Friday, July 4, 2014

minggu 1 - bazar ke bazir ni ?

Assalamualaikum

Admin tidak bertanggungjawab sekiranya anda keliur tengok gambo makanan. Sila kawal nafsu sendiri. Dah nama pon blog makanan kan.

Busy. Sangat busy
Itu je nak cakap. Hahahaha

Bulan puasa ni aku stay dekat Bukit Baru, rumah adik aku tu
So kiranya puasa perantauan jugak lah ye
Walaupun nak balik rumah mak bapak 1 jam je hahaha

So dah duduk membujang ni, makan tu asal main beli je la
Hari isnin hari tu balik rumah sana. So berbuka dengan family semua la
Selasa - Rabu bantai bazar ramadhon *read bazir ramadhon*

Ye bazir ramadhon sangat aku dengan adik aku ni
Duduk berdua, makan untuk berdua je 1 hari habis nak RM 30
Itu sehari ye
Kalau seminggu ?
Tak ke nak cecah RM 200 jugak

Hoih
Tak boleh tak boleh
Maka kelmarin pergi beli gas
Hahahaa
Ye
Rumah minah itu baru nak beli gas
Dapur pun baru beli hari ahad hari tu hahaha



Menu berbuka hari selasa:



Nasi ambeng RM 5
Mengidam sangat nasi ambeng ni. Sebab pada aku susah betul nak cari nasi ambeng kat melaka ni. 
Ni beli kat bazar ramadhan bukit baru




Karipap (epok-epok kot)
Beli 2. 1 sardin telur 1 lagi kari ayam
RM 4.50 untuk dua ni




Murtabak. 2 keping RM 7.00

Dan lain-lain. Beli kek gula hangus RM 2. Air sorang 1 dah RM 4. Adik aku beli Nasi ayam + ayam goreng RM 7 (ye dia beli nasi ayam pastu beli lagi ayam goreng). Total hari selasa je dah nak RM 30. Tapi tak bazir la sebab murtabak tu makan masa sahur. Nasib baik elok lagi



Menu berbuka hari rabu:



Aku beli nasi ambeng lagi ! hahahahah
Kali ni kedai lain. RM 6. Banyak nak mam. Tak habis pun. Makan lauk-lauk je

Beli lain-lain. Kueytiow adik aku RM 2. Dia beli ball cucuk-cucuk tu 2 = RM 2. Pastu nampak ada orang jual tako beli pulak RM 6. Pastu beli karipap yang sama macam hari selasa tu RM 4.50. Adik aku beli cendol RM 4. Aku beli cincau RM 1. Beli lagi kek gula hangus RM 2. Itu pon dekat nak RM 30 jugak la habis -_-

Tapi rugi kat nasi ambeng tu la. Tak habis. Kenyang gila. Aku rasa nasi tu aku makan 2-3 suap je kot. Makan lauk je. Tak boleh masuk konyang gilo. Rugi-rugi. Kalau dok rumah sendiri, tak habis campak ke reban ayam 


Menu berbuka hari khamis:



ye gitu !
Dengan kos tak sampai RM 10 pon
Ayam sambal. Beli ayam 3 ketul (drumstick) tak sampai RM 5
Pastu beli kobis cina yang kecil tu. Tak sampai RM2 pon
Jimat-jimat

Ok hari ni nak masak apa pulak ??

*Kakzakie, saya dah dapat email tu. Tapi belum ada masa nak reply balik Huhuhu. InsyaAllah nanti saya reply*


lets klik !!

12 comments:

redza said...

nasib baik tgk sebelah pagi xdelah terliur sgt

Cinta Cinta said...

meriah makananan beberapa hari ye.. taklah membazir sangatkan.. sebab boleh habis semua tu.. cuma ringgit yang keluar tu macam air je.. hehehe

Kakzakie said...

Aduhai dik... jgn membazir. Kakak pun membeli dan memang tak masak pun walau rumah ada gas dan kelengkapan masak; tapi abang beli yg kita nak makan aje. Confirm tak bazir. Kakak balik kerja masak nasi dan air panas. Jadi lepas solat asar manjang kakak duduk membaca Quran.. best kan. Sebulan aje pun hihi...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

kalau pergi bazar mmg la rambang mata kan ..hihi

asyifa mustaffa said...

Ha...kan jimat dah last tu...hehe...
Beli bnyk klau abis x pe...hehe...

Knor said...

Enak2 semuanya..

thn nafsu ni

Yana Ujang said...

aku mmg hari2 pi bazar..seronok tgk org meniaga..hahaha kdg masak gak kt rmh..tp tetap nk ke bazar..beli kuih..biasa klu x abis bwk time sahur..elok lg..yg penting x bazir kan? :)

fairus said...

MACAM SEDAP JE NASI AMBENG TU.. TAK PERNAH CUBA LAGI.. SEDAP KE?

eelobor said...

tahun nie kami banyak masak. Alhamdulillah....dapat makan yang panas, segar, kebersihan terjamin dan kepuasan dengan air tangan isteri. namun agak kesian kat wife bila tengok dia kena masuk dapur lak lepas penat2 kat opis. sesekali ajak dia beli je lauk di pasar ramadhan, mengenangkan dia penat...

Daddy Ziyyad said...

Tgk gambar nasi ambeng tu ( ambeng ke ambang? hahaha), baru saya teringat,hari tu masa 1st ramadan saya kat JB...melambak kedai jual, tapi saya takbeli!!! dah balik ke shah alam,baru teringat nak cari

makcikkantin said...

Hi lya
makcik pun first puasa, bli gak sbb sampai dari kl pun dah petang....semua nak dekat2 rm30 jugak la...lepas tu masak..simple2 je.
tadi pakcik kata jom Param...nasi tomato rm8 for 2...dia makan lembik semacam..terus buang, terbang 8/-, hati panas. hari ni habis 17.50 je..2 org mkn juga.
esok nak masak...bli ikan merah sekoq dah rm18! mak oih...esok punya home cook is mahal ok :))

Ezad Skytech said...

tahun ni sy tak jejakkan kaki lagi pun ke bazaar...takut membazir nanti...hee