Monday, October 28, 2013

Sicilian Orange Cake

Assalamualaikum

Hari ni nak share resepi sicilian orange cake yang aku buat last week
This is the best orange cake I ever baked so far. Very orangey. Tapi icing aku tak buat. Manis kot. So makan gitu je. Itu pon dah okey

Sicilian Orange Cake



Ingredients
250 g lightly salted butter, at room temperature, plus extra for greasing
250 g caster sugar
4 medium eggs
1 1/2 tsp finely grated orange zest
250 g self raising flour (i used plain flour and add 1 tsp of baking powder) 
85 ml freshly squeezed orange juice


For the icing:
125 g icing sugar
5 tsp freshly squeezed orange juice


Method
Preheat the oven to 170C. Grease and line a 22-cm clip-sided round cake with non-stick baking paper.

Using an electric whisk, cream the butter and sugar together for 4-5 minutes until very pale. Beat in the eggs, one at a time, beating very well between each one, if necessary adding a spoonful of flour with the last egg to prevent the mixture from curdling. Beat in the orange zest. Add the flour all at once and mix in well, then slowly mix in the orange juice.

Spoon the mixture into the prepared tin and bake on the middle shelf of the oven for 45-50 minutes or until a skewer, inserted into the centre of the cake, comes out clean. If it starts to brown too quickly, cover loosely with a sheet of lightly buttered foil.

Leave the cake, in its tin, to cool on a wire rack, then carefully remove the sides and base of the tin and peel off the paper. Put it onto a serving plate.

For the icing, sift the icing sugar into a bowl and stir in the orange juice until you have a spreadable consistency. Spread it over the top of the cake, letting it drip down the sides, and leave to set. Serve cut into slices, and store any leftovers in an airtight container.






suka tepi-tepi kek tu garing sket. kek ni tak muak. sesuai la untuk tea time kan. kek ni simpan dalam bekas kedap udara tahan jugak dalam 5 hari gitu. InsyaAllah kalau di simpan dengan baik, mesti tahan lama

So, selamat mencuba ye. Happy baking   "^_^"



lets klik !!

20 comments:

redza said...

sedapnya!

Acik Erna said...

assalam lya..acik memang suka kek oren..tapi aak2 tak mau pulak..pandai sangat nak memilih..tu sebab acik jarang sangat buat kek oren

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

nyum nyum... moon pon suka bahagian tepi..kerak2 tu... yg tu paling sedap.. hehehehe

Shark Kay said...

hoho..
tgk gambr dh boleh bau buah oren nie..
sedap tu..

Kakzakie said...

Lya macam hubby kakak suka kek atau bingka bahagian yg tepi-tepi. Keras-keras dia suka:)

Knor said...

bestnya pndai lya buat...

yummy..

JaSSNaNi said...

akak pun sua bahagian tepi tu sebab crispy.. makan time panas2 tu lagi sedap.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

hmmmm.. nampak sodap!
rasa mcm akak pun patut buat kek oren sbb ada buah oren yg tak abis2 lg dlm esbox... kalau dibiarkan rasanya lama2 terus mengecut camtu je... hehe..

oya said...

sedapnya..nak!!!!!!

gadisBunga™ said...

mmm..ok. nak teraiiii!!!

LYAfrina said...

nmpk sedap &menarik

fairus said...

NAMPAK MENARIK...

NM03 said...

ahkak tak rajin la dek. kalu buat tu biar lebih skit naa... kasi pos sama ahkak tahu... hehehe

EZAN IDMA said...

nampak sedap gila. dh la tengah laparrrr

Teratak Hami said...

Adik Lya, rajinnya membaking :-) Nanti hantar kat ofis akak skit ye

adrianna syaz said...

Wah..kek oren..kegemaran ni..apa yg sitrus2 ni mmg sya suka..leh try resipi ni nnti ni... :)

Chenta Ummi said...

pregnant ni sume nampak sedapp.. tapi kerajinan nak buat tu huhuhu :) nyum nyum

dilaella Ella said...

Assalam, nampak sedap kek oren tu. :)

Afasz said...

nampak sedap je kek ni. yummy., dah bis pantang nnti nak p makan kek besday sy :D

Lia Ilnia said...

Saya bila buat kek asyik tak menjadi. Sedapnya.. sy suka makan kek macam ni.. nyummyyyyyy.