Wednesday, December 25, 2013

Kami dah pulang !!

Assalamualaikum

Alhamdulillah dah selamat pulang bercuti. Hokkaido was really really really fun, and cold !!
Masa aku pergi, suhu paling rendah ada 1 hari tu, -4c. Bergetar gigi bagai. Keras pipi. Ni pon dah menggelupas muka. 

Apa yang saya dapat simpulkan tentang Hokkaido:

  • sangat sangat sangat sangat sejuk 
  • breathtaking scenery
  • menu almost ketam. Hokkaido memang sinonim dengan ketam yang fresh dan sedap
  • famous dengan chocolate Royce
  • mahal ! keychain kecik-kecik tu pon nak 10 hengget malaysia. pitamss
  • beruang
  • snow !!!!
Trip 6d4n yang sangat sangat sangat seronok ! Sepatutnya fly balik ke Malaysia 22Dec tu. Kuasa Allah, 22Dec tu snowfall. Pagi tu snow tak lebat. Syok la main snow kejap depan hotel. After check out hotel, pergi Outlet Mall, snow makin lebat. After Outlet Mall, terus pergi Chitose Airport. Check in luggage semua, tengok makin lebat je snowfall ni. Akhirnya, setelah duduk dalam flight almost 7h, 2 kali take off trial, tower tak benarkan fly sebab snow lebat sangat. So delay. Duduk lagi 1 hari kat hotel. Then 23Dec tu tengok snow turun lagi, tapi tak lebat dah. So flight 3pm. Tapi delay to 5pm baru officially take off. Sampai KLIA, almost 12am. Alhamdulillah. Aku bawak balik beribu kenangan yang tak dapat dilupakan. Betapa cantiknya muka bumi Hokkaido ciptaan Ilahi. Subhanallah sangat sangat cantik. Semuanya tersemat dalam ingatan. Kalau orang kata, hatiku tertinggal di sana, aku ni bukan setakat hati. Jantung, limpa, usus semua tertinggal kot. Hahahahahaha

Ni antara tempat-tempat yang aku pergi. Entry penuh menyusul kemudian




Noboribetsu




Jigokudani (Hell Valley)



active volcano at Mt Usuzan




scenic view from Mt Usuzan



volcanic caldera lake, Lake Toya




Rusutsu Ski Resort



snowmobiling in the snow hill, Rusutsu




Otaru Canal




Shiroi Koibito Park




Hokkaido Shrine




Kitanogurume



going up to the hill with cable car, Okurayama - Olympic Ski Jump place 




Sapporo TV's Tower - Odori Park




Royton Sapporo



snowfall - Rera Chitose Outlet Mall





lets klik !!

16 comments:

paridah said...

salam kenal...jln2 sampai hokkaido yer..

redza said...

wow! best2

Kakzakie said...

Bestnya lya... pergi tepat masa winter pulak tu..
Kakak suka tengok gambar semuanya..

zacky786 said...

huwauuuuu !
siyess besttt .
untung laa dpt jln2 tgok negara org ..~

asyifa mustaffa said...

Bestnya...sy ni jln dlm Msia je la...bila ler nak ke Jepun nih!
negara idaman tu...:)

JaSSNaNi said...

fuhyoooo... bestnye hokaido time salji.. ada makan kekapis tak? hmmm nyam nyam...
syok ar main salji ek..

fairus said...

JELAS TERPANCAR KEGEMBIRAAN DI WAJAH AWAK.. SERONOK LAH DAPAT BERMAIN SALJI.. SAYA PERGI SNOW WALK KAT I-CITY PON TAK TAHAN SEJUK.. :)

Knor said...

Knor dh masuk sini smlm, tapitk sempat nk drop komen...

mengigil nmpk tu..

tumpang seronok jelh..

Afasz said...

seronok nye. sy lom ada rezeki nk p negara org lg. insyaAllah satu hari nnti

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

best sgtttttttttttttttt..tempat2 tu nampak cantik..terus excited nak tunggu next update :)

Dr Singa said...

pehh !!
berhasap mulut!!!!!!

Cinta Cinta said...

bestnyer lya... snow.. snow...

- said...

waaaaaahhhhh...bestnyer....bestnyerrr

Roha said...

hai lya samat balik kampung :)
wah bestnya lya dpt pi jepun..nice semua pict. lya kat sana jeles akak tau..:)

YanaUjang said...

oiiiiiiiiiiiiii cpt upload entry penuhhh!! cita setiap tpt ko pi..gbr mesti tepek byk²!! dpt cuci mata pon jadi laaa...huahua :p

atai said...

Tahniah...!! Memang menarik tempat ni...bukan tempat yang tipikal orang kita nak melawat..... gambar2 pun menarik & chun. Cuma banyak sangat ni... tak sempat lagi nak layan semua....