Monday, December 30, 2013

Hokkaido Trip (Day 2) - Jigokudani (Hell Valley) and Bear Ranch

Assalamualaikum

Sambung entry Hokkaido.
So hari kedua, check out hotel Noboribetsu Mahoroba pagi tu. 
Sepanjang kat Hokkaido ni, tiap-tiap pagi ada morning call ok. Jangan harap nak dapat bergolek lama-lama
Biasanya morning call at 6.00am. So bangun lah bersiap nak check out menuju ke destinasi lain

So pagi tu bangun bersiap-siap
Aktiviti day 2 adalah :

  • pergi Jigokudani (Hell Valley) - kat sini ada columns of steam yang keluar dari celah-celah batu
  • Bear Ranch - tengok beruang Hokkaido
  • Mt Usuzan - naik ropeway pergi atas Mt Usuzan
  • Lake Toya - a volcanic caldera lake
  • Rusutsu Ski Resort - main ski (tak main pon. own expenses kalau nak main). main snow. tido 1 malam kat situ

So pagi tu breakfast dulu kat hotel. Kat hotel ni roti dia sedap-sedap. Rasa nak tapau masuk beg je haha




croissant tu sedap sangat. roti tu pon. pastu aku repeat makan roti lagi haha. tu telur separuh masak. makan sket je. sebab takde kicap kipas udang kekdahnya. steam broccoli, steam potato. ikan sardin. omelette.




favs breakfast kat sana. bubur kosong. makan dengan ikan sardin ni. aku hancurkan ikan sardin ni. best gila kau. tiap-tiap hari breakfast aku makan benda ni. orang jepun mesti tengok pelik, orang ceruk mana datang makan benda cenggini ni hahaha




dah siap breakfast. masuk luggage dalam bas. amik gambo jap. sejuk gilaaaa pagi ni. hari kedua, aku pakai 4 lapis. dah macam beruang aku rasa. tebal semacam je kan. long john + cotton inner + shirt + sweater. hihihi



orang jepun ni memang comel la. kan banyak bas apple vacation ni. apple punya bas je aku rasa dah 5-6 bas stay sini. so pagi tu semua nak check out, orang management hotel siap keluar, say goodbye, siap lambai lagi. comel comel


First Destination - Jigokudani (Hell Valley)



ni lah Hell Valley nya. ni je lah 1 pic kat sini. sebab aku tak tahan bau dia. hahaha.terus turun. amik gambar sekitar



dengan kak Sandra




apa tulis jadah haram tak paham haha



sejuk sejuk sejukkkkkkkk



tangan aku yang belang - belang tu pun dah macam beruang aku tengok



kat sini bau macam belerang tu kuat sket. seksa btoi. nasib baik scenery lawa



aku ni, tempat yang orang tak p la aku ajak dorang p. haha. orang lain sume sebok p kat valley tu. takda maknanya aku nak p situ. sakit hidung. baik p berangan modellss kansss



suka tangga kayu ni



eh tetiba rasa artisitik sangatttt hahaha




lori jepun ni comel btol. kecik je



tak habis-habis main hembus mulut. jakun kekdahnya




takut nak duduk. patah kang, sia-sia hahahaha




us !



ni actually parking area Jigokudani je haha



see. signboard punya comel. pakai kayu2 je. 




seketol di situ




tractor sodok snow comel. siap rantai roda lagi hahaha



pokok apa ntah, tak tau. beranting gitu je. cantik pulak


Dah settle kat Jigokudani, gerak pergi Bear Ranch, dekat dengan Mt Usuzan
Bear Ranch ni biasa lah, ada beruang Hokkaido. Tapi, silalah pakai mafla tutup hidung anda. Bau taik si beruang ni, 'wangi' sangattttttt



beruang ni, boleh lambai-lambai. haha comel. lambai mintak orang baling epal. so beli epal dekat entrance, baling kasi dorang ni. memang tak la aku beli hahaha



pemalas nak jalan. so duduk situ melambai je la dia ni



tengok taik dia sepah-sepah. dah la sejuk, bau taik dia kan 'wangi' sangat.rasa nak migrain di situ ye



tiba-tiba ada sekor show off kat atas tu hahaha



bos dengan anak dia




kat entrance Bear Ranch. comel kan. ye tau patung tu la. bukan iolsss



depan kedai souvenir. tak beli apa pon. mahai nak mammmm. kuasa akak


to be contined... Mt. Usuzan and Lake Toya



lets klik !!

24 comments:

- said...

wahhh giler syok sejuk2.....

Fazleyatul Aini said...

syok jugak la tp keras kejung muka sebab sejuk sangat

Knor said...

Dh pergi ramai2...bgitulh lya..kg terlps plk trip nk jln2..
boleh thn pemls beruang hokaido ye..

NaNa said...

bestnyer main salji.....jelous lak tgk hehehe...salam perkenalan.. :)

Fazleyatul Aini said...

haah pemalas beruangnya. duduk melambai je

Fazleyatul Aini said...

ala jgn ckp jeles huhu. nanti ada rezeki awak mesti dapat pergi jugak
salam kenal too =)

Cinta Cinta said...

next.............. nak gambar banyak-banyak.. bestnyer..

Roha said...

huiss lya bestnya akak menatap setiap moment yg ada kat pict lya tu..kejung ea lya kena salji tu hehe..
balik malaysia kompom kejung kat muka tu cairkan haha :D

Fazleyatul Aini said...

kejung la jugak. blk msia kulit pon menggelupas huhu

asyifa mustaffa said...

Syok weiiii....siap bole pgang salji tu...😊

Fazleyatul Aini said...

alhamdulillah merasa la jugak hihi

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

bestnyerrrr... seronok dpt tumpang tgk keindahan alam di negara org....
dpt bygkan kesejukannya tu.. akak masuk rumah 4 musim kat bukit cahaya tu pun tak tahan dok dlm tu 10 minit je pun.. huhu..

redza said...

nasib baik tak meletup volcano tu

Fazleyatul Aini said...

tu la kak sejuk tak tahannn

Fazleyatul Aini said...

woih sengal

fairus said...

AGAK-AGAKNYA TERASA NAK PERGI LAGI TAK KAT SANA?

adrianna syaz said...

Seronoknya men2 salji..hehe..takpela..sya kt sini..mkn ais batu..nk try hembus2 bg asap keluar..ngeh2.. :D

Fazleyatul Aini said...

nak jugak. tapi memang tak mampu la. huhu

Fazleyatul Aini said...

haha boleh nanti kita try sama2 heeee

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

Bear tu comel.....tapi takut la...macam besar sgt nak polop2 pun...hahahhaa (nak mati peluk the real bear) ..hihi

gadisBunga™ said...

tak sama pun macam beruang kat gambo bawah bawah tuh!!! ko tipuuu!!!!

YanaUjang said...

smartnya bos ko! ahaha~

tgk bear tu best..terbyg bwk ank aku mesti syok tgk bebear..bebear..ngee~ :p

catz said...

Hi Lya,

nice writing..i love to read..memang ada plan nak ke Hokaido.
Please keep writing and share experience ye..

salam kenal,
catz miow

JuadahMalaysia said...

Ni bercakap keluar asap lah eh...?