Thursday, January 16, 2014

Hokkaido Trip (Day 4) - The Former Hokkaido Government Building and Hokkaido Shrine

Assalamualaikum

Sorry lambat update entry seterusnya. Ceah macam ada orang tunggu. Perasan ye hihi
Sorry kalau dah boring. Nak buat macam mana kan -_-
Tapi tetap nak tulis gak ! hihihi

So day 4 kita continue perjalanan. Oh lupa nak cakap. Untuk hari ke 3 sampai hari nak balik, kitorang stay kat Hotel Royton Sapporo. Takde pic. Hehehe. Eh ada la. Pic makanan hotel hahaha. Macam tak biasa kan =P

So day 4 pagi lagi dah keluar, tempat pertama yang di tuju adalah Hokkaido Government Building (Red Brick)
Pejabat kerajaan yang dah lama, sekarang ni jadi muzium lah. Tempat pelancong melawat, tahu serba sedikit sejarah Hokkaido. 



ni lah bangunan dia. cantik kan. pakai red brick.




free admission ye




Kenro, tour guide tengah explain serba sedikit perihal bangunan ni





kawasan sekitar. ni snap dari tingkat 2




ok lelaki dalam gambar tu la founder Hokkaido ni. Kalau tak silap la dari apa yang Kenro cerita, sorry aku kadang-kadang berangan gak masa dia cerita tu kan hahaha. Lelaki dalam gambar tu yang first jumpa kepulauan Hokkaido ni. Dia yang round 1 Hokkaido dan melakarkan plan bentuk muka bumi Hokkaido ni. 




kat belakang tu gambar apa pon tak tau. Tapi kalau tak silap Kenro ada cakap yang Hokkaido ni pernah di jajah Rusia. Mungkin tu Russian tengah meeting hehehehe




meja ketua kot




meja meeting





ok yang paling besar tu la Hokkaido. Kepulauan kedua yang terbesar di Japan dan paling utara Japan.




Hokkaido high grade food. Tapi la apa yang aku tau sepanjang kat sana, Hokkaido ni famous dengan ketam, kek dan coklat




binatang di Hokkaido




heater zaman dahulu. guna charcoal




ni barang-barang aktiviti perikanan dorang


So lepas dah puas melawat kat gov building tu, gerak pulak ke Hokkaido Shrine. Suka tempat ni. Cantik. Ni kira macam temple la. Tempat diorang berdoa / sembahyang



bas parking tepi tu. so jalan naik atas. kau tengok, licin gila ok ! kalau pakai boot takpe la. aku dah lah pakai sport shoe. pastu snow dia dah jadi ais gini. sengsara nak jalan. ikut la foot step tu slow slow




kitorang berdua paling lembap jalan. licin. dua-dua pakai kasut biasa. nasib tak tersembam je




tiba-tiba stop kat pokok ni. amik gambo hahaha





ini lah dia pintu masuk Hokkaid Shrine




sebelum masuk, diorang kene sucikan diri dulu kat sini





diorang kene kumur - kumur dulu, basuh tangan. tengok je la. menghormati =)





sebelum masuk Kenro explain dulu kat diorang, cara-cara nak berdoa kat sini. Menurut Kenro, tempat ni akan di kunjungi ramai penduduk di sini setiap kali nak menyambut new year, diorang akan berkumpul, tepat jam 12 tgh malam diorang akan berdoa la untuk tahun seterusnya




pakcik ni tengah tabur apa benda ntah macam batu batu kecil. nak mengurangkan licin. so takde la jalan terkedek-kedek takut jatuh berdebub hehe





pandangan dari atas shrine. jauh ok jalan




kat dalam tu tempat diorang berdoa. tak masuk pon. berdiri depan je. kebetulan ada orang kahwin. tengok la kejap. comel je




yang pakai putih tu pengantin perempuan. pengantin lelaki sebelah dia terselindung pulok




 ni tempat diorang berhajat





pintu gerbang shrine. cantik pulak pintu ni





gong shrine






 diorang kat dalam dok sebok berdoa, kitorang kat luar dok kepoh snap snap hahaha. suka la view dia cantik





ni kat area luar shrine. nampak budak-budak laki japan ni dok berlari-lari. relax je dia lari tak tergolek pon. aku ni punya terkedek-kedek jalan


so dah selesai melawat shrine, kitorang teruskan perjalanan. pergi lunch ketam yang best, dan pergi Okurayama, tempat Olympic Ski Jump

to be continued .....



lets klik !!

22 comments:

Dr Singa said...

comellah stail ko bergambor dik!!!

Fazleyatul Aini said...

'comel' sangat huhu

NzA said...

salam kenal dik..
Wah bestnya....sejukkkk beku....

Fazleyatul Aini said...

salam kenal too =)

Roha said...

ewah-ewah lya banyak noh gambo kome eah..:) sebanyak2 pose lya.. yg akak suka tengok no 2 dari bawa ' the cute style ' gitew :)
anyway beautiful photos and beautifully scenery of all :)

Fazleyatul Aini said...

tq kakak =)

Knor said...

Dgr cerita kangkung muak juga..dtg sini boleh cuci mata..

fairus said...

UII... TAK HABIS CERITA PASAL JEPUN.. DAH BOLEH BUAT BUKU NI.. :)

Fazleyatul Aini said...

boleh huhu

Fazleyatul Aini said...

huhuhu tak laku la buku
buku syok sendiri nanti orang kata kan

Munira Mustafa Kamal said...

Salam ziarah...wah...ambil pakej ape ni dear? Suker..

ct kektus said...

bestnye jalan2 tempat orang. :)

orang jepun tu dah biasa lari2 atas ais, tu yg elok je kan. hihii

LYAfrina said...

salam lya..
waa..lma x dtg sini..tau2 makan angin kat Jepun ye..seronoknyer bpluang knl2 tmpat & budaya org

Razi ten said...

Wahhhhh bestnya.. Nak Omiyage satu.. dapat snow pun jadi lah hahah

Kakzakie said...

Kalau terjatuh atas snow teruslah golek-golek Lya hihi...

Kakak bayangkan mereka nak masuk sucikan dgn berkumur-kumur dan cuci tangan macam kita jugalah juga kena berwudhuk sebelum solat.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

lain kali kena pakai kasut bola yg ada paku2 kat tapak kasut tu baru tak licin kot.. hehehe....

sudipVSsenduk said...

pakcik tu tabur garam dik..

sudipVSsenduk said...

pakcik tu tabur garam dik...

gadisBunga™ said...

biar betul budak tu berlari tak pakai baju sejuk!!!

KakNi Sihat Cantik said...

suka tengok gambar salji, macam seronok, macam best jer

adrianna syaz said...

Dpt tgk gmbr pun jdla..huhu..nk pg tak tau la bila...sgt best skali jln2 dlm salji ni...fefelling winter sonata :)

oya said...

best gila....nak nanges skang huhu