Thursday, July 24, 2014

counting raya-raya

Assalamualaikum

Sekejap je ye. Dah nak raya dah kan
Time flies so fast sekarang
Tau-tau je dah nak hujung tahun
Tahun depan umur aku 28. Gulp !
Tetiba sangat mention umur haha

Kan dah kata tahun ni memang takdak mood nak buat kuih raya semua ni
Kuih tunjuk je ye
More to kerepek-kerepek la
So semalam menunjuk-nunjuk kerepek lah kita
Semalam tengahari time rehat tu pergi Kampung Jawa sat
Ada kakak office ni nak beli barang runcit
Kampung Jawa tu kira macam old skool kedai runcit la
Kedai style lama-lama
Nostalgic sangat
Then kat depan kedai-kedai runcit tu ada orang jual kerepek
Rambang mata sangat
2 peket RM 10. So aku beli 4 peket
2 peket yang biskut rotan / yang bentuk bulat salut bijan tu
1 peket epok-epok pedas dengan 1 lagi kerepek dhal

Then balik kerja lalu Masjid Al-Azim, depan masjid ada small bazaar
Singgah beli ayam goreng dengan air
Ada jugak jual kerepek. Beli lagi hahahaha



Ni yang dekat kampung jawa tu
Tengok dodol tu drooling btol
Kat Melaka ni banyak jual dodol. Lembut-lembut je
Pastu dia peket kan kecik-kecik tiga segi gitu
Aku ingat nak beli jugak. Letak atas meja kuih raya
Ye kuih 98% hasil tunjuk menunjuk dan orang bagi
2% tu sebab adik aku ada buat cornflakes madu. Hahaha



Duit raya, tukar kat bank ghimau tu
Note 20 hengget tu dapat la yang baru
Note seringgit tu semua aku dapat lama. Not lama yang buruk la
Tapi kedut-kedut, ada yang kotor macam kene hape ntah, yang koyak pon ada
Arghhhh nyampah ok
Tapi takpe lah ye dek non
Baru ke lama ke duit jugak
Tapi tak feel la sebab mind set duit raya mesti duit baruuuuuuuuu
Btw, aku suka sampul Hong Leong tahun ni
Hijau cantik. Simple je. Dapat macam-macam bank la tapi paling mak suka yang Hong Leong ni
Yang mana aku tak suka baru bagi adik aku tu hahaha




Petang semalam dua beradik ni pakat mengisi duit raya masing-masing
Ni aku punya la. Dia punya dia isi sendiri la hahaha
Takde la banyak mana. Tapi ada la sket rezeki anak-anak saudara tu
Dah siap-siap asing letak dalam plastik, tulis nama, "anak dak tu", "anak dak ni"
Hahahaha





Memandangkan hari ni dah Khamis, esok Jumaat belum tentu aku rajin nak update blog
Even dah nak cuti, kerja tetap banyak ok. Siap ada site meeting lagi esok
Maka, wish raya awal-awal lah ye

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin
Andai ada terlanjur kata dalam entry / komen
Mohon maaf di pinta
Di kala kita sedang enak menjamu selera, bergembira
Jangan lupa ada yang berduka
Jangan lupa saudara mara Islam kita yang tidak bernasib baik di seluruh dunia, khususnya Gaza
Dan keluarga - keluarga mangsa MH17, tak lupa juga MH370 yang masih tak tau khabar berita


lets klik !!

8 comments:

asyifa mustaffa said...

Salam aidilfirti ...

Knor said...

Ye lya, sekjp sgt rasanya..sedih sgt..

selamat hati raya lya

lieyalatif said...

Salam Aidilfitri dari lieyalatif & co.

Pohon maaf zahir dan batin….

Moga syawal dirai meriah dan diberkati….

Kakzakie said...

Kalau di Johor ni Lya anak yg sekolah duduk asrama hari ini dah cuti. Kalau sekolah tak ada asrama hari ini last. So esok semua dah tak sekolah. Kakitangan awam pun esok dah cuti...

Selamat Hari Raya dan kakak mohon maaf andai ada salah silap kakak ye..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Selamat hari raya aidilfitri buat Faz sekeluarga..
Berhati-hati dijalan raya ^__^

Cik Itah@RRP said...

salam. nak mintak duit raya bole? hehhehhe
selamat hari raya dear..maaf zahir & batin :))

fairus said...

Selamat Hari Raya.. Maaf Zahir dan Batin..

Cik Itah@RRP said...

salam. singgah jumaat kat sini

p.s salam jumaat & selamat hari raya..salam kosong kosong ya hee ^_^