Wednesday, August 6, 2014

Edisi Menu Raya

Assalamualaikum

Haih malasnya nak update blog
Nak resize gambar 1 hal. Tak kecik kan size kang lembaps nak loading
Semalam resize gambar makanan je dulu
So update gambar makanan je lah ye

Ni menu raya pertama


biasa lah. ketupat. mama, baba dengan maklang yang anyam
anak-anak hampeh. tau makan je haha






signature dish - kari itik
pesan awal-awal dengan mama, jangan banyak sangat lada hitam. hihi
berapa ekor ntah. 3 kot. susut bilangan itik omak den dalam reban haha






rendang ayam kampung
9 ekor tangkap pagi mantai tu
aku bijak. cengelat tak nak cabut bulu ayam, aku p la buat keje lain kat dapur
mesin bahan-bahan nak masak, buat rempah
kakakakaka bengang lettew adik aku




sup tulang. pagi hari mantai tu lepas subuh dah keluar cari tulang
10kg kot. Sebab malam raya kan orang datang takbir
Kat belah aku ni 2 trip orang takbir
1 trip orang surau depan rumah, 1 trip masjid
Diorang pon dah tau, masuk2 je "sup tulang sup tulang". Haha
sebab memang setiap tahun ada je menu ni malam takbir 




serunding kelapa ikan / sambal kelapa
ni orang pantai timur je la kan
jamu sedara mara belah melaka ni dorang sume tak reti makan
eh sedap tau


Ni plak menu raya kedua
Biasanya raya kedua memang ramai tetamu
Anak-anak buah bapak aku memang pulun datang raya kedua
So raya kedua masak banyak sekali gus



Nasi minyak
Excuse my kaki. Hohoho




Kari ayam
Ada orang bagi baba ayam berapa belas ekor ntah
Dia simpan kat pasar kat office dia. Amik 9 ekor buat kari




acar timun karot





Kobis banyak. So buat kobis goreng 
Laku jugak makan kobis dengan nasi minyak ni




Pemikat selera, si ikan masin




Dan papadom
Pagi-pagi raya kedua tu terjah kedai runcit cari papadom
Nasib baik kedai bukak




Ye gitew
Tedapnyew
Berapa kali refill ikan masin tu. Pemikat selera katanya kan
Alhamdulillah
Nikmat Allah beri


Berapa kg naik agaknya raya ni ye???
al-pitamssss





lets klik !!

14 comments:

Kakzakie said...

Kari itik dan rendang ayam kampung tu yg best sekali Lya.. Rumah kakak dah habis dah itik. Ayam kampung ajelah jadi sasaran..

NM03 said...

ohemmmmmm

bahnyaknye lahokkkkk

kenyang le sape yang beraya kat ngumah kamu

akak jugak telan airliorrrrr

asyifa mustaffa said...

Amboi Fa...meriah bangat dgn makanan ye...alhamdulillah ...rezeki juga tu kan jamu tetamu..sedara mara...

Naik 1 kg baru...baru ye...ujung bln ni bru timbang balik...kikiki

redza said...

sedap semua menunya..alhamdulillah

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

alahai ...semua yummy belaka..huhu

nur anis said...

meriahnya makanan..besttt..

Acik Erna said...

kari itik..ayam kampung..kalau acik memang kejo tu dulu liya..sedapnya

attyfir said...

selamat hari raya ,
terliur lak tgk kari ayam

Knor said...

tak pernah mkn itk...tggu lya bg la kut..

fairus said...

I like papadom.. :)

LYAfrina said...

slurrppp..
semua sedap2...
lya satu pon x ambik pic makanan... huhu

- said...

meriahnya menu...

kalau tau..singgap umah..hehehehe

Amanda Suria said...

akak yang tgok ni plak rasa macam nak pitam...sedapnya gulai itik.....besttttt

Cik Itah@RRP said...

salam. oh my Allah..sedapnya menu semua..terliur..terus teringin nak makan kari itik hukhuk dengan sup tulang nya..serunding..haihhh tak boleh jadi ni :D