Monday, July 14, 2014

Wong Solo Bandar Hilir

Assalamualaikum

Alhamdulillah dah separuh Ramadhan
Semalam 1 hari suntuk pergi bawak adik-adik yang 4 orang tu shopping
So berdedai - dedai lah 5 beradik mencari kelengkapan perayaan
Adik-adik je
Kakaknya tak beli apa pon
Just baju kurung je dah siap tempah
So saya hanya ada baju kurung raya je 2 pasang
Dan beli blouse sale KZ Nabihah kat Pop Donna bulan lepas, RM 30 sehelai
Settle.

Mula-mula pergi Parkson Sale kat MITC
Oh boleh tahan ramai orang
Ramai bergesel-gesel bahu jugak la nak memilih-milih kat rak tu
Aku bukan cerewet
Tapi aku ni, tempat yang crowded sangat ni, aku lemas
Last-last adik-adik aku tu tak beli apa pun
Then pergi kedai-kedai baju area Kota Fesyen tu
Zohor dulu kat Masjid MITC, then pergi Mahkota Parade
Berdoa dalam hati supaya tak sesak
Yes tak sesak. Cuma nak cari parking kat Mahkota Parade tu ada hazab sket

Baba ajak berbuka luar
So kitorang pergi booking dulu kat Wong Solo
Sebelah Mahkota Parade je
Dah settle booking, masuk dalam melayan adik yang 4 orang tu shopping
Aku just beli t-shirt raya untuk baba
Dengan beli handbag raya untuk mama
Lepas tu diorang dah beli banyak-banyak kat dalam Parkson Mahkota Parade tu, dapatlah voucher



RM 60. Boleh beli handbag. Tambah sket duit ke. Beli yang murs murs je sudah 


Pukul 7pm terus pergi Wong Solo. 
Mama, baba dengan maklang sampai pon sharp pukul 7pm tu
So tunggu je kat dalam tu
Sambil keliur-keliur bau sambal ayam penyet -_-



Kurma, tembikai, air mineral dengan sambal-sambal dah siap ada atas setiap meja




Yang merah tu podeh gilo. Tapi sedap
Yang hitam tu manis pedas. Pun sodap




Kitorang sampai je dia terus letak air
Godaan apakah ini
Air tembikai depan mata -_-


Mari lihat menu apa kami order
Kami amik set Surabaya 4 RM 90++
Dalam set tu ada



empal bakar - sedap



ayam penyet - tak sempat rasa tapi sedap theyols kata




ayam bakar - sedap




tempe dan tauhu goreng. ada 2 plate dalam set yang kami amik ni




kangkung goreng pun ada 2 set jugak
dan tak kedekut. portion banyak
bukan batang kangkung semata-mata




bawal masam manis. sedap tapi kuah dia biasa je. rasa sos cili sangat




Add on. Terung balado - sedap 




Add on. Cap cay - sedap




Add on. Ayam lada hitam - sedap




Add on. Cumi goreng tepung - sedap




Muka menahan godaan air tembikai
Alhamdulillah makanan kat Wong Solo ni sedap-sedap
Dan berbaloi dengan harga
Makan banyak gini total damage tak sampai RM 200
Pelayan pun baik. Tempat bersih
Dan ada surau kat tingkat atas
Dah kenyang jangan lupa pulak Maghrib ye

Restoran Wong Solo
Bandar Hilir ( Depan McD Dataran Pahlawan / sebelah Restoran Upin Ipin)
Tel: 06-2841336

Buka puasa elok lah booking awal
sebab memang full house


Kita makan sedap-sedap
Apa khabarlah saudara kita di Gaza
Ya Allah kau rahmatilah Ramadhan mereka


lets klik !!

14 comments:

~misshuny~ said...

dah dua kali g makan kat sana.mmg sedap..hihi..lenkali try la chicken wing...sedapp

nur anis said...

dapnyaaaaa..

Kakzakie said...

Kalau dah kata sedap meamnglah kena book awal ye Lya kalau tak alamat tak adalah tempat..

Mana barang shoppingnya:)

redza said...

sedapppp!!!!

Cik Itah@RRP said...

salam. wuuu bole tahan..nampak sedap hihi

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

tak pernah merasa lg wong solo ni... susah sikit nak berbuka kat luar sbb suami akak jenis berbuka yg ringan2 dulu... lewat sikit baru boleh mkn yg berat.. huhu...

Daddy Ziyyad said...

dah pernah makan Wong Solo kat Indon? Saya makan yg kat Bali punya, lagiiiii sedappp..freshhh..dan lagi murah....tapi buat nak hilangkan rindu, wong solo kat shah alam pun boleh aja kami layan...hahaha

fairus said...

DAH MASUK TENGAH-TENGAH RAMADHAN NI, SAYA MAKAN SIKIT-SIKIT JE.. SAYUR SIKIT, BERBUKA PUN SIKIT..

asyifa mustaffa said...

Penah mkn....kat kedainya di ampang...tmn dagang...mmg sedap! X tau pula kat melaka ada...tdk da lama terjah!

Tp bln pose ni mmg maleh ler buka luar...pyah mmbwak askar2 ni...mkn kat umh lg aman gitu! Hehe..

Yusmawati Paiman said...

adeh, tengahari dalam bulan puasa ni, tgk gambar makanan, tergoda akak...

ooo wong solo ya? Nanti balik Melaka rumah emak kak yus, boleh nyinggah. Sejak dah kawin duduk bp, tak tahu apa tempat makan best kat Melaka, lagilah nak ke MP tu, malasnya, sesak sangat, dulu2 rajin le, masa anak dara, skrg anak 5 suka pergi Tesco CHeng je...hihi.

wa said...

Nampak sedap2 belaka, lagi2 ayam penyet tu...:-)

eelobor said...

perghhh,.....sedap nyer menu & banyak pula tu

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

sedap...sedap..sedap...terus rase nak makan ayam penyet gini :P

Unknown said...

Mmg sedap....
Terbaik... saya pernah kerja disana tp cawangan lain... selain itu ada menu soda gembira, jus poligami, alpukat, nyum2..