Monday, January 13, 2014

Hokkaido Trip (Day 3) - Otaru Canal, Otaru Street, Shiroi Koibito Park

Assalamualaikum

Hehehe sorry. Banyak lagi tak cerita pasal trip hari tu. Rasa kan lah tak henti-henti aku update
Minta maaf lah kalau dah muak. Apa nak buat. Online diary kekdahnya

So selepas Snowmobile tu, lunch, then terus gerak pergi Otaru. Otaru ni pekan kecil je. Tapi pekan dia tak sama la macam pekan kita kan. Pekan dia dah macam bandar jugak la. Destinasi seterusnya, Otaru Canal. Dia macam tempat yang romantik la. Ala-ala venice kekdahnya, tapi takde la sampan tu hahaha

So sampai, turun kejap je, amik gambar, sebab sejuk berangin tak tahan. 



inilah Otaru Canal




penulis dan kawan-kawan beliau. hakkk geli aku menggelarkan diri ini penulis




penulis memang kecoh sket



penulis dan kawan-kawan dan baju hitam ala james bond tu Kenro, tour guide



4.1c. Tak payah peace sangat padahal tangan kejung tak pakai glove



Selepas mengambil beberapa keping gambar skemanya ayat, kami semua menuju ke Otaru Street
Sebuah jalan yang terdapat berbagai kedai menjual coklat, kek, pelbagai hiasan rumah, cenderahati, dan berbagai lagi




Jangan nak buat macam negeri sendiri. Sila tunggu lampu hijau pejalan kaki menyala ye




first kedai, cokolat !!!!




Le Tao namanya



dah rasa yang tester tu. sedap woih. tak manis sangat 



so beli 2 hihi




kedai apa tak tau








kedai ni macam jual hiasan rumah yang dibuat dari kayu. macam ukiran la




sepanjang Otaru Street



dan kedai kek ! kedai kek ni yang famous la kat Otaru



oh om nom nom nom



phewww nampak tempting btol kan. tapi tak beli pon -_-




yang gulung - gulung tu lah kek. kek yang famous kat Otaru ni




barang -barang dalam Raku Raku ni semua mahal- mahal !! Pitamsss tengok




dah puas jalan jalan membeli belah tu, singgah makan eskrem. Aku pelik orang - orang sini time sejuk tu la nak balun eskrem gak. Lalu aku pon nak la jugak rasa. Eskrem yang sodap  !!! 160 yen kot



eskrem coklat dia sedap ! tapi aku tetap la vanilla



punya ramai yang makan eskrem. sebab dalam kedai kan panas, ada heater. so kira munasabah jugak la nak makan eskrem kan


Then dah puas beli belah tu, gerak ke Shiroi Koibito Park. Dia actually kilang buat cokolat yang femes kat Hokkaido, tapi kau, kilang dia tak macam kilang langsung. Cantik gila. Siap ada park lagi. Dalam tu ada museum lagi. Cantik cantik




inilah Shiroi Koibito Park !





tak paham 




kawasan sekitar. sesuai untuk kanak-kanak. Tapi dalam masa yang sama aku pon terus transform jadi kanak-kanak hahaha




pokok epal. kalau kita sentuh pagar ke pokok ke epal tu ke kan, nanti si polis dalam tu memekak macam marah la. mula-mula aku touch tu, tiba-tiba dia bunyi siren polis tu. haram jadah tokojut den




ni la polis tu hidung panjangggg




baru pukul 3 ++ tapi dah nak gelap time ni




nampak tak seketul kanak-kanak oversize di tengah-tengah tu ?



ni kat dalam shiroi koibito. dalam ni ada macam2. tingkat atas ada ruang pameran. bawah ada cafe, kedai jual souvenir, coklat bla2.

well, ini kek kahwin saya. saya nak kek kahwin macam ni !!!



candy labo. tapi time ni tak boleh masuk wuwuwuuw




christmas deco



Then naik tingkat atas, ada ruang pameran



rumah jepun dolu-dolu




amoi jopun dengan amoi melaka



bla bla bla 




hei ! apa nama dia ni. lupa plak




pakcik pinjam janggut bleh ?




yummeh !!!



keluar je, dah nak gelappp. sejukkkk. so amik gambar sket




kami di Shiroi Koibito Park !!!




hai !

So settle day 3. Malamnya dinner, tapi tak makan apa pon. Tak larat nak makan makanan jepun dah. So balik hotel, makan roti dengan sambal bilis, maggi. wahh kebulur !!

to be continued...
Day 4 - Hokkaido Shrine, Kitanogurume, Hokkaido Government Building, Okurayama


lets klik !!

20 comments:

  1. mesti bergambar sesaja ni..takpelah lya..mana tau esok2 kakak sesat kat sana boleh dtg rujuk sini..

    ReplyDelete
  2. hai lya..

    wahh manyak nye gambar depo lya oii :)
    time line tenet okay memang sodap load pict bebanyak kan lya ?..try line lemau jeee huhu..
    anyway nice sharing and then very nice view kat sana..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 tenet meragam geram jugak. lambat jadinya

      Delete
  3. Bestnya Lya..
    Polis hidung panjang tu memantau mana yg vandalism. Pandai juga org jepun mereka-cipta. Kalau gini baru org tak usik kan..
    Kita ni dah biasa nak rasa dan sentuh haha...

    ReplyDelete
  4. ni kalo kat malaysia... dorang x kira dah... nengok line clear je,.. terus melintas ajer... muahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpe. kat sana kalau buat macam tu diorang mesti tau tu pelancong haha

      Delete
  5. KEGEMBIRAAN JELAS TERPANCAR DI MUKA AWAK.. :)

    ReplyDelete
  6. hamba nie....x pernah lagi sampai ke tempat yang jauh2. teringin benor rasanya.... nak kumpul duit jugak lah

    ReplyDelete
  7. Wahhh...macam akaknpegi sekali dgn u tau...murah ke dik nak.ke sini..ingat nak jemgah jepun dgn anak bujang akak lah taun depan.nnt bagi tips kat akak ye...nak tunaikan hajat dia yg sangat2 terining nak ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. honestly saya pon tak tau la berapa kena bayar sebab ni ikut company trip kak =)

      Delete
  8. Lya tengah susun gambar lagi ke? Lambat betul kakak nak tengok cerita selanjutnya.
    Cepatlah kakak dah tak sabar nak tengok ni..

    Perjalanan balik pun tak tunjuk lagi. Ole-ole lagilah entah apa dibeli nak juga kakak tahu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengah resize gambo kekdahnya hihihi
      busy sket lately =)

      Delete
  9. hye penulis..pekabo? hahaha

    teruskan update..aku x boring pn baca..suka kot tgk gbr² korea...kena masuk dlm wishlist ...mesti! ^_^

    ReplyDelete
  10. bangunan die nampak klasik. lawa !

    ReplyDelete