Wednesday, June 19, 2013

we have been attacked by the jerebu !!

Assalamualaikum

Weh as you all know, Melaka dan beberapa buah negeri lain kene attack dengan jerebu !
Jerebu yang urghh, seriously bangun pagi je dah bau asap
Ku ingatkan makhluk mana bakar sampah pagi-pagi kan
Lepas tu matahari pagi pon kelam je
Rasa macam this week memang teruk la, especially hari ini
Aku sampai kerja around 8am ++ gitu, office aku kan menara 8 tingkat. Memang dari jauh dah nampak kelam je office. Depan office pulak hotel, pon kelam je dari jauh

Tadi naik tingkat 8, saje menggedik nak tengok suasana sekeliling, memang gila jerebu la. Banyak bangunan tinggi suram kelam je. Menyesal tak bawak phone naik, kalau tak amik gambar boleh show kat sini kan

Macam pagi tadi sampai, keluar je kereta, aduhai bau asap jangan cakap la. Patut la ramai yang naik motor aku nampai pakai mask. Everyone wearing mask now. Ye sebab bau asap bukan main

Ni kat dalam office pon bau asap ok. Aku confuse aku kerja pejabat pemaju ke kilang buat arang ni
Kalau keluar kat lift lobby bau asap jangan cakap la. Ni sebenarnya ada kebakaran besar kat mana hah? Sorry aku dah beberapa hari tak tengok berita hahaha



ni pemandangan dari second floor. tengok tak nampak laut sudah. sedih betol
by this time aku menaip ni, semua orang mengeluh "haihhh bau asap lah !"

sighhhhhhhhhhhhhhhhh

pesanan penaja:
- banyakkan minum air masak
- kurangkan aktiviti luar
- kurangkan minum ais
- kalau perlu, pakai mask

okeybai


lets klik !!

15 comments:

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

Kebakaran kat Negara Jiran (Indon) huhuhu...kat KL pun Jerebu gak tapi tak teruk sgt ....masih terkawal ...

Dr Singa said...

kat Kl ok lagi...

nur anis said...

Jerebu kan....sama lah kat kl ni

Kakzakie said...

Memula tempat kakak ni macam ok tau tapi semalam dah macam kat Genting Highland pulak tapi pagi ni kurang sikit..

Ratu Hatiku said...

Samalah kt KL tp xdelah teruk sgt..

NM03 said...

ye la.. skang ni asyik haus je

Mysara Ab Rahman said...

wah...ofce akak dkt ngn laut ke? bestnyer!! mai klu dh nmpk putih je tu tau la tu jerebu...

redza said...

masalah yg tak pernah selesai..tiap tahun ada je jerebu

Amalina Hussain said...

fuh...bahaya ni..

Qashmere said...

Risaunya dengan keadaan macam ni. Sumatera bakar hutan sesuka hati..jejaskan kualiti udara negara lain.

Knor said...

org seberang punya angkaralah ni...malaysia ni patut2 le buat sesuatu..

sama je tiap thn..

YanaUjang said...

truk jugak jerebu kt melaka eh..kl tpt aku, bangi-kl oke lg...awan masih cerah..ecehh :)

wahida said...

nak bercuti hujung minggu ni pun tak senang hati...terus cancel booking...huhu..

geram je kat Indon ni tau...grrrrr...

ika sulaika said...

dekat johor pon sme ! ary ni ika ada sukantara dekat skolah so outdoor lah . tngahari kt pdg mcm wktu pagi ! serupa je mcm embun tapi jerebu tebal !

fairus said...

PESANAN PENAJA YANG TERAKHIR TU PAKAI MASK KE PAKAI MASAK? NAK MASAK APE? HEHEH