Monday, July 1, 2013

Kenduri sempena menyambut Ramadhan

Assalamualaikum

Sabtu lalu 29 Jun selamat sudah kenduri yang diadakan di rumah kami, kenduri sempena menyambut Ramadhan yang di jangka akan tiba next week
Saudara-mara by Friday dah ramai balik. Walaupun tak semua balik, tapi yang ada dah cukup meriah. Sebab family kami ni ramai, even tak semua balik, yang ada pon cukup memeriahkan dan membantu. Alhamdulillah

So seperti biasa, takde catering nya. Semua pakat masak sendiri. Gotong-royong. Pinggan mangkuk periuk belanga bagai semua dah bersihkan awal-awal. Jumaat malam dah kecutkan itik, untuk buat kari itik esoknya.

Tukang masak adalah mama, cik ton (mak saudara), kak roza & kak yana. Kak roza dengan kak yana tu sepupu kami, anak arwah mokteh.  Dia memang meniaga. Tu kira ketua chef kami. mihmihmihmih

Early saturday morning semua dah bangun. Siapkan masak. Kemas rumah. Siap goodie bag. Dalam goodie bag ada kurma 1 kotak, air zam-zam sebotol dengan buah lai madu. Kenduri start dalam pukul 12 tengah hari

Silalah layan pic. Aku dah combine kan. Nak upload satu-satu boleh pitam banyak




atas: baba dengan sepupu punya mak mentua & ipar
bawah kiri: goreng ikan keli nak buat masak cili padi
bawah kanan: kak roza tengah masak lemak kubis




atas: kak roza chef keluarga. 
bawah kiri: baba the tuan rumah
bawah kanan: anak-anak buah wrapping mangkuk berisi sambal belacan dengan sambal tempoyak





atas kiri: sepupu
atas kanan: cik ton (mak saudara) tengah masak serawa durian
bawah: timbunan periuk belanga 



atas kiri: anak buah
atas kanan: sepupu sepapat
bawah: sepupu sepapat




atas kiri: new baby in the family 'Akif Aiman
atas tengah: yours truly and baby akif
atas kiri: mummy and sister nonot
bawah: anak-anak buah




atas : buahan dan kuih-muih
bawah: kawasan rumah dah siap nak menerima tetamu masjid/surau





atas kiri: ruang tamu tempat tetamu nak menjamu selera
atas kanan: kak long dan dedulang hidangan
bawah kiri: dulang-dulang hidangan dah siap
bawah kanan: cikton penjaga periuk kari itik hehe





tetamu-tetamu menjamu selera





set hidangan






signature dish: kari itik dan sambal udang
itik dari reban weols. sembelih 10 ekor



ikan keli cili padi dan masak lemak kobis




random




 random

I love my family ^_^


lets klik !!

12 comments:

Knor said...

lauk lazat2 ni...tak jemput knor pun...kari itik..beli itik kat mana lya...bela ke? tak pernah mkn itik..

kalau tak tahu itu itik mungkin knor mkn...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

alaaaaaaaaaaaaaa... tak jemput pun? mih..mih...asyik tengok kari itik kat sini ..ble la dapat merasa ? nanti wat open house raya jemput ler kite? (hahahaha... giler la....tak malu sungguh!!!)

Kakzakie said...

Lazat! meriah! mesra! keluarga gembira! itu yg kakak nampak. Tumpang seronok dgn paparan yg Lya tunjuk.

Mysara Ab Rahman said...

wah3..meriah n sedap2nyer...aah puasa xlama g je..fmly ktorg lum wt g

Ratu Hatiku said...

Wah!!! Seronoknya bila pakat2 tolong.. dpt lihat kemeriahannya.. tgk lauk tu terliur plak..

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

meriahnyer...menunyer tu semua sedap2 tambah nengok ikan keli cili padi & masak lemak kobis t u..

JaSSNaNi said...

meriah sangat... terasa bahang ramadhan.. semoga ramadhan kita kali ni lebih bermakna dari sebelumnya..

redza said...

kari itik, ikan keli sedap weh! peberet aku tu

Anak Pak Muin said...

selamat menyambut bulan puasa :)

fairus said...

DALAM BANYAK2 LAUK, SAYA IDAMKAN MASAK LEMAK KOBIS.. PEKENA DENGAN SAMBAL BELACAN, PERGHHH..

fairus said...

DALAM BANYAK2 LAUK, SAYA IDAMKAN MASAK LEMAK KOBIS.. PEKENA DENGAN SAMBAL BELACAN, PERGHHH..

Azian Elias said...

Bestnya lya..mcm2 food. Family u maybe sama like my family..ramai..plus kitarang suka makan...Alhamdullilah majlis dah settle kn...selamat sambut pose ye..