Wednesday, January 29, 2014

Hokkaido Trip (Day 4) - Kitanogurume and Okurayama

Assalamualaikum


Haaaaaaaaa lamanya tak update blog -_-
Been very very very busy lately. Banyak kerja. Mungkin faktor awal tahun kan
So takpe. Kita continue entry trip yang dah nak basi tahap dah tumbuh kekulat ni

So lepas pergi Hokkaido Government Building and Hokkaido Shrine tu, kami meneruskan perjalanan untuk ke tempat lunch pulak hehehe. Lunch ketam lagi -_-

Kami di bawa ke sebuah daerah yang banyak pasar basah. Tapi pasar nya comel dan bersih dan cantik dan sejuk dah tentu lah kan !!!

So kami dibawa ke Kitanogurume !!


hai ketam comel !




kali ni makan ketam yang di bakar pulak. Tapi percayalah, masa ni aku sentuh 1 ketul ketip ketam je. Tak larat sudah makan ketam sebab jalan pon dah macam ketam




penulis dan ketam yang dah sama besar dengan muka penulis




apa ntah scallop kot. bakar. bawah tu ada api. sedap




abalone. ngeri je rupa dia ni




sailormoon a.k.a salmon !





crab miso soup yang memang aku tak sentuh sebab terlalu kuat rasa ketamnya yang boleh membikin kepala aku peningggggggggg




table for hungry people




nasi in mushroom soup yang sedap !! sebab apa sedap tau. sebab nampak tak merah tu. yes cili padi !! hahaha paling best rasa makan dapat cili padi ni kan. mana dapat ?? kawan bos bawak dan bagi kat weols weeeeee terbang ~ ~ ~




bos baju merah. sebelah bos tu la supplier cili padi




lepas makan, turun bawah jalan-jalan dalam pasar dia tengok seafood




lambakan ketam 




ketam beso 




ketam lagi. bos-bos aku beli ketam bawak balik Malaysia lagi




pakwe baru hihihi. si kira macam salesman diorang. smart kan. baju semua standard macam ni. selamba je dia pegang ketam tak payah pakai glove pon




takut tapi nak pegang jugak hahaha. hidup ok ketam tu. pastu masa pegang dia, ketip dia tu gerak-gerak. nasib baik aku tak tercampak ketam tu



masa ni, aku tengok ketam, ketam pon tengok aku. ok ngeri jugak la sebab tak pernah pegang ketam sebesau ni hahaha


Lepas dah makan dan main-main dengan ketam, kami meneruskan perjalanan ke Okurayama ! Tempat Olympic Ski Jump. Tujuan kita datang sini, adalah naik ke atas Mount Okura tu dengan ala apa tak tau nama macam cable car tapi bukan cable car, dia macam seat je pastu bawak ko naik atas. Alah nanti tengok la ye





Mount Okura !!!




Kenro p beli tiket. Harga tiket ada tepi tu ye




ok naik benda alah ni la




weehooooo aku gayat ! Nak terkencing rasa hahaha. Tapi nak naik tak gayat sangat la, nak turun, gila punya gayat. Keras je aku kat kerusi tu hahaha




Olympic logo 





view dari station atas 





pandangan Sapporo City dari atas



penulis di Mount Okura




agak nak terkencing la aku dok sini kan. dah lah sejuk, gayat lagi. macam mana la orang yang boleh main ski jump tu. hebat hebat





time nak turun. seriuosly gayat !





sapporo city yang padat. macam susunan kotak-kotak 





penulis yang dah macam patrick star di hadapan Okurayama Olympic Ski Jump Stadium




penulis yang sama rupa dengan benda hijau tu




1 benda yang menarik tentang tempat ni adalah escalator dia. curam gila !! aku memang takut weyh naik escalator dia ni. nak terkencing rasa hohohoho




ni lah lohong escalator tu.  




penulis bersama bas yang mengusung beliau ke sana ke mari sepanjang berada di Hokkaido. comel nama bas. Bijiko Kanko ! hahahaha

to be continued...


* yeay esok dah cuti !!!!



lets klik !!

14 comments:

Knor said...

salam lya..dh tgok pic kt sini..mcm dh pergi jepun plk...

Amanda Suria said...

Assalam Lya...seronoknya Lya dah sampai ke Jepun...pengalaman yang cukup indah kan...salam kenal...akak follow ye...

redza said...

besar2nya ketam..aku suka makan ketam..sedap!

asyifa mustaffa said...

Ayo ketamnya...gedabak2...!! Mmg puas hati mkn tu...

babYpose said...

Salam, bestnya travelling, kalau ada rezeki nak jugak :)

JaSSNaNi said...

iyshhh.. tak tau nak cakap camna ni.. semua best.. yang pasal ketam2 comel comel je.. yang dua kaki tu lagi comel.. tak penah makan ketam besar sampai camni.. bape rm sekor? tak pandai la pula kira2 daram korea matawang.. hehehehe..
yang cable car tu .. maaakkkaii sayuppppppppp wooooo.. takot cek.. dah nampak gayat pun.. salji bertimbun timbun... sejuk nye jangan kata lah kan.. takat hujan bertimbun2 pun dah tak tahan sejuk kan.. hihihihi overall.. bestttttttttttttt sangattttttttt... sonok jamu mata dengan gambar2 yang banyak ini.. puasss.. tapi masih mau tengok ye..

Dr Singa said...

hah hah hahhhh!!
kelakau lah ko ni dik!!

'penulis'
gediks!!!!!

Kakzakie said...

Siap bekal cili padi lagi - pandai juga dia atau memang dia pun macam Lya tak pedas kurang selera:)

ps: Lya ni nampak besar tapi bila lompat jadi ringan aje kakak tengok hahaha... (jgn maran nanti kena jual).

Roha said...

hai lya lama dok menyepikan diri...:)
pelbagai rupa n hidangan ketam yg ada..satu je akak tak jumpa kat pict tu.. penulis jalan macam ketam :) ( lya yg cakap ea !! )

first time akak tengok guper scllop..ermm cam tu guper sebenonya..cian akak kan kolot beno hehe...

YanaUjang said...

hari² mkn ketam eh?? klu aku pn boleh mabuk..hahaha

tpt ski tu syokkkk oiiii...laki aku kompem gayat tahap dewa...x leh bygkan dia naik cable car gitu...muahahaha

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

puas hati dpt mkn ketam sebesar tu...
wahh.. ahkak pun gayat dik non... hehehe..

fairus said...

SERONOK LE..

- said...

perghhh terbaik..... siap bawa cili api lagik... waaahhh

Cinta Cinta said...

nama bas tu tak menahanlah.. bijikanko adoi... pening kepala...