tau... kalau camni petai sambal daging.. mau bertambah2 nasi.. sedappp tuuu!!

redza said...

aku tak mkn petai hhuhuh

wahida said...

phewwwwwww...sedapnya...

4feet8 said...

ok..nak salin. rasa nak try buat..hehe..terima kasih, share..

Knor said...

enaknya....makan dgn nasi panas.uummmph

ainnoraini said...

boleh try nii...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kreatip! akak pon lom penah campur petai dlm sambal daging... tp akak mmg suka mkn daging masak sambal merah2 gitu... tp abg akak kureng sket.. dia lebih suka masakan yg letak kunyit2 je.. hee..

Munnafendy said...

pergghhh sedap3...sbb pakai stok daging. mesti terasa kuahnye tu.ade petai lagi....feveretttttt

Ros said...

Assalamualaikum Lya,

Yang ditunggu tunggu dah dapat,terima kasih ya Lya kongsi resepi...eeemmmmm sedapnya,boleh la Kak Ros try resepi ni...daging pun ada lagi,petai pun ada he.he...menu Kak Ros mlm ni lah nampak gayanya....

fairus said...

ALAMAK AII.. PETAI. LARIKK...

oya said...

kelaparan pulak tgknya..sambal sodap..

Dr Singa said...

kuali turun temurun kah itu!?
:)

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

fuhhhh lapar plak dibuatnyerr...

balik ni..nak request kat emak.. suruh masak sambal petai laaaaa....

Tihara said...

as salam

nice recipe ni..daging + petai..nice nice :)